Näin tuleva huippu-iPhone tunnistaa kasvosi - tulossa täysin uusi ratkaisu

Edelleen epäselvää on, löytyyko Applen tulevasta huippu-iPhonesta sormenjälkitunnistinta vai ei, mutta mitä todennäköisimmin näillä näkymin laite tulee sisältämään käyttäjän kasvot tunnistavan järjestelmän. BGR.com-sivuston mukaan järjestelmä tulee mitä todennäköisimmin perustumaan Applen aiemmin tänä vuonna ostaman israelilaisen Realface-yhtiön teknologiaan. Sivusto tutustui tarkemmin siihen, miten Realfacen järjestelmä eroaa aiemmin nähdyistä kasvojentunnistusjärjestelmistä.

Kasvojentunnistus ei ole uusi keksintö, mutta Realfacen ratkaisu poikkeaa merkittävästi mobiilimarkkinoilla tähän asti nähdyistä järjestelmistä. Siinä missä esimerkiksi Samsungin laitteissa on käytetty kaksiulotteista kasvojentunnistusta, luo Realfacen järjestelmä kasvoista kolmiulotteisen mallin, jolloin järjestelmä ei ole valokuvalla huijattavissa.

Realfacen nyt jo suljetuilla verkkosivuilla yhtiö kehui järjestelmäänsä huomattavan nopeaksi. Nopeudesta on kiittäminen koneoppimiseen keskittyneen yhtiön patentoituja algoritmeja ja syväoppimista. Yhtiön mukaan sen järjestelmä tunnistaa kasvot 99,67 prosentin varmuudella. Lukema on vaikuttava, kun ottaa huomioon, että useimmat ihmiset tunnistavat kasvoja 97,5 prosentin varmuudella.

Realfacen järjestelmän kerrotaan erottavan kuvat, videot ja jopa veistokset, jotka on tehty huijaamaan järjestelmää, oikeista kasvoista. Sen sanotaan jopa erottavan identtiset kaksoset toisistaan. Lisäksi järjestelmä on kehitetty oppimaan käyttäjän piirteet niin, että tunnistus toimii myös henkilön piirteiden muuttuessa esimerkiksi ikääntymisen tai vaikkapa parranajon tai meikkaamisen myötä.

Applen itselleen nappaaman teknologian sanotaan olevan niin tarkkaa ja edistyksellistä, että kasvojentunnistusta voidaan käyttää esimerkiksi maksujen vahvistamiseen nykyisten sormenjälkitunnistimien tavoin. Käyttäjän tiedot myös tallennetaan laitteelle paikallisesti numeroina ja muuttujina, eli käyttäjän skannattuja kasvoja ei laitteelta sellaisenaan löydy, eikä niitä myöskään toimiteta eteenpäin palvelimille.

Alla esimerkkivideo Realfacen järjestelmän toiminnasta: