Älypuhelinta ostamassa? Nämä ovat iPhone 6S:n kovimmat haastajat

Huippupuhelinta ostavan valinta kohdistuu useimmiten iPhoneen tai Samsungin kalleimpiin malleihin. Jos mielessä on uusin mahdollinen malli ja viimeisin tekniikka, vaihtoehdot ovat tällä hetkellä vähissä. Tilanne paranee jo maaliskuussa, kun Samsung Galaxy S7 tulee myyntiin Suomessa.

Kevään aikana odotetaan myyntiin myös LG:n viime sunnuntaina julkistamaa G5-puhelinta, joka sijoittunee hinnaltaan 600-700 euron välille.

IPhonen ystävät joutuvat sen sijaan odottamaan ensi syksyyn, jolloin myyntiin tulee iPhone 7.

Korealaisvalmistajien uutuudet tarjoavat kovan haastajan nykyiselle ja luultavasti myös tulevalle iPhonelle. Vertailimme Samsung Galaxy S7:n ja LG G5:n keskeisimpiä ominaisuuksia.

Muotoilu

Galaxy S7 on ulkoisesti lähes identtinen edellisen S6-mallin kanssa. Eroa on tuntumassa, sillä puhelimen takaosan reunat on muotoiltu pyöreämmäksi. Osa S6:n käyttäjistä ei pitänyt puhelimen terävistä reunoista. Painoa S7:llä on 152 grammaa.

Galaxy S7 on ulkoisesti lähes identtinen Galaxy S6:n kanssa.

G5 on radikaalimmin uudistettu edeltäjästään. Puhelimen takaosa ei ole enää kaareva kuten G4:ssä. Puhelin on erittäin linjakas eikä siinä ole esimerkiksi iPhonesta tuttuja antenniviivoja. Puhelimen 5,3-tuumainen näyttö ei tunnu liian isolta, sillä puhelimen kokonaismitat ovat pysyneet kohtuullisina. Painoa puhelimella on 159 grammaa.

G5:n muotoilu on uudistettu lähes täysin.

Näyttö

Galaxy S-sarjan puhelimet tunnetaan laadukkaista ja tarkoista näytöistä. Korealaisvalmistajien etuna on oma näyttötuotanto. Perinne jatkuu myös S7:ssa, jonka näyttö toimii QHD-tarkkuudella. Kokoa näytöllä on 5,1 tuumaa ja pikselitiheys 577 (dpi).

G5:n näyttö on 5,3-tuumainen ja lähes identtinen S7:n kanssa. Resoluutio on molempien puhelinten näytöissä sama, 2560×1440 pikseliä. G5:n pikselitiheys on käytännössä sama kuin S7:ssa, 554 (dpi).

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S7 on ensimmäisiä puhelimia, joissa on esiasennettuna uusin Android 6.0 -käyttöjärjestelmä (Mashmallow). Sen etuna on etenkin parempi energiatehokkuus. Toisin sanoen kuutos-Androidin käyttäjät saavat nauttia puhelintensa pidemmästä akun kestosta.

Myös G5:ssä on Android 6.0 esiasennettuna.

Tallennusmuisti

Korealaispuhelimet ovat samalla viivalla, mitä tulee tallennusmuistin määrään. Molemmissa laitteissa on 32 gigatavua sisäänrakennettua muistia. Muistia voi lisätä muistikortilla, jolle on paikka molemmissa puhelimissa.

Prosessoriteho

Tasaväkinen kilpailu jatkuu myös prosessoririntamalla. S7 tulee Suomen markkinoille Samsungin uusimmalla Exynos 8890 -mallilla.

LG G5:ssä on viimeisin Snapdragon 820 -prosessori, jota on kehuttu ennätysnopeaksi. Ensimmäisissä julkaistuissa nopeustesteissä G5:n prosessori on osoittautunut nopeammaksi kuin Exynos 8890. Todelliset erot ovat todennäköisesti pieniä, ainakin normaalikäytössä.

Keskusmuistin määrä

S7:ssä ja G5:ssä on molemmissa 4 gigatavua keskusmuistia. Tämä on tuplasti enemmän kuin iPhone 6S -puhelimessa.

Sormenjälkitunnistin

Nykyisissä huippupuhelimissa sormenjälkitunnistin on vakiovaruste. S7:ssä tunnistin on etupaneelissa, G5:ssä takapaneelissa.

Takakamera

S7:n takakameraa on uudistettu siten, että se ottaa aikaisempaa mallia enemmän valoa sisäänsä. Samalla megapikselien määrää on laskettu kahteentoista. S7:n automaattitarkennus on nopeampi kuin S6:ssa. Takakamerassa on optinen kuvanvakaaja.

Galaxy S7:n takakamera on aikaisempaa mallia valovoimaisempi.

G5:ssä on takana kaksi erillistä kamerasensoria (16 ja 8 megapikseliä). Kahdeksan megapikselin sensoria käytetään 135 asteen laajakulmakuvien ottamiseen. Kamerassa on optinen kuvanvakaaja.

LG G5:n takana on kaksi erillistä kameraa, joista toinen kuvaa laajakulmalla.

Etukamera

S7:n etukamerassa on viiden megapikselin kenno.

G5 voittaa etukamerakilpailun kahdeksan megapikselin kennollaan.

Vesitiiviys

Yksi S7:n uudistuksista oli IP68-luokitus, joka takaa puhelimen vesitiiviyden.

G5 sen sijaan ei ole vesitiivis.

Akku

S7:ssa on 3000 milliampeeritunnin akku. S7:n akun keston uskotaan päihittävän edeltäjänsä energiatehokkaan prosessorin, uuden käyttöjärjestelmäversion ja parantuneiden virranhallintaominaisuuksien ansiosta.

LG G5:n akku on vaihdettavissa.

G5:n virtalähteenä on 2800 milliampeeritunnin akku, jonka käyttäjä voi vaihtaa itse.