Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kommentti: Apple ei keksinyt älykelloa uudelleen

Seuratessani eilistä Applen tilaisuutta toivoin, että saan edes yhden syyn ostaa Apple Watchin.

Sellaista syytä ei tullut. Applen tilaisuus oli odotusarvoihin nähden paha pettymys. Pettymystä ei lieventänyt uuden MacBookin julkistaminen, varsinkaan kun Apple päätti poistaa kannettavastaan lähes kaikki liitännät. En voi millään uskoa, että yksi usb-portti riittää tehokäyttäjälle. Onneksi sentään kuulokeliitäntä säilytettiin.

Apple Watchin lanseeraus ei ole noudattanut Applen perinteistä kaavaa. Kello esiteltiin ensimmäistä kertaa viime vuoden syyskuussa. Eilen Apple esitteli kellonsa uudestaan, mutta sisältö oli lähes sama.

Normaalisti Apple julkaisee laitteen ja tuo sen myyntiin hyvin pian esittelyn jälkeen. Watchin kohdalla näin ei ole tehty. Miksi?

Apple Watchia mainostettiin juoksijan parhaana kaverina.​
Apple Watchia mainostettiin juoksijan parhaana kaverina.​

Todennäköisesti Applella on ollut kiire saada älykellonsa ihmisten tietoon. Samsung ehti esitellä useamman älykellomallin jo ennen kuin Apple esitteli Watchinsa ensimmäistä kertaa. Viime vuonna haluttiin antaa viesti, että kello on tulossa. Samalla Apple-faneille annettiin yksi syy lisää odottaa ensi vuotta.

Nyt kun kello on esitelty kaikessa komeudessaan, ilmassa on edelleen tukku kysymyksiä. Suurin niistä lienee se, mitä hyötyä kellosta on käyttäjälle. Applelta on totuttu odottamaan innovatiivisa ratkaisuja, jotka Watchin kohdalla loistavat poissaolollaan.

Apple on selvästikin joutunut nöyrtymään teknisten rajoitusten edessä.

Eilisessä tilaisuudessa kerrottiin muun muassa, että kellolla voi avata hotellihuoneen oven tai autotallin. Entä sitten, kun akku loppuu alle vuorokaudessa, eikä hotellihuoneen avainkortti olekaan mukana?

Monet Apple Watchilla tehtävät asiat hoituvat kätevämmin joko älypuhelimella tai jotenkin muuten.

Apple on selvästikin joutunut nöyrtymään teknisten rajoitusten edessä. Älykellon akun keston ja prosessoritehon rajoitukset eivät vielä mahdollista sellaisia sovelluksia, joita älykellossa pitäisi olla. Ja se tärkein, puheluiden soittaminen itsenäisesti omalla sim-kortilla, on edelleen harvojen älykellojen herkkua. Applen kello ei kuulu niihin.

Itse odotin Applen eilisestä tilaisuudesta pitkää listaa kiinnostavia sovelluksia. Lista jäi kovin lyhyeksi. Twitter ja Instagrma mainittiin. Jälkimmäisestä tuskin on kovin suurta iloa älykellon käyttäjälle. Mieluummin katson Instan kuvia älypuhelimen näytöltä kuin tihrustan niitä kellosta.

Apple Watch tarjoaa mahdollisuuden viestittelyyn piirtämällä. Ominaisuus saattaisi kiinnostaa teinejä, mutta tuskin siitä tulee hitti Watchin kohderyhmän eli hieman aikuisemman väen keskuudessa.

Entä sitten hinta? Applen kunniaksi on sanottava, että kellon edullisin malli on saatu pidettyä kohtuuhintaisena. En silti keksi yhtäkään käyttötarkoitusta, jonka takia laite kannattaisi hankkia. Urheilukelloksi Watchia ei kannata hankkia heikohkon akun kestonsa takia. Siihen tarkoitukseen käy paljon paremmin sykemittari tai aktiivisuusranneke.

Apple Watchin ensimmäinen painos jäänee avaukseksi, joka oli tehtävä. Suurempi mielenkiinto kohdistuu jo kellon seuraaviin malleihin, jotka toivottavasti tuovat käyttäjälle enemmän lisäarvoa.