Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Onko tässä maailman nopein purjevene?

Venäjällä on käynnistymässä projekti, jonka aikomuksena on valmistaa maailman nopein purjevene. Venesuunnittelja Vlad Murnikov on varma, että hänen suunnittelemansa yksirunkoinen pursi lyö kaikki voimassa olevat nopeusennätykset.

Kunnianhimoiseksi hankkeen tekee se, että maailman nopeimpien purjeveneiden tittelistä ovat tähän mennessä kisanneet ainoastaan monirunkoveneet – katamaraanit ja trimaraanit –, jotka rakenteensa puolesta perinteisesti ovat yksirunkoveneitä nopeampia.

Murnikov aikoo testata suunnitelmaansa pitävyyttä ja tavoittella 50 solmun vauhtia avomerellä ensin rakennettavalla prototyypillä, josta tulee 35-jalkainen. Sen jälkeen alkaa lopullisen, SpeedDreamiksi nimetyn, 100-jalkaisen ennätysveneen kokoaminen.

SpeedDreamissa on iso liuta kunnianhimoisia ratkaisuja. Muun muassa märkäpinta on suunniteltu minimaalisen pieneksi, ja veneen tasapainoa ylläpitää superpitkä, hydrauliikalla toimiva heiluriköli, joka liikkuu puolelta toiselle ja välillä nousee vedenpinnan yläpuolelle.

Prototyyppi painaa vaivaiset 882 kiloa mutta sen purjepinta-ala on peräti 161 neliötä. Testiveneen kipparina toimii Volvo Ocean Race-purjehtija Cam Lewis.