Ensituntumat Sonyn uudesta huippupuhelimesta: Premium-nimensä veroinen lippulaiva

Pääsimme tutustumaan Sonyn uuteen lippulaivamalliin, Xperia XZ Premiumiin, kun laite lanseerattiin Eurooppaan Portugalin auringon alla juuri ennen vappua. Lyhyen tutustumisen perusteella kyseessä on todella nimensä mukainen Premium-puhelin.

Ulkoasu XZ Premiumissa on pääosin entuudestaan tuttua, mutta yksityiskohdissa on muutamia uusia jippoja ja viimeistely on huippuluokkaa. Esimerkiksi kyljessä sijaitseva virtanäppäin on nyt tummanpuhuva, kun aiemmissa sormenjälkitunnistimella varustetuissa Xperioissa näppäin on ollut hopean värinen. Pääosin muotokieli on kuitenkin helposti tunnistettavaa Sonya.

Xperia XZ:n ulkonäköä hallitsevat isot, peiliviimeistellyt lasipinnat. Sekä etu- että takapaneeli ovat Gorilla Glass 5 -lasia, mutta peilipintaisina. Pinnoissa on toki sormenjälkiä ja muuta rasvoittumista estävä oleofobinen pinnoitus, mutta siitäkin huolimatta peilipinnat eivät kauaa puhtaina säily. Jos tämän piilevän kauneusvirheen voi antaa anteeksi, on XZ Premium todella näyttävä puhelin.

Kilpailijoihin verrattuna Sonyn puhelimilla alkaa olla vanhahtava ulkonäkö laatikkomaisen muotoilun ja isojen näytön reunusten vuoksi. Kysyttäessä Sonyn edustaja kuitenkin mainitsi, että mitoitus ja muotoilu on katsottu parhaaksi kompromissiksi tekniikan, ominaisuuksien, ulkonäön ja käytettävyyden välillä. Ulkonäkö tietysti on makuasia, samoin kuin se, pitääkö näytön reunusten olla mahdollisimman kapeat. Esimerkiksi Samsungin uusissa Galaxy S8 -malleissa näyttö periaatteessa kattaa etupuolen reunasta reunaan, mikä tekee puhelimesta näyttävän, mutta leveämmät reunukset saattavat joissain tilanteissa helpottaa tai selkeyttää laitteen käyttöä.

Xperia XZ Premium ei siis ole erityisen siro, pieni tai kevyt, mutta se tuntuu hyvin tukevalta ja viimeistely on aivan ensiluokkaista. Sisään on pakattu Android Nougat Sonyn omilla mausteilla, jotka tunnetusti ovat hyvin miedot, eli käyttökokemus on lähellä vakio-Androidia. Sonylla on muuten takavuosien Sony Ericsson -kuvioiden jäljiltä Ruotsin Lundissa noin 1200 työntekijää, joista iso osa toimii ohjelmistokehityksessä. Sony mainitseekin olevansa yksi ahkerimmista osallistujista avoimen lähdekoodin Android-kehityksessä.

Kuten useaan otteeseen on eri yhteyksissä jo mainittu, ovat XZ Premiumin suurimpia erikoisuuksia sen kamera ja näyttö. Kamera on hurjiin hidastuksiin kykenevä Motion Eye ja näyttö taas ensimmäinen UHD-tarkkuudella toimiva ja HDR-sisältöä tukeva näyttö älypuhelimessa. Kamera on erinomainen ja muutamien testikuvien perusteella kuvanlaatu ja esimerkiksi väritoisto niin sisällä kuin ulkonakin kuvattaessa on erinomaista. Hidastuskamera tosin on toteutustavastaan johtuen lähinnä kuriositeetti, mutta toki kamera on muutenkin edistyksellinen.

Näyttö on tietysti sellaisenaankin hyvä ja miellyttävä katsella, mutta esittelytilaisuudessa Sony tarjosi myös mahdollisuuden vertailla uutukaisen näyttöä vanhempaan Xperia Z5 Premium -malliin. Z5 Premiumissa oli jo 4K-tarkkuus, mutta ei HDR-tukea.

Rinnakkain asetettuja 4K-puhelimia vertailtaessa erot väritoistossa olivat kyllä havaittavissa, mutta muiden toimittajien kanssa keskustellessa kävi ilmi, etteivät kaikki huomanneet eroja. Kyse on hieman siitä, että kuvia vertailtaessa pitää tietää, mitä etsiä. Värikkäissä kuvissa värit ovat uudella näytöllä räiskyvämpiä, ja esimerkiksi punainen tiiliseinä saattaa ilman HDR-tukea näyttää yksiväriseltä, mutta HDR-näyttö tuo esiin seinän pienet sävyvaihtelut. Peruskäyttäjälle nämä erot saattavat kuitenkin olla lähes näkymättömiä tai muuten merkityksettömiä.

Samoin kuin HDR-kuva, myös äänentoisto Xperia XZ Premiumissa saattaa tarvita tarkkaa keskittymistä, että eroja aiempiin malleihin voisi huomata. Lanseeraustilaisuudessa Sony mielellään soitatti muutamia kappaleita perusversioina sekä parempilaatuisina HD-äänitiedostoina, mutta erojen kuuleminen edellyttää tarkkojen korvien lisäksi myös todella, todella laadukkaita kuulokkeita. Joka tapauksessa Sony on siis myös äänipuolta parantanut aiemmista malleistaan, ja esimerkiksi kaiuttimien äänenvoimakkuuden kerrotaan kasvaneen jopa 40 prosenttia.

Mobile World Congress -tapahtumassa Xperia XZ Premium valittiin tämän vuoden parhaaksi uudeksi älypuhelimeksi. Ilman pidempää testiä on tietysti mahdoton sanoa, miten XZ Premium selviytyy päivittäisessä käytössä, mutta pikaisen testin perusteella voi ainakin sanoa, että kyseessä on todellinen premium-luokan laite niin viimeistelyltään kuin tekniikaltaankin. 799 euron suositushinta on tietysti kova, mutta jos verrokkeina ovat esimerkiksi alkaen 919 euroa maksava iPhone 7 Plus tai 929 euroa maksava Samsung Galaxy S8+, ei XZ Premiumia voi pitää mitenkään poskettoman kalliina.