Suomalaiset soittelevat nyt enemmän – verkkoliikenteessä myös toinen erittäin merkittävä muutos

Puheluliikenne Suomessa on kasvanut nykyisessä poikkeustilanteessa, kun yhteyttä halutaan pitää vaikkei ollakaan enää toimistolla, päiväkodissa, koulussa tai muissa oppilaitoksissa.

Operaattori DNA:n mukaan puheliikenteen kovin kasvu osuu nyt aamupäivään. Kasvupiikin muutos iltapäivästä aamupäivään alkoi näkyä jo maaliskuun loppupuolella. Maaliskuun alun tilanteeseen verrattuna arkipäivien puheliikenne on kasvanut korkeimmillaan jopa lähes 50 prosenttia, kertoo DNA. Myös viikonloppuisin soitellaan yhä enemmän. Maaliskuun lopulla viikonlopun puheliikenne oli noussut jopa yli 40 prosenttia alkukuuhun verrattuna.

”Kiinnostavaa on se, kuinka juuri perinteinen puheliikenne on kasvanut poikkeusaikana. Tarve käydä kahdenkeskisiä keskusteluja läheisten ja työkavereiden kanssa näkyy tässä selvästi”, kuvailee DNA:n välitysverkkojen johtaja Ville Virtanen.

Esimerkisi hallituksen tiedotustilaisuuksien aikaan muiden palveluiden kuten esimerkiksi Netflixin suuntaan kulkevat tiedonsiirtomäärät vähenevät, kun taas DNA:n verkon puheliikenne on puolestaan kasvanut poikkeuksellisesti tiedotustilaisuuksien aikana.

Kasvavan puheluiden määrän lisäksi DNA kertoo verkkojen paluuliikenteen eli liikenteen käyttäjien laitteista verkkoon päin kasvaneen merkittävästi. Tässä näkyvät etätyöt ja etäopinnot.

Paluusuuntainen mobiililiikenne kasvoi DNA:n mukaan huhtikuun ensimmäisinä päivinä puolenpäivän aikaan parhaimmillaan jopa 120 prosenttia. Paluuliikenteen kovin kasvu osuukin nyt arkipäivinä toimistoaikaan, kello 10–15 välille. Aiemmin tämä liikenne on ollut suurinta iltaisin kello 19–20 välisenä aikana.

”Etätyöt ja -opinnot vaikuttavat paluuliikenteen merkittävään kasvuun arkipäivien aikana, kun palavereja ja kokoontumisia pidetään erilaisten palvelujen kuten Skypen, Zoomin ja Teamsin välityksellä. Viikonloppuisin suurin liikenne osuu edelleen ilta-aikaan kuten aiemminkin”, summaa Virtanen.

Lisäksi verkkodatassa on näkyvissä viihdepalvelujen käytön tasaantuminen illasta useammalle tunnille päivän mittaan.