Kommentti: Google on peloissaan – julkistuksia epätoivon vallassa?

Google julkisti tiistaina ensimmäiset omat puhelimensa, Pixel ja Pixel XL:n, koteihin Google Home -älykaiuttimen ja Google Wifi-reitittimen, aiempaa tarkemman Chromecast Ultran sekä oman Daydream View -virtuaalitodellisuussilmikkonsa.

Googlen uudet puhelimet vaikuttavat varsin hyviltä. Tekniset ominaisuudet ovat kärkikaartia, kamera on toistaiseksi arvioitu parhaaksi älypuhelimissa ja ohjelmistossaan Pixelit tulevat tarjoamaan jatkossakin ensimmäisenä viimeisimmät Android- ja Google-herkut.

Laajemmasta näkökulmasta mielenkiintoista kuitenkin on miksi Google nyt omia älypuhelimia haluaa tehdä ja mitä ne, ja muut Google-uutuudet, viestivät Googlen tämänhetkisestä tilanteesta, suhteessa toisiinteknologiajätteihin, kilpakentällä näiden muiden maailman arvokkaimpien yhtiöiden kuten Applen, Facebookin, Amazonin ja Samsungin joukoissa.

Googlen on nähty johtavan jättien teknologiakisaa kohti tekoälyä, koneoppimista ja kaikkea muuta uutta ja hienoa älykästä. Googlella on kuitenkin yllättävä ongelma: moniltaosin sen voi olla vaikea saada hieno teknologiansa ihmisten käsiin, koska Google ei hallitse monia viimeisimpiä palveluiden kosketuspisteitä kuluttajiin – useimmiten tämä tarkoittaa laitteita.

Tämän on pakko pelottaa Googlea.

Googlella ei ole suosittua viestipalvelua

Facebook on tänä vuonna panostanut Messenger-alustaansa. Kuvassa perustaja Mark Zuckerberg esittelee sen huhtikuussa.

Viestipalvelujen kisaa johtaa maailmanlaajuisesti Facebook sen Messenger- ja WhatsApp-sovelluksilla. Erityisesti Kiinassa ja muualla Aasiassa vallalla on myös muita paikallisia palveluja, kuten WeChat ja LINE. Applen iPhoneissa valituissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, lisäksi iMessage-viestit ovat suosittuja.

Palvelujen mahdollisesti siirtyessä erillisistä sovelluksista keskusteluihin ja tulevaisuudessa asioiden kenties hoituessa bottien kanssa viestitellen, on Google vaarassa pudota ulos pelistä. Laajemminkin ajateltuna Googlen pahin kilpailija Facebook ei varmasti sitä päästä täysin vapaasti omalle alustalleen touhuamaan.

Näin Google yrittää itse: seon julkaissut oman Allo-viestisovelluksensa, mutta sen menestymismahdollisuudet eivät näytä kummoisilta. Allon hienot Google Assistant -toiminnot menevät näin sivu suun suurelta enemmistöltä.

Googlen palvelujen asema puhelimissa vaakalaudalla – assistentti voi jäädä tavoittamattomiin

EU-komission havainnollistava kuva sen syytöksistä Googlen Android-toiminnan epäkohdista.

Googlen kehittäessä Android-käyttöjärjestelmää voisi sen kuvitella saavan palvelunsa helposti puhelimiin. Ja tähän asti mukaan se ne on saanutkin Google Play-palvelujen kautta ja valmistajiensa kanssa tekemillä sopimuksilla.

Pelkkä mukana olo ei kuitenkaan riitä eivätkä uudet lisäykset, kuten Google Assistant, välttämättä saa paraatipaikkaa uusista, muiden valmistajien puhelimista. Google-johtajat itsekin mainitsivat eilisissä haastatteluissa, että muut Android-valmistajat voivat vaikkapa kehittää oman ääniohjattavan apuritoiminnon eivätkä valita Google Assistantia.

Lisäksi Googlelle harmaita hiuksia aiheuttaa EU-komissio. Se on aggressiivisesti ajamassa Googlen eri palvelujen yhteen sitomisen lopettamista. Tämä voisi tarkoittaa, että jatkossa periaatteessa esimerkiksi Samsungin myymistä Android-puhelimista voisi löytyä vain Play-sovelluskauppa eikä enää muita monia Google-sovelluksia ja -hakua, toisin kuinGoogle vielä nykyisin on pystynyt valmistajien kanssa sopimaan.

Valmistajille ilmainen Android luotiinalun alkaen turvaamaan Googlen asemaa mobiilissa, mutta nyt tämä on uhattuna.

Tämän takia Googlelle voi pian tulla tarvetta yhä enemmän omille puhelimille, jotta se saa kehittämänsä palvelut käyttäjien käsiin asti.

Amazonin Echosta yllättäen hittituote – voittaako se älykaiuttimissa?

Amazonin yllätyshittituote: Echo-älykaiutin.

Kodin älykaiuttimista, jotka vastaavat puhuttuihin pyyntöihin, komentoihin ja kysymyksiin on hieman yllättäen tullut kuuma teknologiajättien välinen taistelutanner.

Yllättäen siksi, että kukaan ei ennakkoon odottanut Amazonin Echo-kaiuttimen menestyvän niin hyvin kuin se on myynyt – ja saanut myös sovelluskehittäjät innostumaan tuomaan Echo-kaiuttimelle massoittain uusia kykyjä. Echo toimii kuin Siri iPhonessa, mutta paremmin – ja sillä voi lisäksi ohjata kotinsa muita älylaitteita ja tehdä ostoksiakin.

Amazon epäonnistui totaalisesti oman älypuhelimensa kanssa. Siltä osin se oli pahasti myöhässä. Älykaiuttimissa se kuitenkin onnistui ensimmäisenä – ja nyt muut tulevat paniikissa perässä pelätessään houkuttelevan markkinan valtiaan aseman valuvan jo pysyvästi Amazonille sen etumatkan takia.

Erityisesti Googlelle Amazonin yllättävä onnistuminen on kipeä isku, sillä Echon kaltaisen laitteen olisi ehdottomasti pitänyt olla Googlen heiniä sen kehittämän tekoälyteknologian vauhdittaman puheentunnistuksen sekä laitteen uudenlaisena hakukoneena toimimisen vuoksi.

Uusi Google Home voidaankin lähes ristiä Echo-kopioksi. Se yrittää tuodapuhuvan Google Assistantin kodin keskiöön. Myös Apple kehittää huhutusti kovalla tohinalla vastaavia Siri-älykaiuttimia.

Suomessa älykaiuttimien nopea nousu ei vielä näy. Ne osaavat vain englantia eivätkä puhu suomea. Me joudumme vielä kielemme takia odottamaan tulevaisuutta.

Facebook ja Samsung hallitsevat virtuaalitodellisuutta

Samsungin uusin Gear VR.

Varhaisessa kehitysvaiheessa olevia virtuaalitodellisuuden markkinoita puolestaan johtavat Facebook omistamansa Oculusin kautta sekä sen kanssa yhteistyössä olevaSamsung, joka on jo pitkään tehnyt puhelimiensa kaveriksi Gear VR -lisälaitteita.

Nyt Google käytännössä tuo oman versionsa Gear VR:stä, Daydream VR -alustan sekä nyt myös oman Daydream View -virtuaalitodellisuussilmikkonsa.

Erityisesti virtuaalitodellisuudessa laitteiston ja ohjelmiston yhdistäminen eheäksi kokonaisuudeksi on tärkeää. Googlelle VR-hankkeiden kannalta ongelmallista on, että relevanttien markkinoiden kannalta selvästi suurin Android-valmistaja (erityisesti huomioon ottaen muiden TOP5-Android-valmistajien suuren Kiina-myynnin osuuden) Samsung on jo valinnut oman polkunsa virtuaalitodellisuuteen – eikä se ole Googlen.

Myös tämän takia Google tarvitsee – jatkossa varmasti entistä kipeämmin – omia puhelimia virtuaalisilmikkonsa sisään. Googlen piti tehdä myös oma virtuaalilasisilmikkonsa Daydream View, sillä sellaisesta ei ainakaan toistaiseksi ole edes vielä kuultu vakavasti otettavia huhuja muilta merkittäviltä valmistajilta.

Yhteenveto: Google yrittää löytää tien kuluttajan luo

Googlella ei olemerkittävääasemaa viestipalveluissa, älykaiuttimissa tai virtuaalitodellisuudessa, jotka kaikki uhkaavat omilla tavoillaan Google-haku- tai muita palveluja.

Verkkoselailun vähentyessä ja näin Google-haun ylivertaisen aseman murentuessa muutenkin maailman siirtyessä mobiiliin, ja uusien Google-palvelujen ja mahdollisesti vanhojenkin Android-puhelimissa uhatun aseman johdosta Google on lähtenyt yhä vahvemmin tuomaan markkinoille omia kilpailevia ratkaisujaan. Puhelimia. Kaiuttimia. Virtuaalilaseja. Laitteita.

Allo. Pixel. Home. Daydream View.

Kaikkien osalta Google kuitenkin lähtee nyt mukaan taistoon takamatkalta. Viestipalveluissa ja älypuhelimissa saattaa olla jo liian myöhäistä Googlelle. Älykkäissä kotikaiuttimissa ja virtuaalitodellisuudessa se voi vielä ehtiävoittajaksi.Ehkä. Yritys ainakin on kova – ja ensivaikutelmien perusteella useimmat Google-laiteuutuudet ainakin laitteina onnistuneita. Menestyminen – niin kuluttajien kuin sovelluskehittäjienkin keskuudessa – on tietenkin toinen asia.

Kaikki Googlen laiteuutuudet.