Vertailimme eri operaattoreiden uudet EU-roaming-hinnat: eri liittymistä löytyy merkittäviä eroja

Myös pienempi Moi Mobiili kertoi tänään uudet EU-roaming-hintansa sekä -rajoituksensa. Näin kaikki merkittävät yksityishenkilöille liittymiä tarjoavat operaattorit ovat kertoneet omat hintansa 15. kesäkuuta alkavalle uudelle EU-roamingin aikakaudelle.

Alla käymme läpi operaattorien EU-roaming-hintoja jatkossa vanhoilla liittymillä. Lisäksi DNA, Elisa ja Telia ovat jo tuoneet tai tuovat myyntiin täysin uusia liittymätyyppejä, joissa mukaan sisältyy EU-käyttöä. Telian uusista myytävistä liittymistä tällaisia ovat kaikki, Elisalla ja DNA:lla vain osa.

EU-roaming-hinnat vertailussa

Tiukimmin puhelimen käytöstä vanhoilla liitttymillä EU- ja ETA-alueella jatkossa veloittaa Elisa, sillä muut tarjoavat puhelut ja tekstiviestit ilman lisähintaa kotimaan hinnan päälle jatkossa. Elisa veloittaa lisähintana kotimaan ulkopuolella 0,03968 euroa minuutilta ja 0,0124 euroa lähetetyltä tekstiviestiltä. Muilla operaattoreille lisämaksuja kotimaan hinnan päälle ei tule, jos käyttö on kohtuullista ja ajoittaista, käytännössä siis ulkomailla vähäisempää kuin kotimaassa.

Samoin Elisalla vanhoissa liittymissä myös datakäytöstä veloitetaan jatkossakin heti alusta alkaen 7,44 euroa gigatavulta. DNA:lla datakäytön veloitus on alhaisempi 5,70 euroa gigatavulta kohtuukäyttörajan puitteissa. Useimmissa DNA-liittymissä kohtuukäytön kuukausiraja on joitakin gigatavuja – tarkat liittymäkohtaiset määrät löytyvät DNA:n sivuilta.

Liittymäkohtaisen kohtuukäyttörajan ylityttyä DNA:n datakäytön lisähinta nousee 9,50 euroon gigatavulta eli Elisaa kalliimmaksi.

Telian aikaa edeltäneissä Sonera ja Tele Finland -liittymissä hintaan sisältyy myös kohtuukäyttörajan mukaisesti datakäyttöä. Jos kotimaan datapaketti on 10 gigatavua tai pienempi, on se sellaisenaan käytössä myös EU-alueella. Suurempia ja rajattomia datapaketteja koskevat liittymäkohtaiset kohtuukäytön rajat, jotka löytyvät tästä Telian hinnastosta. 2-20 gigatavun välillä vaihtelevan kohtuukäyttörajan ylityttyä, Telia veloittaa vanhoilla Sonera ja Tele Finland -liittymillä datakäytöstä EU-alueella 9,10 euroa gigatavulta.

Tänään hintansa kertoneen Moi Mobiilin liittymiin sisältyy myös aina kohtuukäyttörajan mukaisesti EU-datakäyttöä. Tavallisilla 6 euron Moi-liittymillä datakäyttöä sisältyy 1 gigatavu ja rajattomalla datalla varustetuilla liitttymillä 2 gigatavua kuukaudessa. Tämän jälkeen lisämaksu datakäytöstä EU-alueella on 3,50 euroa gigatavu.

Lisäksi tulee huomioida, että tavallisiin Moi-liittymiin ilman rajatonta dataa sisältyy datakäyttöä 4 gigatavua kuukaudessa kotimaassa. Tämän jälkeen veloitetaan 1,50 euroa alkavalta gigatavulta. Edellä mainittu EU-datakäytön 3,50 euron lisämaksu gigatavulta tulee tämän päälle, mutta kotimaan lisähinnasta poiketen veloitus tapahtuu megatavukohtaisesti eikä alkavalta gigatavulta.

Kaikilla operaattoreilla puhelimen käyttö EU-alueella halpenee jatkossa merkittävästi, sillä tähän asti puheluista ja tekstiviesteisä on peritty korkeampia lisämaksuja ja datakäytöstä pääsääntöisesti 0,062 euroa megatavu eli vähintään 62 euroa gigatavulta.

Vertailussa eri operaattorien roaming-hinnat. Koskee liittymiä yksityishenkilöille, yritysasiakkailla mahdollisesti eri hinnat.
Vertailussa eri operaattorien roaming-hinnat. Koskee liittymiä yksityishenkilöille, yritysasiakkailla mahdollisesti eri hinnat.

Operaattorien uudet roaming-hinnastot

DNA:n EU-roaming-sivu

Elisan roaming-hinnasto

Moi Mobiilin EU-roaming-sivu

Telian roaming-hinnasto ja vanhojen liittymien kohtuukäyttörajat sisältävä hinnasto