Etäohjattava traktori ja 8K-videokuvaa drone-lennokista – Elisa esitteli tositoimissa 5G-verkon jo nyt mahdollistamia uusia palveluita

Elisa järjesti tänään pääkonttorillaan Helsingin Pasilassa mediatilaisuuden, jossa se esitteli uuden 5G Showroominsa sisältämiä esimerkkejä 5G-verkon eduista sekä hyödyntämisestä tosielämän ratkaisuissa. Ehdottomana kohokohtana päivän demoissa oli Turun lähellä sijainneen traktorin etäohjaus Helsingin Pasilasta.

”1G-verkko toi puhelut, 2G tekstiviestit, 3G mobiilin internetin ja 4G räjäytti videoiden katselun. Uskomme, että 5G:n juttu ovat lukuisat uudet palvelut, joita verkko mahdollistaa”, kommentoi Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Näitä erilaisia palveluita Elisa kehittää nyt yhdessä eri kumppanien kanssa.

Yhtä 5G-verkon mahdollista käyttötarkoitusta Elisa odottaa virtuaalitodellisuudesta muttei missään nimessä pelkästään viihdekäytössä. VR-sisällön ja -pelien lisäksi sitä voidaan jatkossa hyödyntää myös koulutuksessa, huollossa ja muussa yritysten hyötykäytössä.

Yhteensä Elisan 5G Showroom -esittely sisältää nyt aluksi yhdeksän demoa, jotka käydään kaikki lyhyesti läpi alla. Kaikki Elisan esittelemät ratkaisut ovat toteutettavissa jo nyt Elisan kaupallisessa 5G-verkossa.

5G-nopeustesti kertoo verkon nopeudesta

Tiedonsiirtonopeus on 5G-verkossa moninkertainen verrattuna 4G:hen.
Tiedonsiirtonopeus on 5G-verkossa moninkertainen verrattuna 4G:hen.

5G-verkon toistaiseksi kouriintuntuvin etu aiempiin verkkoihin on nopeampi tiedonsiirtonopeus. 5G mahdollistaa jopa gigabittiluokan nopeudet mutta yleisestikin päästään 4G-verkkoon nähden moninkertaisiin, useiden satojen megabittien nopeuksiin.

Esimerkiksi tänään esittelyssä Elisan pääkonttorilla 4G-verkosta tietoa latautui reilun 40 megabitin ja 5G-verkosta yli 800 megabitin sekuntinopeudella.

Elisa on toistaiseksi avannut 5G-verkkonsa 13 eri kaupungissa Suomessa.

Verkon odotetaan laajenevan nopeasti tulevien kuukausien ja vuosien aikana. Elisan mukaan 5G-verkon peitto tulee laajenemaan vastaavalla tavalla kuin aiemmin 4G:n. Alkuvuodesta 2014 Elisalla oli 4G-verkko vasta valituissa kaupungeissa mutta vain kolme vuotta myöhemmin se kattoi jo lähes 100 prosenttia koko väestöstä.

Käyttäjät tulevat siirtymään 5G-verkkoihin osittain huomaamatta: tästä lähtien käytännössä kaikki uudet markkinoille tulevat huippuluokan älypuhelimet tukevat 5G:tä, ja tänä vuonna 5G-tuki laajenee jo myös ensimmäisiin edullisempiinkin keskihintaluokan älypuhelimiin.

5G-verkon kautta etäohjattava traktori

Turun lähellä sijainnutta traktoria etäohjattiin tänään Helsingin Pasilasta.
Turun lähellä sijainnutta traktoria etäohjattiin tänään Helsingin Pasilasta.

Ehdottomasti mielenkiintoisin Elisan tänään esittelemistä 5G-ratkaisuista oli Valtran kanssa yhteistyössä kehitetty traktori.

Turun lähellä sijainnutta traktoria pääsi etäohjaamaan tänään Helsingin Pasilasta.

Traktori oli varustettu 360 asteen kameralla, mikä yhdessä virtuaalilasien kanssa mahdollistaa etäohjauksessa katselemisen eri suuntiin vain päätä kääntämällä.

5G-verkko mahdollistaa 360 asteen videokuvan siirtämisen riittävällä 4K-tarkkuudella, minkä lisäksi pieni viive on tärkeää käytettävyyden parantamiseksi. Yhteyden viive tänään pyöri 20-30 millisekunnissa mutta 360 asteen videokuvan koostaminen vaatii jonkin verran aikaa, joka nosti käytännön ohjausviiveen vielä 1-3 sekuntiin.

Ratkaisussa ohjaussignaali pysyy suljetussa Elisan 5G-verkossa ilman sen liikkumista julkisen internetin kautta, mikä mahdollistaa etäohjauksen korkealla turvallisuustasolla.

Jatkossa ajoneuvojen etäohjaus voi tulla kyseeseen myös itseajavissa autoissa, jotka pääosin ajavat itse mutta vaikeassa tilanteessa turvautuvat etänä auton hallintaansa ottavaan ohjaajaan. Sama koskee luonnollisesti jo aiemmin erilaisia suljetuilla alueilla tai muuten turvallisemmissa ympäristössä liikkuvia koneita tai ajoneuvoja.

Pieni viive on tärkeä osa 5G-verkkojen kehitystä – kivi, sakset ja paperi -robotti demonstroi

 

 

5G-verkon aiempaa lyhyempää viivettä eli vasteaikaa Elisa on pyrkinyt havainnollistamaan myös kivi, paperi, sakset -robotilla, joka käytännössä voittaa ihmisvastustajansa joka kerta.

Ratkaisussa on kaksi ihmisen kämmentä kuvaavaa kameraa. Kameroiden tiedot välitetään 5G-verkon kautta robottikättä ohjaavalle tietokoneelle, joka ohjeistaa robottikäden vastaamaan ihmisen kädenliikkeeseen voittavalla kädellä. Kun vasteaika on kokonaisuutenakin vain muutama kymmentä millisekuntia, vastaa kone ihmisen käden liikkeeseen käytännössä ilman huomattavaa viivettä.

5G-verkkojen viive painuu nykyisestä parhaimmillaan alle 10 millisekunnista entistäkin pienemmäksi, kunhan käyttöön saadaan myöhemmin tästä vuodesta alkaen vielä täysin itsenäiset 5G Standalone -verkot. Vielä nykyisin käytössä olevissa 5G Non-Standalone -verkoissa verkon ohjaus tapahtuu 4G:n kautta.

Entistä tarkempaa 8K-tarkkuuden 3D-videokuvaa

8K-tarkkuuden 3D-televisio oli hieno kokemus.
8K-tarkkuuden 3D-televisio oli hieno kokemus.

5G:n aiempaa suurempi tiedonsiirtonopeus mahdollistaa jopa 8K-tarkkuuden videokuvan suoratoiston. 8K-tasoinen kokoillan elokuva on tiedostokooltaan todella suuri, noin 800 gigatavua.

Elisa esitteli tätä alankomaalaisen Dimencon 3D 8K -näytöllä, joka ei vaadi kolmiulotteisen materiaalin katsomiseen erillisiä laseja.

Näyttö oli varsin vakuuttava 3D-efektiltään esitellyn demosisällön kanssa. Hahmot todella tuntuivat hyppäävän ulos televisiosta ja tulevan erittäin lähelle. Rajoitteena kuitenkin on, että 3D-efekti toimii käytännössä kerrallaan vain yhdelle televisiota katsovalle ihmiselle kerrallaan.

Suurempi kuvatarkkuus ja mahdollisesti myös kolmiulotteisuus ovat kuitenkin luontevia tapoja 5G:n suurempien nopeuksien hyödyntämiselle.

8K-videolähetys drone-lennokista virtuaalilaseihin

8K-tarkkuuden videokuvaa dronesta Helsingin Jätkäsaaresta.
8K-tarkkuuden videokuvaa dronesta Helsingin Jätkäsaaresta.

8K-tarkkuus oli käytössä myös toisessa demossa. Elisan mukaan ratkaisu on maailman ensimmäinen, jossa välitettiin dronesta käsin kuvattua 8K-tarkkuuden 360-asteista live-videokuvaa 5G-verkon kautta.

360 asteen kuvan ansiosta dronen tarjoamaa näkymää voi katsella haluamaansa suuntaan ja kääntää katsetta vapaasti eri kohteisiin.

Demo kärsi jonkin verran yhteyden pätkimisestä mutta siihen oli looginen selitys. 5G-verkon peitto on pääasiassa toistaiseksi suunnattu vasta maanpinnalle, joten korkealle nouseva drone voi tippua verkosta pois.

Käytännössä dronen aiempaa tarkemmasta ja laajemmasta videokuvanäkymästä voi olla hyötyä tulevaisuudessa esimerkiksi pelastuskäytössä.

Rakennuksen 3D-malli toistettuna 5G-verkon yli

5G-verkko (oikealla) mahdollistaa 4G-verkkoa tarkemman ja sulavamman 3D-mallin toistamisen 5G-verkon yli.
5G-verkko (oikealla) mahdollistaa 4G-verkkoa tarkemman ja sulavamman 3D-mallin toistamisen 5G-verkon yli.

Aalto-yliopiston kanssa kehitetty ratkaisu esitteli 5G-verkon nopeutta yksityiskohtaisen, ja muokattavissa olevan, rakennuksen ja sisustuksen 3D-mallin suoratoistossa verkon yli.

Tällaiset edistyneet 3D-mallit ovat niin monimutkaisia ja kooltaan jopa gigatavuja, ettei niitä ole aiemmin voinut tarkastella puhelimella reaaliaikaisesti. Nyt kuitenkin Elisan ja Aalto-yliopiston kehittelemässä sovelluksessa 5G:n pieni viive ja laaja kapasiteetti mahdollistavat todella vakuuttavalla tavalla 3D-mallien tarkastelemisen ja liikkumisen 3D-mallin sisällä.

3D-mallien hyödyntäminen voi jatkossa muun muassa tehostaa rakentamisen ja sisustamisen prosesseja.

5G tuo vauhtia myös terveydenhuollon etäratkaisuihin

5G-verkon kautta lyhyellä viiveellä etäohjattava mikroskooppi mahdollistaa etätyöskentelyn patologille.
5G-verkon kautta lyhyellä viiveellä etäohjattava mikroskooppi mahdollistaa etätyöskentelyn patologille.

5G parantaa sairaaloiden valmiuksia ottaa käyttöön uusia älylaitteisiin. Sairaalat voivat hyödyntää esimerkiksi suomalaisen startup-yrityksen Grundiumin mikroskooppia ja 5G-verkkoyhteyttä patologisten näytteiden analysoinnissa. 5G:n nopeuden ja kapasiteetin ansiosta patologi voi reaaliaikaisesti skannata ja tarkastella näytteitä etäyhteyden kautta puhelimella, tabletilla tai tietokoneella, ja tarve matkustaa paikan päälle antamaan lausuntoja vähenee.

Valokuidun vaihtoehtona kiinteä 5G

Esimerkki ulkoseinään asennetusta kiinteästä 5G-reitittimestä.
Esimerkki ulkoseinään asennetusta kiinteästä 5G-reitittimestä.

Elisa tarjoaa kotitalouksille (5G Kotinetti) ja yrityksille (5G Netti Lite) jo kiinteää 5G-yhteyttä vaihtoehtona kuituyhteydelle. Ratkaisu koostuu rakennuksen ulkoseinälle asennettavasta Huawein ulkoreitittimestä sekä Wi-Fi-mesh-verkosta, jonka kautta yhteys jaetaan käytettäväksi.

Palvelu on saatavilla Helsingin, Vantaan, Turun, Tampereen ja Jyväskylän 5G-kuuluvuusalueilla.

Kiinteä 5G-yhteys on vaihtoehto valokuidulle silloin, kun sen rakentaminen ei ole mahdollista tai se on liian kallista.

Kotitalouksille 5G Kotinetin asennus maksaa kertamaksuna 495 euroa tai korottomasti kuukausierissä 8,25 euroa kuukaudessa. Mobiililaajakaista 5G 600M -liittymä ja laitteet maksavat 39,90 euroa kuukaudessa.

5G-yhteys tarjoaa 4G:hen nähden moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, mikä voi tehostaa esimerkiksi etätyöskentelyä kun odotteluaika lyhenee.

Privaattiverkko suuremmille yrityksille

Privaattiverkossa ei ole kyse mistään massiivisesta laitteistosta, vaan se voi olla näin pieni.
Privaattiverkossa ei ole kyse mistään massiivisesta laitteistosta, vaan se voi olla näin pieni.

Suuremmille yrityksille suunnattuna ratkaisuna Elisa kertoi myös privaattimobiiliverkoista. Näitä Elisa voi toimittaa esimerkiksi teollisuuslaitoksiin tai vaikkapa satamiin.

Privaattimobiiliverkko on ratkaisu, jossa asiakkaalle toteutetaan oma mobiiliverkko, jolla kriittistenkin sovellusten toiminta pystytään varmistamaan niille nimetyn kapasiteetin avulla. Tarvittaessa paikan päällä tapahtuva reunalaskenta varmistaa ratkaisun pienen vasteajan ja korkean tietoturvatason myös sensitiivisen tiedon käsittelyyn, kuten kasvojen tunnistamiseen.