Google-pomo kommentoi ensi kerran mystistä uutta Fuchsia-käyttöjärjestelmää – ampui alas huhuja, että se olisi korvaamassa Androidin

Googlen on tiedetty jo useamman vuoden ajan kehittäneen hieman salamyhkäisesti mutta kuitenkin avoimen koodin projektina uutta Fuchsia-käyttöjärjestelmää.

Fuchsiaa ei ole Googlen suunnasta juuri kommentoitu, mikä on vain kasvattanut spekulaatioita sen ympärillä. Fuchsian on povattu olevan jopa Androidin seuraaja, ja sen tulevaisuudessa korvaava uusi käyttöjärjestelmä.

Nyt tällä viikolla järjestetyn Google I/O -tapahtuman yhteydessä Googlen Androidista, Chromesta ja Chrome OS:stä sekä Play-kaupasta vastaava johtaja Hiroshi Lockheimer on puhunut edes hieman Fuchsiasta julkisesti – ensimmäistä kertaa, kun näin on Google-pomon kuultu tekevän. Kommenteista kertoo 9to5Google-sivusto.

Lockheimerin mukaan Fuchsia on yksi monista Googlella käynnissä olevista projekteista ja kyse on ”investoinnista käyttöjärjestelmiin liittyvien uusien konseptien modernisointiin ja kokeiluun”.

”Googlella on monia projekteja käynnissä. Olemme teknologiayhtiö, joten investoimme monenlaisiin teknologioihin ja kokeiluihin ja niin edelleen. Ja osan näistä kokeiluista ja investoinneista teemme julkisesti avoimen koodin projekteina. Fuchsia on yksi näistä”, kommentoi Lockheimer.

Kovin paljoa Lockheimer ei siis paljastanut. Hän kuitenkin ampui alas ajatuksen, että Fuchsian olisi tarkoitus korvata Android tai Chrome OS. ”Luonnollisesti monet ihmiset tavallaan olettavat, että se on uusi käyttöjärjestelmä Googlelta, joten sen pitää olla tulevaisuus. Yksi käyttöjärjestelmä Googlelta. Se ei ole tapa miten me asiaa tarkastelemme. Me katsomme sitä tapana, jolla voimme kokeilla uusia ideoita”, sanoi Lockheimer.

Androidin nykyisen kaltaisissa laitteissa korvaamisen sijaan Fuchsialle voi Google-pomon vihjausten mukaan löytyä rooli uusissa esineiden internetin laitteissa.

”Ei ole kyse vain puhelimista ja tietokoneista. IoT-maailmassa (esineiden internet) on kasvava määrä laitteita, jotka vaativat käyttöjärjestelmän ja uusia ympäristöjä ja niin edelleen. Uskon, että on tilaa useille käyttöjärjestelmille erilaisilla vahvuuksilla ja erikoistumisalueilla. Fuchsia on yksi näistä, joten pysykää kuulolla”, Lockheimer totesi ja vihjasi näin Googlen voivan jonkin ajan sisällä kertoa enemmän tavoitteistaan Fuchsian suhteen.

Aiemmin raportoidulla tavalla toisin kuin Android, Fuchsia ei perustu Linux-käyttöjärjestelmäytimelle. Käyttöjärjestelmän perustavaa laatua olevissa lähtökohdissa on myös muita eroja: Fuchsian arkkitehtuuria on rakennettu jatkuvat päivitykset paremmin huomioiden, minkä lisäksi näytöllisten laitteiden lisäksi se olisi paremmin optimoitu myös puhuen käytettäviin laitteisiin.

Bloombergin raportti viime kesänä kertoi Google-insinöörien suunnittelevan Fuchsian käyttöönottoa ensin kotilaitteissa, kuten ääniohjatuissa kaiuttimissa, kolmen vuoden sisällä ja siirtymistä tämän jälkeen suurempiin laitteisiin, kuten kannettaviin tietokoneisiin. Lopulta Fuchsia-tiimin tavoitteeksi on mainittu uuden käyttöjärjestelmän nousu Androidin seuraajaksi seuraavan vuosikymmenen alkupuoliskon aikana.

Android löytyy tätä nykyä lähes 90 prosentista myytyjä älypuhelimia. Googlen suunnitelmat Androidin mahdollisesta korvaamisesta edes pitkällä tulevaisuudessa tyhjästä rakennetulla Fuchsialla ovat näin ollen erittäin merkittäviä koko alan kehittymisen kannalta.

Vanha kuva Googlen Fuchsian käyttöliittymän kehityksen edistymisestä.
Vanha kuva Googlen Fuchsian käyttöliittymän kehityksen edistymisestä.