Raaseporista ponnistava Toroidion haluaa mullistaa sähköautoilun, ja tavoitteet ovat sen mukaiset. Kotimaista käsituotantoa oleva auto sisältää yrityksen keulahahmon mukaan uutta ja mullistavaa tekniikkaa.
Toroidion 1MW Concept oli ensimmäisen kerran näytillä huhtikuussa Monacossa Top Marques -luksusnäyttelyssä. Autossa kerrottiin olevan 1 MW tehoa, mutta juuri muuta siitä ei paljastettukaan. Autosta tiedetään toistaiseksi lähinnä päätä huimaavat teholukemat ja suoritusarvot. Moottoreita on yhteensä neljä, joista etummaiset tuottavat 200 kW per moottori ja taaimmaiset 300 kW per moottori. Yhteenlaskettuna tehoa siis tulee 1 000 kW eli 1 341 hevosvoimaa. Vastaavasti vääntöä on käytettävissä edessä yhdellä moottorilla 4 500 Nm ja takana 7 500 Nm, joista saadaan yhteenlasketuksi väännöksi 24 000 Nm. Huikeita lukuja kevyeen kaksipaikkaiseen autoon.
Vaatimattomasti auton kiihtyvyyttä sataseen ei edes ilmoiteta, vaan 0-200 km/h taittuu 4,9 sekunnissa. Tämä on myös konseptiauton rajoitettu huippunopeus. Markkinoille tulevan tuotantomalli 1MW:n teholukemat ovat samat, mutta sen huippunopeus rajoittamattomana on 450 km/h. Kiihdytys välillä 0-400 km/h tapahtuu huikeassa 11 sekunnissa.
Hurjien tehojen lisäksi auto on myös varsin kevyt. Konseptiauto painaa 1040 kiloa, ja siinä käytetään 120 kilon akustoa, joka on peräisin Kiinasta. Tuotantomallin massa tulee olemaan 860-960 kiloa ja sen noin 200 kilon akusto riittää Pennasen mukaan 515 kilometrin ajoon. Tällä hetkellä hyvin kaupaksi käyvän sähköauto Tesla Model S 85:n akut painavat vertailun vuoksi noin 550 kiloa, ja niiden turvin auto pääsee kutakuinkin vastaavaan toimintamatkaan.
Akku on myös muotoiltu tavallisuudesta poikkeavasti. Se on auton läpi ulottuva palkin muotoinen komponentti, mikä mahdollistaa sen nopean vaihdon. Autoon voidaan vaihtaa akku niin sanotusti ajamalla palkin yli, jolloin edestä sisään menevä akku työntää vanhan auton takaosasta ulos.
– Auton salaisuus löytyy akkujen ja vetoakseleiden välistä, toteaa toimitusjohtajana yrityksessä toimiva Pasi Pennanen kysyttäessä auton erikoisuutta muihin verrattuna.
Tarkempaa tietoa ei vielä ole patenttioikeuksista johtuen, mutta Pennasen mukaan ensi vuoden Pariisin autonäyttelyn aikoihin tästä on luvassa lisätietoa patenttien tullessa julkisiksi.
Prototyyppi oli liikkeellä Suomen lehdistötilaisuuden yhteydessä. Auto kiersi testirataa kuvauksia varten muutamia kierroksia rauhallisella nopeudella. Konseptiautoksi se näyttää todella toimivan, mutta minkäänlaista vakuutusta ilmoitetuista suoritusarvoista ei ole vielä kukaan nähnyt tai kokenut. 1MW Concept autolla on ajettu kokonaisuudessaan alle sata kilometriä, joten käyttökokemuksia yhtiön sisälläkään ei vielä liiaksi löydy.
Toroidion on suunniteltu urheiluautoksi ja siitä tulee kaupallisen version lisäksi ratakäyttöön suunniteltu kilpaversio. Kilpailutavoitteet ovat projektin muun linjan mukaisesti varsin kunnianhimoiset: tarkoituksena on ajaa vuonna 2017 Le Mansin 24 tunnin kilpailussa. Jos osallistuminen toteutuu, voi jo sitä tällä aikataululla pitää hienona saavutuksena. Mukana on kuitenkin vuosikymmenten kilpailukokemuksen omaavia huipputiimejä kuten Porsche, Audi ja Toyota.
Toroidion ei halua jäädä pelkästään urheiluautojen valmistajaksi. Pennasen mukaan lähtökohtanakin on ollut käyttäjille turvallinen ja helposti eri käyttötarkoituksiin muokattavissa oleva voimanlähde. Käytännössä uusi tekniikka on helposti integroitavissa mopon kokoisista kulkuneuvoista isoihin autoihin. Toroidion 1MW:n ensimmäiset asiakastoimitukset pitäisi toteutua vuonna 2017. Sitä ennen kaikki odottavat varmasti mielenkiinnolla tekniikkaan liittyviä julkistuksia.
Kokonaisuudessaan yhtälö saa mietteliääksi. Olisi mahtavaa saada markkinoille suomalainen huipputuote, joka on teknisesti innovatiivinen ja toimiva. Toistaiseksi Toroidionin esiintyminen ei ole täysin vakuuttanut, koska valmistaja ei ole antanut kovinkaan paljon katetta lupaustensa tueksi. Jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan hurjien lupauksien lunastamista.
Lue myös tämä: Suomalainen sähköauto vihdoin nähtävänä – "Se ei ole superauto, vaan hyperauto"