DNA avaa 5G-verkon Helsingissä vuodenvaihteessa – ”Päätelaitteiden saatavuus on aluksi olematonta”

DNA on kertonut avaavansa 5G-verkon Helsingissä vuodenvaihteessa. Ensivaiheessa verkko tulee kattamaan ydinkeskustan alueita ja sitä laajennetaan, kun päätelaitteita tulee markkinoille.

DNA on lisännyt verkkoonsa asteittain 5G-kyvykästä teknologiaa ja verkon kapasiteettia on kasvatettu uusia vaatimuksia vastaavaksi. Syksyllä 2018 myönnetyn toimiluvan perusteella 5G-verkko voidaan avata vuodenvaihteessa. Verkko on alkuvaiheessa oleellisempi 5G-palveluiden kehittämiselle kuin asiakkaille, myöntää DNA.

”Päätelaitteiden saatavuus on aluksi olematonta, sillä standardointia viimeistellään yhä, ja laitevalmistajat odottavat sitä ennen mittavaan tuotantoon ryhtymistä. Teknologiatoimittajat tuovat alkuvuodesta markkinoille ensimmäisen 5G-sukupolven verkko- ja päätelaitteita. Ensivaiheen verkkomme tärkein tarkoitus onkin sen kyvykkyyksien entistä laajempi testaaminen,” DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen kertoo.

”Haluamme, että asiakkaamme saavat 5G:stä erinomaisen ja ennakko-odotukset täyttävän käyttökokemuksen ja siksi päätimme, ettei vielä ole oikea hetki tuoda 5G-liittymiä ja palveluja tarjolle”, Pekka Väisänen jatkaa.

Muista operaattoreista Elisa ja Telia ovat avanneet aiemmin tämän vuoden aikana Suomessa testitaajuuksilla esikaupallisen vaiheen 5G-verkot, ja molempien odotetaan myös avaavan verkkonsa laajemmin vuodenvaihteen jälkeen. 5G-toimiluvat Suomessa myönnettiin DNA:lle, Elisalla ja Telialle ja tulevat voimaan 1.1.2019 alkaen.

DNA laajentaa 5G-palveluiden tarjoamaa asiakastarpeeseen perustuen. 5G-verkkoa laajennetaan, kun laadukkaita päätelaitteita on yleisesti markkinoilla, ja kiinteän 5G:n palvelut tulevat saataville, kun sen edellyttämiä teknisiä ominaisuuksia on testattu riittävästi ja soveltuvia asiakaspäätelaitteita tulee saataville.

DNA:lla on parhaillaan menossa kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan käyttöpilotti Vantaalla. Siinä 5G-yhteydellä korvataan kotien kiinteitä verkkoyhteyksiä. DNA:n mukaan ensimmäisiä hyötyjiä 5G-verkosta ovatkin ne verkon piiriin tulevat pientaloasukkaat ja yritykset, joiden saatavilla ei ole valokuituyhteyttä. Kevään aikana käynnistyy lisäksi muita 5G-palveluiden asiakaspilotteja eri puolilla Suomea, kertoo DNA.

”Kiinteä 5G tarjoaa kiinteistöön laadukkaan yhteyden langattomasti. Se voi monissa tapauksissa korvata kiinteistöön tulevan kuidun, ja DNA:n kiinteä 5G tuleekin ratkaisemaan riittämättömien verkkoyhteyksien ongelman monilla alueilla”, Väisänen kertoo.

5G-verkkoteknologia mahdollistaa aiempaa suuremman tiedonsiirtonopeuden, lyhyemmän viiveen sekä tarjoaa operaattorille kustannustehokkaan tavan kasvattaa verkon kapasiteettia. 5G-verkkojen rinnalla myös 4G-verkkojen kehitystyö jatkuu, ja niiden rooli tulee olemaan hallitseva vielä pitkään.