Suomalaisoperaattoreilla ennätysnopea 4G-verkko

Soneran 4G-verkossa on mitattu maailman korkein yhteysnopeus. Mittaus oli osa Aalto yliopiston ja JoikuSpeed-sovelluksen yhteistyössä toteuttamaa tutkimusta. Tutkimustulos perustuu lähes 400 000 mittaustulokseen, joita tehtiin yli 700 eri operaattorin ja palveluntarjoajan verkossa. Nopein yksittäinen mittaustulos, 137,8 Mb/s, tehtiin Soneran 4G-verkossa Suomessa Etelä-Helsingissä LG:n G3-älypuhelimella.

Tutkimuksen mittaukset tehtiin yhteensä 184 maassa 5. kesäkuuta – 15. syyskuuta 2014. Mittauksia oli mahdollista tehdä kahdella eri sovelluksella. Toinen tutkimukseen käytetyistä sovelluksista oli Nettitutka, joka on Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella kehitetty palvelu. JoikuSpeed on puolestaan JoikuSpeed Oy:n älypuhelinsovellus.

Sovellusten avulla tehtyjä mittauksia tehtiin 200 erimerkkisellä laitteella, kaikkiaan yli 2 000 eri laitemallilla. Myös muut suomalaiset operaattorit pärjäsivät hyvin mittauksissa: nopeimpien operaattoreiden listalle pääsi kolme suomalaista operaattoria.