Mikä ihmeen HMD Global? Nämä herrat palauttavat Nokia-nimen puhelimiin

 

Nokia kertoi tänään tehneensä sopimuksen, jonka myötä Nokia-nimi palaa älypuhelimiin ja tabletteihin. Uusi HMD global -yritys, joka myös ostaa yhdessä Foxconnin kanssa Microsoftilta Nokia-peruspuhelintoiminnan, aikoo tuoda markkinoille jatkossa Android-pohjaisia laitteita sekä sijoittaa niiden markkinointiin 500 miljoonaa dollaria kolmen vuoden aikana. Rahasumma aiotaan saada kasaan sijoittajien panostuksilla ja ostettavan peruspuhelintoiminnan tuotoilla.

Nokia ei rahoita tai omista HMD globalia, mutta nimittää sen hallitukseen yhden viidestä jäsenestä valvomaan toimintaa ja Nokian etuja.

Jean-Francois Baril.

Mutta mikä yritys tämä HMD global on?

Helsinkiin rekisteröity yritys on perustettu viime vuoden loppupuolella asianajotoimistossa ja HMD global -nimen se otti nyt huhtikuussa. Sen omistaa Smart Connect LP -sijoitusrahasto.

Smart Connect LP -sijoitusrahaston takaa löytyy HMD globalin vielä toistaiseksi ainoa hallituksen jäsen, Jean-Francois Baril, joka toimi Nokialla 1999-2012, toimitusketjusta ja hankinnasta vastaavana johtajana. Nykyisin Baril on toiminuttoimitusjohtajana Ginko Ventures -sijoitusyhtiössä sekä Connecting Partners -konsulttiyhtiössään. Lisäksi hän toimii Nokian perustaman ja myymän Vertu-luksuspuhelinyhtiön hallituksen jäsenenä.

Arto Nummela.

HMD globalin CEO:ksion tulossa Arto Nummela, joka vielä nykyisin toimii johtajana Microsoftilla vetäen Microsoftin Mobile Devices -liiketoimintaa Aasian, Lähi-idän ja Afrikan alueilla sekä samalla koko Microsoftin peruspuhelintoimintaa. Nummela siirtyy HMD globalin johtoon Microsoftin kanssa tehdyn peruspuhelinten kauppasopimuksen toteuduttua.

Nummela toimi Nokialla vuodesta 1994 aina vuoteen 2014 ja Microsoftille myyntiin asti. Hän toimi Nokialla myöhemmin myynnin ja markkinoinnin johtotehtävissä, alkuaikoinaan myös tuoteohjelmien hallinnassa ja tuotealustojen kehityksessä.

Florian Seiche.

Nummelan rinnalle HMD globalin johtoon President-tittelillä on tulossa Florian Seiche. Myös hän on toiminut viimeksi Microsoftille vastaten mobiililaitteiden myynnistä koko Euroopan laajuisesti, kuten jo Nokialla ennen Microsoft-kauppaa.

Ennen Nokialle siirtymistään vuonna 2013 Seiche toimi yli 7 vuoden ajan HTC:llä EMEA-alueesta eli Euroopasta, Lähi-idästä ja Afrikasta vastaavana johtajana käynnistäen ja rakentaen nämä HTC:n toiminnot. Tätä ennen Seiche toimi Orange-operaattorilla laitteista vastaavana johtajana Lontoossa 2003-2005 sekä Siemensillä puhelinliiketoiminnoissa.

 

HMD global kertoo itsestään ja suunnitelmistaan omilla vielä pelkistetyillä verkkosivuillaan. HMD globalin taakse haetaan vielä lisää sijoittajia.

Yhtiö kertoo valottavansa suunnitelmiaan ja tuotelinjastoaan aikanaan myöhemmin.