Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Sovellusvinkit: Kesäkuntoon kännykällä

Fitness-sovellukset ovat tulleet jäädäkseen. Niistä saa helposti lisämotivaatiota rantakuntoprojektiin. Teknavi listaa ne sovellukset, joita kannattaa kokeilla.

​

Seitsemän minuutin kuntohaaste
Sovellus: 7 Minute Workout Challenge 

7 Minute Workout Challenge perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Sovelluksen kehittämisessä mukana olleet tutkijat ovat valinneet 12 liikettä, jotka voi suorittaa 7 minuutissa. Liikkeet ovat tuttuja useimmille, eikä tekniikkaopetusta juuri tarvita.
Treenin teho perustuu intensiivisyyteen. Liikkeet on suunniteltu niin, että ne eivät vaadi kuntosalilaitteita. Kovakuntoiselle harjoitus sopii hyvin esimerkiksi lämmittelyksi ennen varsinaista treeniä. Sovelluksen avulla voi tehdä helposti myös aamuaerobisen, jos tavoitteena on painon pudottaminen.
Lisää tehoa harjoitukseen saa, jos 7 minuutin kierroksia tekee useamman peräkkäin. Tämä sopii hyväkuntoisille.
Parhaiten 7 minuutin kuntohaaste sopii niille, joilla on vähän aikaa päivittäiseen liikuntaan. Sovellus on tarjolla iOS- ja Android-laitteille noin puolentoista euron hintaan.

​

Joogaa tiiviissä paketissa
Sovellus: Yoga Studio

Yoga Studio -sovellus opettaa tämän haastavan, mutta hyödyllisen lajin saloihin. Sovelluksen avulla pääsee tutustumaan laajaan kirjoon joogaliikkeitä. Jokainen liike on kuvitettu ja tarjolla on myös liikkeiden tekniikan opettelua helpottavia videoita. Mikä parasta, ne on kuvattu teräväpiirtoresoluutiolla.
Yoga Studio tarjoaa opastusta kaikkiaan yli 280 jooga-asentoon. Sovellus sisältää 30 joogatuntia. Virtuaalivalmentajan ääni voi olla joidenkin mielestä rasittava, mutta onneksi sen voi vaimentaa.
Joidenkin liikkeiden kohdalla ongelmana on ruudun katsominen suorituksen aikana. Siitä huolimatta Yoga Studio toimii mainiona kotiopettajana.
Yoga Studio sopii aloittelijoille ja jo pidempään joogaa harrastaneille. Sovellus on ladattavissa iOS-laitteille 4 euron hintaan.

​

Kuntopiiri taskussasi
Sovellus: Fitocracy

Jos 7 Minute Workout Challenge ei tarjoa riittävästi liikkeitä, kannattaa puhelimeen ladata Fitocracy. Ilmainen sovellus on tarjolla iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille.
Myös Fitocracyn liikkeet ovat ammattilaisten suunnittelemia. Haastettakin löytyy. Sovelluksesta voi etsiä kuntosalilla yleisesti tehtäviä liikkeitä. Sovellukseen voi merkitä tehdyt harjoitukset ja niiden toisto- ja sarjamäärät sekä käytetyt painot.
Sovellus tarjoaa valmiita harjoituksia, joihin voi lisätä liikkeitä valmiista kirjastosta. Fitocracyn ideana on kannustaa parempiin suorituksiin erilaisten haasteiden avulla. Käyttäjä kerää pisteitä jokaisesta tekemästään harjoituksesta. Tarvittava määrä pisteitä nostaa pelaajan seuraavalle tasolle. Saavutuksista, kuten tietyn pituisen matkan juoksemisesta, saa virtuaalisen rintamerkin.
Sovellus tarjoaa myös hauskan sosiaalisen elementin. Käyttäjä voi liittyä ryhmiin, joissa muut jäsenet kannustavat eteenpäin ja voivat antaa vinkkejä.

​

Paranna kuntoa, pakene zombeja
Sovellus: Zombies, Run!

Zombies, run on nimensä mukaisesti juoksusovellus, joka motivoi liikkumaan pelin keinoin. Tavoitteena on selvitä zombiarmeijan hyökkäyksestä. 
Zombies, Run on erilainen juoksusovellus. Se keskittyy tarinaan, jota käyttäjä seuraa korvakuulokkeistaan lenkin aikana. 
Tarjolla on 120 tehtävää, joita voi ostaa yksitellen tai maksamalla 18 euroa, jolloin saa käyttöönsä kaiken sisällön. Helpoimmissa tehtävissä zombien pakenemiseen riittää pelkkä kävely. Lenkin aikana vauhtia lisätään hieman koko ajan, pitäen mielessä käyttäjän kuntotason.
Ideana kaikissa tehtävissä on liikkua aikaa vastaan, välttyä zombien hyökkäyksiltä ja kerätä tavaroita tukikohdan varustamiseen.
Sovellus ei tarjoa lainkaan treenin analysointitoimintoa, jollainen löytyy monista muista fitness-sovelluksista. Poissa on myös kalorilaskuri.
Pelin tarina on sen verran rankka ja väkivaltainen, ettei sovellusta suositella alle 17-vuotiaille.
Sovelluksen perusversio maksaa neljä euroa. Zombies, run on ladattavissa iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille.

 

​

Hikitreeni omassa olohuoneessa
Sovellus: Xbox Fitness

Xbox Onesta kuoriutuu tarvittaessa virtuaalinen personal trainer. Maksullisen Live Gold -verkkopalvelun tilanneet käyttäjät voivat ladata käyttöönsä Xbox Fitness -sovelluksen, joka tarjoaa varsin kattavan joukon ohjattuja harjoituksia.
Sovellus toimii yhdessä Kinect-liikkeentunnistuskameran kanssa. Kamera tunnistaa television edessä jumppaavan käyttäjän vartalon ja rasituksessa olevat lihasryhmät. Uuden tekniikan avulla kamera tunnistaa jopa sydämen sykkeen. Näiden tietojen avulla sovellus osaa antaa treenaajalle reaaliaikaista palautetta. Sovellus tähdittää suorituksen, mikä antaa lisäpotkua liikkeiden tekemiseen.
Xbox Fitnessin kautta pääsee esimerkiksi amerikkalaisen fitness-ikoni Jillian Michaelsin ohjaamalle tunnille. Osa harjoituksista on maksullisia.
Hien saa pintaan nopeasti. Vajaan puolen tunnin pituinen treeni voi pitää sisällään esimerkiksi lyhyen lämmittelyn, lihaskunto-osuuden, kestävyys-osuuden ja loppuvenytykset.

​

iPhone tarkkailee untasi
Sovellus: Apple Terveys

Moni iPhone 6:n käyttäjä ei välttämättä edes tiedä, että puhelimessa on varsin kattava terveys- ja hyvinvointisovellus. Se löytyy sydämellä varustetun ikonin takaa.
Terveys-sovellus tuli saataville iOS 8 -käyttöjärjestelmän myötä. Sovelluksella varauduttiin jo tulevaan Apple Watchiin, jonka ominaisuuksissa hyvinvointi näyttelee suurta osaa.
Sovellukseen voi merkitä erilaisia omaa terveystilaa koskettavia tietoja kuten liikunnallista aktiivisuutta ja syötyjä ruokia. Sovellus laskee kuljetun matkan, askeleet ja näyttää ne käyttäjän määrittelemällä aikavälillä.
Terveus-sovellusta voi käyttää myös unen laadun tarkkailijana. Yöunien ajaksi patjalle jätetty iPhone mittaa unenlaatua käyttäjän nukkuma-ajan rauhallisuuden perusteella. Jos yöuni on mennyt lakanoissa pyöriskelyksi, se selviää sovelluksen piirtämästä grafiikasta.

​

Tavoitteellisen harjoittelijan unelmatyökalu
Sovellus: Movescount

Jos omistat Suunnon äkykellon, olet jo luultavasti tutustunut Movescount-palveluun. Kyseessä on Suunnon oma kuntoilusovellus.
Movescountin avulla käyttäjä voi luoda harjoituksia, ladata niitä suoraan Suunnon rannetietokoneesta ja analysoida harjoitusten etenemistä. Sovellus kattaa 61 eri lajia.
Harjoituksia voi analysoida varsin kattavasti, mikä tekee Movescountista tavoitteellisen harjoittelijan työkalun. Juoksulenkin jälkeen käyttäjä voi tarkkailla sydämen sykkeen vaihteluita, nopeutta, etäisyyttä, juoksun askeltahtia ja kalorinkulutusta.
Sovellukseen voi asettaa sydämen sykkeen ala- ja ylärajan, mikä helpottaa pysymistä halutulla sykealueella.
Kätevä toiminto on myös reittisuunnittelu. Jos kyseessä on esimerkiksi pitkä juoksu- tai pyörälenkki, reitin käyminen läpi etukäteen helpottaa harjoituksen toteuttamista.
Movescountin mobiilisovellus on tarjolla ilmaiseksi iOS-laitteille.