Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Jollan loppu oli jo lähellä – nyt näyttää hieman paremmalta

Jollan tulevaisuus näyttää juuri nyt taas hieman paremmalta. Vielä loppuvuodesta koko yhtiön ja sen Sailfish-käyttöjärjestelmän tulevaisuus oli enemmän kuin vaakalaudalla. Loppu oli lähellä.

Tänään Jolla kertoi Barcelonassa Mobile World Congressin yhteydessä uusista kumppanuuksistaan: Intiassa viimein myyntiin on tulossa puhelin Intexiltä huhtikuussa, Afrikassa kumppaniksi on löytynyt mi-Fone ja lisäksi yhteistyötä Sailfishin tuomiseksi tehdään ”eettisen puhelimen”, myös modulaarirakenteisen Fairphonen kanssa.

Jolla haluaa laajentaa Sailfishin maailmalle alue kerrallaan. Intiassa kumppani on Intex, Afrikassa mi-Fone.

Jolla selvisi kuolemanlaaksosta taas

– Toimintamme 4-5 vuoden aikana on meiltä yhtä monta kertaa meinannut loppua rahat. Sailfishiin ja Jollaan on investoitu kuitenkin jo 70 miljoonaa dollaria, kertoo Jollan perustajiin kuuluva, hallituksen puheenjohtaja ja nykyinen toimitusjohtaja Antti Saarnio.

Jolla ajautui pahoihin ongelmiin rahoituksensa kanssa muun muassa tablettiprojektin mentyä useiden asioiden summana lähes täydellisesti mönkään.

Jolla sai yhden rahoittajan yllättävän vetäytymisen vuoksi viivästyneen elintärkeän rahoituskierroksensa tehtyä joulukuussa.

– Olemme iloisia, että kumppanit luottivat meihin vaikeinakin aikoina. Nyt jatkamme tästä. Jolla on täällä. Sailfish on täällä, ja me olemme täällä pysyvästi, vakuutti Saarnio Jollan tänään järjestämässä tilaisuudessa.

– Rahoituksemme kantaa nyt hyvin. Jos Jolla olisi kaatunut, olisi se tapahtunut jo viime vuoden lopussa. Nyt sijoittajat uskovat meihin ja tilanteemme on ihan hyvä, arvioi Jollan perustajista toinen, Sami Pienimäki.

– Kun alamme nytkin puhuttujen kumppanuuksien myötä saada myös liikevaihtoa, niin voimme jatkossa päästä kassavirtapositiiviseksikin emmekä elä enää vain sijoittajien ajatusten varassa.

Jollalla on nyt Pienimäen mukaan töissä noin 50 omaa työntekijää sekä lisäksi 20 henkilöä tekevät oman firmansa kautta pääasiallisesti Jollalle alihankintana töitä ympäri maailmaa.

– Työntekijöitä on vähemmän kuin vuosi sitten, mutta nyt johtoporras on hyvin, hyvin ohut. Lähes koko henkilöstömme työskentelee tuotekehityksen parissa.

Jollan kehittämä Intex-puhelin myyntiin huhtikuussa

Intex Aqua Fish.

Seuraava suuri asia Jollan polulla on Jollan kehittämän puhelimen myyntiintulo Aqua Fish -nimellä Intexin toimesta Intiassa. Myynti tapahtuu aluksi Snapdeal-verkkokaupan kautta ja sen pitäisi alkaa huhtikuun aikana. Puhelin tulee myyntiin noin 130 euroa vastaavaan hintaan.

Intex pyrkii laajentumaan Intian kotimarkkinoiltaan myös muualle. Aqua Fish -puhelimellakin voi olla tässä roolinsa. Sen tuomista muille markkinoille ei tyrmätty, mutta kysyntää testataan ensin nyt Intiassa.

Jollan Antti Saarnio (keskellä) ja Intex-johtajat poseerasivat uuden Aqua Fish -puhelimen kanssa Jollan tilaisuudessa.

 

Näin Aqua Fish on esillä Intexin osastolla Mobile World Congressissa.

 

Intex on huomattavasti merkittävin toimija kumppaneista, joita Jolla on toistaiseksi julkistanut. Se valmistaa neljässä tehtaassaan Intiassa ja myy kolmisen miljoonaa puhelinta, puolet älypuhelimia ja puolet peruspuhelimia, nyt kuukausittain ja on Intian suurin puhelinbrändi. Intexillä on myös laajentumissuunnitelmia Aasiassa, Euroopassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Intexin Mobile World Congress -osastolla Aqua Fish -puhelin oli asetettu esille näkyvästi keskeiselle paikalle.

Afrikasta uusi kumppani

Jollan kumppaniksi Afrikassa kerrottiin tänään mi-Fone.

Jollan Sailfish-strategia perustuu nyt sen kohdentamiseen valituille maantieteellisille alueille sekä tietyille toimialoille. Intian Intex-yhteistyön ohella toinen nyt etenevä panostusalue on Afrikka, eli Sailfish Africa.

Afrikan osalta tänään kerrottiin uutena asiana mi-Fone-kumppanuuden solmimisesta. Ensimmäinen mi-Fonen Sailfish-puhelin on tulossa Jollan mukaan vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla eli kesäkuun loppuun mennessä.

mi-Fonea ei voi ainakaan vielä kuvailla merkittävän kokoiseksi tekijäksi puhelinmarkkinoilla, mutta tilanne voi muuttua.

– Seitsemän vuotta sitten aloitellut mi-Fone on nyt saanut taakseen miljardiluokan sijoittajan. mi-Fonella on hyvin aggressiivinen kasvustrategia, totesi Jollan Saarnio uudesta yhteistyökumppanista.

Ei vain puhelinmerkkiyhteistyötä. Intex-puhelimestakin Jollan tarkoitus olisi tienata enemmän Sailfishille tehtyillä kumppanuuksilla Snapdealin ja Qaanan kanssa.

Esimerkiksi Intex-yhteistyöstä Jolla itse tienaa pääasiassa solmittujen sovelluskumppanuuksien perusteella osuutena Sailfishin kautta syntyvästä liikevaihdosta. Intex Aqua Fishin käyttöliittymässä päänäkymistä sivulle pyyhkäisemällä esiin tulevan oman kumppaninäkymänsä, ”supersovelluksen”, saavat Snapdeal-verkkokauppa sekä intialainen Qaana-musiikipalvelu.

– Yritämme rakentaa Afrikassa vastaavan kokonaisuuden kuin Intexin kanssa Intiassa, totesi Saarnio viitaten tulevien kumppaneiden hakuun.

Fairphonen Olivier Hebert kertomassa heidän tuestaan Sailfishin tuomiselle puhelimeen.

Tiettyjen pienempien valmistajien tai kumppanien kanssa Jollan liiketoimintamalli voi toimia myös suoraan niiltä perityillä maksuilla Sailfishin käytöstä ja kustomoinnista. Tällaisesta esimerkkinä Saarnio mainitsi tietoturva-alan.

Intian ja Afrikan kuvioiden ohella Jolla nosti tänään esiin Sailfishin tuomisen Fairphonelle. Sailfishin ympärille syntynyt kehittäjäyhteisö on jo tuonut Sailfishin Fairphone 2:een ja Fairphonelta annetaan tuki hankkeelle. Fairphone-puhelinten toimitukset jatkuvat kuitenkin toistaiseksi vain Androidilla varustettuna.

– Sailfish Fairphonelle ei ole aivan vielä kaupalliselle tasolle asti valmiiksi kehitetty, kommentoi Fairphonen teknologiajohtaja Olivier Hebert tänään.

Valtiollista yhteistyötä

Jolla on jatkanut keskusteluja myös valtioiden ja muiden julkisen puolen viranomaisten kanssa.

– Puhumme näiden kanssa, kuinka he voisivat rakentaa oman viestintäympäristönsä Sailfish-käyttöjärjestelmälle, jota he pystyvät hallitsemaan itse toisin kuin Applen tai Googlen järjestelmiä, totesi Saarnio.

Jollan sijoittajakuntaan kuuluu myös venäläisiä. Myös Venäjällä ollaan kiinnostuttu oman alustan kehittämisestä Sailfishin perustalle.

– Meillä on erittäin läheinen suhde hallintoon heillä omassa hallinnassaan olevan alustan rakentamisessa. Toivomme myös Sailfish-yhteisön kasvavan Venäjällä, kertoi Saarnio.