Älypuhelinkameroiden kehitys jatkuu - tällaisia uudistuksia Leica-pomo povaa seuraavaksi

Tuskin tiesit, että ihmissilmän f-arvo on 2,1. Tällä f-arvolla kuvataan kameroissa polttovälin ja kamerakennolle tulevan valon tuloa rajoittavan aukon koon suhdetta. Käytännössä mitä suurempi aukko, eli pienempi lukema f-arvolle, sitä enemmän kamera saa valoa ja kuvat hämärässä valaistuksessa ovat parempia.

Nykyisin jo myös älypuhelinten kameroissa on menty ohi ihmissilmästä, sillä aukkojen koot ovat parhaimmillaan vain f/1,7-arvon mukaisia. Jatkossa kehityksen odotetaan yhä vain etenevän.

F-arvojen pienentäminen, toisin sanoen aukkojen koon kasvattaminen, oli yksi pointteja, joita Leican tutkimuksen ja tuotekehityksen vetäjä Michael Frank nosti esille tällä viikolla Huawein Innovation Day -tapahtumassa Lontoossa.

Huawei tekee nykyään kameroissa yhteistyötä Leican kanssa. Leica-brändätty kamera on nähty jo parissa Huawei-huippupuhelinten sukupolvessa – muun muassa P9:ssä, P10:ssä ja Mate 9 -puhelimissa.

Leican ja Huawein yhteistyö ulottuu niin kameroiden optiikkaan, kennon ja koko kameramoduulin yhteensovittamiseen ja testaamiseen, konsultointiin kuvankäsittelylaskennassa kuin myös kuvanlaadun hienosäätöön. Leica muun muassa määrittelee yhdessä Huawein kanssa optiikalle tiukat laatuvaatimukset ja valmistustoleranssit, joita Leica-brändiä kantavien älypuhelinten kameroiden pitää noudattaa. Tärkeä on Leican rooli myös kameroiden viimeistelyssä eli kuvanlaatuun vaikuttavien algoritmien ja parametrien säädössä.

Aukon koon kasvun tuoman lisävalon pitäisi parantaa kameroiden kuvanlaatua tarkkuuden, kontrastin ja selkeyden osalta.

Lisäksi Leicalla nähdään älypuhelinkameroiden erikoistuvan tulevaisuudessa yhä enemmän. Huawei- ja Honor-puhelimissa tämä näkyy toistaiseksi kaksoiskameroissa, joissa yhdistyvät väri- ja monokromikamerat. Monokromikamera mahdollistaa näyttävämmät, aidot mustavalkokuvat sekä parantaa omalta osaltaan koko kameran suoritusta, erityisesti hämäräkuvauksessa.

Leican Michael Frank ennustaa älypuhelinkameroiden kehittyvän usealla eri osa-alueella jatkossakin.
Leican Michael Frank ennustaa älypuhelinkameroiden kehittyvän usealla eri osa-alueella jatkossakin.

Jatkossa useammalla kameralla voidaan hakea myös myös laajempaa kuvakulmaa, zoomia ja kalansilmänäkymää. Erityinen mielenkiinnon alue ovat ToF-kamerat. Time-of-flight-kamerassa kamera pystyy mittaamaan kuvauskohteen etäisyyttä ja tallentamaan syvyysinformaatiota mittaamalla aikaa, joka valolla kestää kuvauskohteeseen osumiseen. Teoriassa ToF-kameralla voidaan saavuttaa samoja etuja kuin nykyisillä kaksoiskameroilla vain yhdellä kameralla ja mahdollisella apuanturilla. ToF-kameroita ja -antureita on jo joissakin älypuhelimissa, mutta niiden odotetaan kehittyvän paremmiksi lähitulevaisuudessa ja tulevan käyttöön pääkameroina.

Kameratekniikan tulevia edistysaskeleita älypuhelimissa.
Kameratekniikan tulevia edistysaskeleita älypuhelimissa.

Milloin Huaweilta voisi tulla uudenlaisella ToF-kameralla varustettu puhelin? ”Tuohon en voi vastata, kyse oli vain teorian tasolla uusista mahdollisuuksista”, kommentoi Leican Michael Frank uteluun aikataulusta. Tekniikan nostaminen esiin kielii kuitenkin lähes varmasti suunnitelmista tuoda se tuotteisiin.

Älypuhelimissa kameroille suurimman haasteen heittävät kokorajoitteet. Tilaa on tekniikalle käytettävissä monta kertaluokkaa vähemmän kuin erillisissä kameroissa. Älypuhelinkameroiden takamatkaa koon rajoittamassa tekniikassa kiritään kiinni ohjelmistoilla ja puhelinten sisältämällä suuremmalla laskentateholla, joka mahdollistaa monimutkaisemmat kuvanlaatua kohentavat algoritmit. Tämän kehityksen Leicallakin odotetaan vain kiihtyvän lisää lähitulevaisuudessa.