iPhone 11 -puhelinten suurimmat uudistukset ovat kameroissa – tässä syvempi katsaus muutoksiin

Apple julkisti eilen uudet iPhone 11 ja iPhone 11 Pro sekä iPhone 11 Pro Max -älypuhelimensa. Merkittävimmät uudistukset uutuuksissa ovat tapahtuneet kameroissa.

iPhone 11:ssä kaksi takakameraa, iPhone 11 Pro -malleissa kolme – uusi kenno pääkamerassa ja suurempi aukko telekamerassa

iPhone 11 -mallit tuovat ensi kertaa iPhoneihin tavallista laajemman kuvakulman tarjoavan ultralaajakulmakameran.

iPhone 11:ssä takana on kaksi kameraa, polttoväliltään 26 millimetrin pääkamera sekä 13 millimetrin ultralaajakulmakamera. iPhone 11 Pro -mallit sisältävät lisäksi kolmantena kamerana polttoväliltään 52 millimetrin telekameran, joka tuo edelleen 2x optista zoomia pääkameraan verrattuna.

  • 12 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla, polttoväli 26 mm, 6-elementtinen linssi, optinen kuvanvakain, dual pixel PDAF -automaattitarkennus (100 % tarkennuspikseleitä)
  • 12 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla, polttoväli 13 mm, 5-elementtinen linssi
  • 12 megapikselin telekamera f/2,0-aukolla, polttoväli 52 mm, 6-elementtinen linssi, optinen kuvanvakain, PDAF-automaattitarkennus
iPhone 11 Pro -mallien kameroiden yksityiskohdat.
iPhone 11 Pro -mallien kameroiden yksityiskohdat.

iPhone 11 -mallien pääkamerassa on uusi kenno, joka sisältää nyt Apple-kielellä 100-prosenttisesti tarkennuspikseleitä (Focus Pixels). Yleisimmin samasta asiasta puhutaan muiden kamerapuhelinten yhteydessä nimellä dual pixel PDAF -tarkennus.

Uusi kenno mahdollistaa aiempaa nopeamman automaattitarkennuksen, joka Applen mukaan toimii vähäisessä valossa jopa kolme kertaa aiempaa nopeammin.

Lisäksi Apple on tehnyt muutoksia iPhone 11 Pro -mallien sisältämän telekameran optiikkaan verrattuna aiempiin iPhone-malleihin. Aukon kokoa on kasvatettu arvoon f/2,0, kun se iPhone 7 ja iPhone 8 Plussassa on f/2,8 ja iPhone X:ssä ja iPhone XS -malleissa f/2,4. Uusi linssi tuo Applen mukaan kennolle jopa 40 prosenttia aiempaa enemmän valoa.

Pääkamera on varustettu optisella kuvanvakaimella, kuten myös telekamera iPhone 11 Pro -malleissa.

Kaikki uudet iPhone 11 -mallit sisältävät myös 36 prosenttia aiempaa kirkkaamman True Tone -kuvausvalon, joka koostuu edelleen neljästä LEDistä.

Osana uutta A13 Bionic -järjestelmäpiiriä Apple on päivittänyt myös kuvasignaaliprosessoria, ja kameroiden tuottaman datan prosessointi on nyt aiempaa kehittyneempää.

Apple markkinoi prosessointiparannuksia muun muassa entistä älykkäämpänä seuraavan sukupolven Smart HDR:nä. Apple kertoo esimerkiksi, että sen algoritmit osaavat nyt tunnistaa myös kuvassa olevat kasvot kone­oppimisen avulla ja muuttaa niiden valaistusta älykkäästi.

Uudistettu kamerasovellus: QuickTake-video, yötila ja parannuksia Muotokuviin

Uudistettu kamerasovellus. Kolme eri kuvakulmaa iPhone 11 Pro -malleissa.
Uudistettu kamerasovellus. Kolme eri kuvakulmaa iPhone 11 Pro -malleissa.

Kamera-sovellus kokee uusien iPhone 11 -mallien myötä myös monia muutoksia. Pääkameran 1x-näkymässä kamerasovellus tarjoaa vihjeen ultralaajakulmakameran kuvakulmasta reunusten alla näkyvänä laajempana kuvana. Eri kameroiden laajempaan tai suppeampaan kuvakulmaan siirtyminen käy yhdellä painalluksella.

Erillisen Video-tilan lisäksi videokuvaus onnistuu uudella kamerasovelluksella helpommin ja nopeammin myös suoraan Kuva-tilasta pitämällä laukaisinpainiketta pohjassa, mikä on jo tuttua monista eri sosiaalisen median palveluiden kuvausnäkymistä.

QuickTake on Applen nimi mahdollisuudelle kuvata videoita suoraan Kuva-tilasta pitämällä laukaisinpainiketta painettuna. Jatkuvaan videokuvaukseen pääsee siirtymään vetämällä sormea oikealle.
QuickTake on Applen nimi mahdollisuudelle kuvata videoita suoraan Kuva-tilasta pitämällä laukaisinpainiketta painettuna. Jatkuvaan videokuvaukseen pääsee siirtymään vetämällä sormea oikealle.

Toivottuna uudistuksena iPhonella kuvaamiseen iPhone 11 -mallit tuovat myös erillisen mutta automaattisesti vähäisessä valossa aktivoituvan yötilan.

Myös Applen yötila yhdistää useita taustalla otettuja kuvia yhdeksi valmiiksi otokseksi ja käyttää tavallista pidempää valotusaikaa. Yötilassa valotusaika riippuu Applen mukaan myös kuvauskohteen liikkumisesta – jos liikettä havaitaan, käytetään lyhyempää valotusaikaa kohteen pitämiseksi tarkkana. Tavoitteena yötilalla on tuoda kuviin enemmän valoa ja yksityiskohtia mutta säilyttää kuitenkin kuvan tasapaino ja ja värit luonnollisina sekä kohina vähäisenä.

Applen esimerkki yötilan toiminnasta.
Applen esimerkki yötilan toiminnasta.

Muotokuva-tilaan Apple tuo iOS 13 -käyttöjärjestelmäversiossa päivityksenä kuudennen muotokuvavaloefektin, nimeltään yläsävyvalo mono, joka värjää kuvauskohteen taustan valkoiseksi ja kohteen muuten harmaasävyiseksi.

Lisäksi iOS 13:ssa eri muotokuvavaloefektien voimakkuutta on myös mahdollista säätää.

iPhone 11 -mallien julkistuksen yhteydessä Apple kertoi myös Muotokuva-tilan tunnistavan jatkossa myös lemmikkieläimet ja aktivoivan myös niitä kuvatessa taustan sumennuksen.

Uusi yläsävyvalo mono -muotokuvavaloefekti.
Uusi yläsävyvalo mono -muotokuvavaloefekti.

Parempi videokuvaus, äänizoomaus ja keskenään kalibroidut kamerat

iPhone 11 -malleissa on tehty myös erityisesti videokuvausta kohentavia parannuksia. Applen mukaan esimerkiksi kuvanvakautus toimii nyt entistäkin paremmin.

4K-tarkkuudella videokuvaus onnistuu edelleen 24, 30 tai 60 ruudun sekuntinopeudella, ja kaikilla eri kameroilla. Uutta on laajennetun sävyalan tallennus nyt myös 4K 60 fps -videoissa, kun aiemmin se rajoittui 30 fps -nopeuteen.

A13 Bionic -järjestelmäpiiri pystyy käsittelemään kuvadataa nyt 4K-tarkkuudella 120 ruudun sekuntinopeudella, mikä mahdollistaa Applelle lyhyen ja pitkän valotuksen välillä vaihtelun ja näin laajennetun sävyalan tarjoamisen aiempaa suuremman nopeuden videoissa.

Toinen uudistus videoissa on äänizoomaus, joka synkronoi äänen kuvan rajaukseen. Jos siis videota zoomaa johonkin kohteeseen, myös sen suunnan äänet voimistuvat videolla.

Apple on myös panostanut poikkeuksellisella tavalla kamerakokonaisuuksiensa kalibrointiin, mikä mahdollistaa saumattoman vaihtamisen kameroiden välillä myös videota kuvattaessa.

Yleensä useammalla kameralla varustetuissa älypuhelimissa eri kamerat eroavat esimerkiksi väritoistoltaan ja valotukseltaan toisistaan, minkä takia kameraa vaihdettaessa kuva näyttää erilaiselta.

Apple kalibroi eri kamerat tehtaalla toistensa kanssa mitä tulee väreihin, valkotasapainoon ja valotukseen.

”Kalibroinnit toimivat kaikissa ottamissasi kuvissa – reaaliajassa. Aivan kuin ottaisit RAW-kuvia kolmella eri kameralla ja käsittelisit kuvat siten, että ne näyttävät väreineen yhtenäisiltä. Paitsi että tämä kaikki tapahtuu sekunnin murto-osassa. Näiden yksityiskohtien saaminen kohdalleen reaaliajassa vaihtaessasi tele-, laajakulma- ja ultralaajakulmakameroiden välillä vaatii A13 Bionic ‑sirun tarjoaman laskentatehon”, selittää Apple.

Lisäksi Apple pitää muut kamerat kuin parhaillaan aktiivisen taustalla myös ikään kuin valmiustilassa hyödyntäen kameroiden keräämää dataa, mikä myös mahdollistaa sulavan siirtymän eri kameroiden välillä.

Applen oma Kamera-sovellus ei mahdollista videokuvausta yhtäaikaisesti useammalla kameralla mutta käyttöjärjestelmä tarjoaa tähän valmiudet ja esimerkiksi Filmic Pro -sovellus on ottamassa tästä hyödyn irti tulevassa versiossaan.

Videoiden osalta voidaan lisäksi mainita vielä iOS 13 -käyttöjärjestelmän sisältämät uudet laajat videoiden muokkausmahdollisuudet, kun aiemmin iOS on tarjonnut työkaluja vain kuvien muokkaamiseen.

iOS 13 laajensi muokkaustoiminnot myös videoihin.
iOS 13 laajensi muokkaustoiminnot myös videoihin.

Uusi 12 megapikselin TrueDepth-etukamera

iPhone 11 -malleissa on nyt tarkkuudeltaan 12 megapikselin etukamera, kun tarkkuus on aiemmin ollut iPhone 7 -malleista alkaen 7 megapikseliä. Aukon koko on yhä f/2,2.

Pystyasennossa kuvatessa kamerasta käytetään yhä edelleen ilmeisesti leikattuna 7 megapikseliä, kun taas täydet 12 megapikseliä ja laajempi näkymä tulevat käyttöön käännettäessä puhelin vaaka-asentoon – esimerkiksi laajempien ryhmäkuvien ottamiseksi.

Lisäksi etukameralla onnistuu nyt videokuvaus korkeammalla 4K-tarkkuudella, joko 24, 30 tai 60 ruudun sekuntinopeudella. Uutta ovat myös 120 ruutua sekunnissa tallentavat slo-mo-hidastusvideoselfiet, joita Apple kutsuu myös nimellä slofie.

Slofiet eli hidastusvideoselfiet ovat uusi ominaisuus iPhone 11 -malleissa.
Slofiet eli hidastusvideoselfiet ovat uusi ominaisuus iPhone 11 -malleissa.

Tulossa päivityksenä: Edistynyt Deep Fusion -kuvaprosessointi

Julkistustilaisuudessaan Apple kertoi myös ainakin iPhone 11 Pro -mallien saavan myöhemmin tämän syksyn aikana ohjelmistopäivityksenä uuden Deep Fusion -prosessointijärjestelmän.

Deep Fusion toimii A13 Bionic -järjestelmäpiirin neuroverkkolaskentayksikön voimin ja hyödyntää edistynyttä koneoppimista. Deep Fusion -prosessointi yhdistää yhdeksän kuvaa taustalla: ensin neljä lyhyen valotuksen kuvaa, sitten vielä neljä kuvaa ennen laukaisimen painallusta ja sen jälkeen otetun pitkän valotuksen kuvan. Kuvien yhdistäminen tehdään prosessoimalla ne pikseli pikseliltä käyden läpi yhteensä yli 24 miljoonaa pikseliä ja tavoitellen lopulta optimaalista lopputulosta kuvan tekstuurin, yksityiskohtien ja kohinan vähentämisen osalta.

Applen markkinointijohtaja Phil Schiller kuvaili uutta ominaisuutta ”laskennallisen valokuvauksen hulluksi tieteeksi”.

Deep Fusion -päivityksen julkaisuaikataulusta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa.