Nokia-älypuhelimet loistavat Android-versiopäivitysvertailussa – päivitykset selvästi kattavimmin ja nopeimmin koko mallistolle

Nokia-älypuhelimet loistavat Android-versiopäivitysvertailun kärjessä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research, joka on nyt julkaissut katsauksen uuden Android-version päivitysnopeuteen eri valmistajien osalta.

Counterpointin tilastojen mukaan lähes 96 prosentille vuoden 2018 kolmannelta neljännekseltä alkaen myyty Nokia-älypuhelimia on ainakin saatavilla Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio, joka vielä toistaiseksi on käyttöjärjestelmän uusin versio. Toiseksi Nokia-älypuhelinten perässä tilastossa yltää Samsung 89 prosentin ja kolmanneksi Xiaomi 82 prosentin osuudella.

Counterpointin tilasto mittaa nimenomaan sitä, kuinka suuri osa kunkin eri merkin 12 kuukauden aikana heinäkuusta 2018 kesäkuuhun 2019 myydyistä älypuhelimista on missäkin Android-versiossa. Tilasto ei siis kerro käyttöjärjestelmäversioiden varsinaisesta osuudesta eri merkkien kaikissa käytössä olevissa älypuhelimissa.

Lisäksi Counterpoint nostaa toisessa kuviossa esiin sen, kuinka HMD Global on päivittänyt Nokia-älypuhelinmallistonsa kaikista valmistajista nopeimmin viimeisimpään Android-versioon. Android 9 Pie on saatavilla lähes kaikille Nokia-älypuhelimille.

Nokia-älypuhelimet erottuvat joukosta siinä, että uusi käyttöjärjestelmäversio on julkaistu laajasti myös malliston edullisemmille älypuhelinmalleille.

Kannattaa huomata, ettei Counterpointin esittämissä tilastoissa ole mukana esimerkiksi OnePlussaa, joka myös sijoittuisi vertailussa hyvin – kiitos sen kapean tuotevalikoiman, jonka myötä sen tilanne ei ole suoraan vertailukelpoinen laajemman eri hintaluokkien malliston merkkien kanssa.

HMD Global on tuonut tarjolle päivityksen lähes koko laajalle älypuhelinmallistolleen – kilpailijoita selvästi kattavammin ja nopeammin.
HMD Global on tuonut tarjolle päivityksen lähes koko laajalle älypuhelinmallistolleen – kilpailijoita selvästi kattavammin ja nopeammin.

Counterpointin mukaan käyttöjärjestelmäpäivitysten merkitys kasvaa, kun kuluttajat pitävät samaa puhelinta käytössään aiempaa pidempään. Kehittyneillä markkinoilla älypuhelimen keskimääräinen vaihtoväli on pidentynyt lähes 30 kuukauteen eli 2,5 vuoteen.

Toistaiseksi kuluttajat eivät kuitenkaan ole arvostaneet päivityksiä kovin korkealle mutta tilanne voi jatkossa muuttua. ”Käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitykset ovat osa-alue Android-älypuhelimissa, joka saa verrattain vähän huomiota. Alan tutkimustyöhömme perustuen olemme nähneet vain harvojen brändien keskittyvän tähän. Ja kenties koska valmistajat eivät puhu siitä, kuluttajien tietoisuus on myös matala. Tämä (päivitysten saatavuus ja nopeus) ei noussut mukaan tutkimuksessamme tärkeimpien kymmenen ominaisuuden joukkoon, josta kuluttajat välittävät eniten”, kommentoi Counterpointin tutkimusjohtaja Peter Richardson.

Pian julkaistavan seuraavan Android-version Android 10:n myötä älypuhelimissa alkaa jälleen uusi päivityskierros. Päätellen ainakin siitä, että HMD Global on ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana valmistajana julkaissut jo Android 10 -päivitysten aikataulusuunnitelmansa, aikoo HMD Global jatkossakin panostaa hyvään päivitystukeen erottautumistekijänä muista valmistajista.