Kommentti: Kun mikään ei enää yllätä

Tämän vuoden Barcelonan mobiilikonferenssi päättyy tänään. Takana on muutama päivä täysissä messuhalleissa, lähes muurahaismaisessa ihmisvilinässä.

Barcelonan mobiilimessut ovat olleet monena vuonna alan päätapahtuma. Viime tapahtuma jäi tosin kakkoseksi Berliinin IFAlle, jossa julkaistiin enemmän kiinnostavia uutuuslaitteita.

​Tungos oli melkoinen juuri ennen ovien avautumista Samsung Galaxy S6:n demoalueelle.​
​Tungos oli melkoinen juuri ennen ovien avautumista Samsung Galaxy S6:n demoalueelle.​

Erilaisille messuille ja lanseeraustilaisuuksille on nykyään tyypillistä, että tiedot monista niissä esiteltävistä tuotteista ovat vuotaneet julkisuuteen ennen aikojaan. Joko tahattomasti tai tahallisesti.

Näin kävi myös Barcelonassa. Koko messujen odotetuin lanseeraus oli Samsungin Galaxy S6 -älypuhelin ja sen Edge-malliversio. Edgestä tiedettiin lähes kaikki jo ennen julkaisua. Moni toimittaja oli varmasti näpytellyt juttunsa valmiiksi ja vain päivitti sen julkaisutilaisuuden tiedoilla.

Vielä huonommin kävi HTC:lle. Tarkoituksella tai ei, One (M9) -lippulaivapuhelimen julkistusvideo oli netissä hyvissä ajoin ennen lanseerausta.

Silti on sanottava, että messuja leimasi yllätyksettömyys, eikä se ole hyvä asia.

Sonyn Xperia Z4 Tabletistakin tiedettiin hyvin paljon ennen sen esittelyä viime maanantaina.

Barcelonan messuilla näyttävästi esillä ollut Huawei teki erikoisen tempun, kun sen Huawei Watch -älykellon mainos oli Barcelonan lentokentällä jo perjantaina. Kello julkistettiin sunnuntaina. Siitä huolimatta Huawei onnistui siinä missä moni valmistaja ei: kellosta tuli messujen yksi ykköspuheenaiheista.

Silti on sanottava, että messuja leimasi yllätyksettömyys, eikä se ole hyvä asia.

Toisin oli ennen. Monet uusista mobiililaitteista olivat aidosti yllätyksiä, kun uutisten vuotaminen ei ollut vielä trendikästä. Nykyisin kilpailu uutisista on niin kovaa, että huhutkin noteerataan näkyvästi.

​Samsung Galaxy S6 keräsi suurimman kiinnostuksen Barcelonan mobiilikonferenssissa.​
​Samsung Galaxy S6 keräsi suurimman kiinnostuksen Barcelonan mobiilikonferenssissa.​

Vielä vuonna 2012 Nokia onnistui yllättämään mediaväen PureView 808 -puhelimella, jossa oli hämmästyttävän 41 megapikselin kamera. Paikan päälle saapunut toimittajajoukko haukkoi henkeään ja piti koko julkistusta aluksi vitsinä. Nokian ihmepuhelin valittiin messujen parhaaksi uudeksi laitteeksi.

Yllätyksettömyyteen vaikuttaa osaltaan se, että mobiililaitemarkkinoilla on yhä vaikeampaa erottua. muista. Valmistajia tulee koko ajan lisää, ja monet komponentit tulevat samoilta tehtailta. Yksi erottautumiskeino on muotoilu, mutta sen rajallisuudet tulevat älypuhelimissa ja tableteissa nopeasti vastaan.

Odotettavissa on, että yhä harvempi uutuuslaite pysyy salaisuutena julkaisuhetkeen asti. Parhaiten tässä on onnistunut ehkä Apple, vaikka sen laitteista huhutaankin pitkin vuotta.