Huawein väliaikaiselle luvalle 90 päivän jatkoaika Yhdysvalloilta – kauppaministeriltä vahvistus

Kauppaministeri Wilbur Ross on vahvistanut Yhdysvaltojen jatkavan 90 päivällä yleistä väliaikaista lisenssiä, joka sallii yhdysvaltalaisyhtiöille rajoitetun kaupankäynnin Huawein kanssa. Alkuperäinen toukokuussa asetettu 90 päivän aikaraja oli päättymässä nyt maanantaina 19. elokuuta. Jatkosta väliakaiselle lisenssille raportoitiin jo viikonloppuna.

Ross vahvisti asian Fox Businessin haastattelussa ja kertoi samalla Yhdysvaltojen asettaneen 46 Huawein tytäryritystä lisää kieltolistalleen kasvattaen määrän yli sataan.

Yhdysvallat asetti Huawein toukokuussa kieltolistalle, joka estää jatkossa ilman erillisiä kauppaministeriön lupia yhdysvaltalaisen teknologian myynnin Huaweille. Presidentti Donald Trumpin johdolla Yhdysvallat totesi Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaamisen jälkeen kesäkuun lopulla, että lupia laajempaan kaupankäyntiin voitaisiin myöntää ellei siitä ole merkittävää haittaa Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle.

Sittemmin Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppasodassa on kuitenkin tapahtunut vaihteeksi käänteitä kiristyneempään suuntaan, kun Trump ilmoitti 10 prosentin tulleista 300 miljardille dollarille lisätuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin 1. syyskuuta alkaen (osan tuotteista osalta sittemmin jo viivästetty joulukuulle), ja Kiina vastasi tähän keskeyttämällä yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden ostamisen sekä antamalla valuuttansa heiketä.

Yhdysvaltojen on aiemmin raportoitu pantanneen hyväksyntöjä anotuille kaupankäyntiluville Huawein kanssa.

Väliaikainen yleinen lisenssi mahdollistaa Huaweille sen verkkolaitteiden tukemisen sekä esimerkiksi yhteistyön jatkumisen vielä Googlen kanssa mitä tulee Android-käyttöjärjestelmään ja sen päivityksiin.

Yhdysvaltojen toimien myötä Huawein liikevaihdon kasvu hidastui dramaattisesti jo huhti-kesäkuun vuosineljänneksellä, vaikka rajoitukset tapahtuivat ja kohu niiden ympärillä alkoi vasta toukokuun lopulla. Viime aikoina Huawei- ja Honor-älypuhelinten myynnin on kuitenkin kerrottu jo elpyneen pahimmasta pudotuksesta.

Maailman suurimman älypuhelinvalmistajan paikkaa jo kärkkynyt ja maailman suurin verkkolaiteyhtiö Huawei on tärkeä asiakas monille yhdysvaltalaisyhtiöille, kuten Intelille, Qualcommille, Broadcomille, Xilinxille ja Micronille. Ne ovat lobanneet ankarasti hallintoa sallimaan kaupan Huawein kanssa, kuten myös Google, jonka kehittämän Android-käyttöjärjestelmän tulevaisuus Huawei-laitteissa on myös epäselvä tilanteen jatkuessa.

Kieltolistapäätölsen lisäksi Yhdysvallat on myös kieltänyt virastojaan ja niiden alihankkijoita tekemään hankintoja Huaweilta. Ja jo viime vuoden puolella Kanada pidätti Yhdysvaltojen pyynnöstä Huawein talousjohtajan Meng Wanzhuon liittyen Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden väitettyyn rikkomiseen Iranin kaupassa.

Yhdysvaltojen mukaan Huawein tuotteet voivat aiheuttaa turvallisuusriskin mahdollistamalla vakoilun Kiinalle mutta Yhdysvallat ei ole ikinä esittänyt todisteita, että minkäänlaista vakoilua olisi tapahtunut. Todellisen turvallisuushuolen sijaan kyse lienee ennemminkin poliittisesta pelistä, minkä Huawein nousu kauppasotakeskustelujen keskiöön on vahvistanut.