Testissä Samsung Galaxy A50: Erinomainen näyttö on puhelimen vahvuus 300 euron hintaluokassa

Samsungin Galaxy A50 on kuluvan vuoden Galaxy A -malliston keskiluokkaa edustava vaihtoehto. Maaliskuussa 379 euron suositushinnalla myyntiin tulleen puhelimen hinta on ehtinyt pudota jo alle 300 euron rajan, mikä tekee Galaxy A50:stä houkuttelevan vaihtoehdon kesän älypuhelinkaupoilla.

Galaxy A50 on ensimmäisiä älypuhelimia Samsungin uutukaisella Exynos 9610 -järjestelmäpiirillä. Suomessa puhelin on myynnissä 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla varustettuna, mutta valituilla markkinoilla on saatavilla myös variantti 6 gigatavun RAM-muistilla. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, koralli ja sininen.

Samsung Galaxy A50.
Samsung Galaxy A50.

Samsung Galaxy A50:n tekniset tiedot

  • Muovirakenne
  • 6,4 tuuman Super AMOLED -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä, 403 pikselin pikselitiheys, 84,9 prosentin näyttö-runkosuhde
  • Sormenjälkilukija näytössä
  • Kolmoiskamera takana:
    • 25 megapikselin pääkamera (f/1.7-aukko, 26 millimetrin polttoväli, PDAF-tarkennus), 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (f/2.2-aukko, 120 astetta, 13 millimetrin polttoväli) ja 5 megapikselin kamera etäisyyden seurantaan
  • 25 megapikselin etukamera (f/2.0-aukko, 25 millimetrin polttoväli)
  • Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 9610 -järjestelmäpiiri
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttia + microSD-muistikortti samanaikaisesti
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 9)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
  • USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
  • 4 000 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 158,5 x 74,7 x 7,7 millimetriä
  • Paino 166 grammaa
  • Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversio + Samsung One UI -käyttöliittymä

Hyvää Samsung Galaxy A50:ssä

  • Erinomainen näyttö suhteessa hintaan. Tasokkaat näyttöpaneelit ovat jo vuosia olleet Samsungin vahvuus, eikä Galaxy A50 ole millään muotoa poikkeus. Sen 6,4-tuumainen 19,5:9-kuvasuhteen Super AMOLED -näyttö on kaikin puolin mallikas, eikä sille tästä hintaluokasta löydy päihittäjää.
  • Arvokas olemus. Samsung nimittää Galaxy A50:n taustamateriaalia uudissanalla ”glasstic”. Lasimaiseksi kiillotettua muovia hyödyntämällä on saatu luotua tyylikäs ja valoa näyttävästi heijasteleva ulkoasu, joka tuntuu kädessä muoviselta, mutta näyttää silti hienolta. Myös rakenne on kiitettävä, eikä käyttötuntumassa ole ulkoisesti moitittavaa.
  • Luotettava akku. Galaxy A50 sisältää 4 000 milliampeeritunnin akun 15 watin pikalatauksella. Akku kestää peruskäytössä jopa kaksi vuorokautta, mikä on mainio suoritus. Galaxy A50:n akkuun voi luottaa, vaikka päivä venyisi pitkäksikin. Tyhjä akku täyttyy alle kahdessa tunnissa.
  • Perushyvä kamera. Galaxy A50:n kolmoistakakamera tuottaa hyvissä valaistussolosuhteissa mallikasta jälkeä, ja vaikka hämäräkuvaus onkin yllättävän heikolla tolalla, on kamera kuitenkin tarpeeksi hyvä. Etukamera ja videokuvaus ansaitsevat erityiskehun.

Huonoa Samsung Galaxy A50:ssä

  • Kameran puutteet. Hyvistä puolistaan huolimatta kamera voi olla myös Galaxy A50:n heikkous. Hämärässä kuvat eivät ole hintaluokan huippua, minkä lisäksi 4K-videokuvaukseen tarvitaan kolmannen osapuolen sovelluksia.
  • Ei vesi- ja pölytiiviyttä. Joistakin aiemmista Galaxy A -sarjalaisista poiketen tämän vuoden mallisto ei ole vedeltä suojattu. Tämä on asiainlaita myös Galaxy A50:n osalta: senkään ei luvata kestävän vettä IP67/68-luokituksen puuttuessa.

Ulkoasu ja näyttö ovat hintaluokan huippua

Galaxy A50:n pääosin muovinen taustamateriaali on tyylikäs.
Galaxy A50:n pääosin muovinen taustamateriaali on tyylikäs.

Samsung Galaxy A50 on erittäin mukava käyttää. Puhelimen mitoitus on onnistunut, ja pyöristettyjen kulmiensa ansiosta se sopinee useimpien käyttäjien käteen. Toisin kuin lasisissa huippumalleissa, on Galaxy A50:n runko valmistettu kokonaan muovista, minkä ansiosta laite ei tunnu kädessä yhtä liukkaalta. Samsungin ”glasstic” lisäksi heijastelee tyylikkäästi valoa lähes lasin lailla.

Näyttöön sijoitettu sormenjälkilukija on luotettava, mutta verrattain verkkainen.
Näyttöön sijoitettu sormenjälkilukija on luotettava, mutta verrattain verkkainen.

Joidenkin huippumallien tavoin sormenjälkilukija on integroitu suoraan näyttöön, missä on sekä hyvät että huonot puolensa. Lukija sijaitsee näytössä ehkä rahtusen turhan alhaalla, mutta itse sen toimintavarmuus on alkukesästä julkaistun ohjelmistopäivityksen jälkeen hyvällä tolalla. Lukijan toiminta-aika – noin sekunti – häviää selkeästi useimmille perinteisille lukijoille, mutta lukija kuitenkin toimii luotettavasti, mikä ei vielä tänä päivänä ole näytönalaisille ratkaisuille mitenkään itsestään selvää.

Galaxy A50 sisältää yhden äänekkään, mutta kovilla äänenvoimakkuuksilla hieman särisevän kaiuttimen, joka on puhelimen alalaidassa USB-C-liitännän ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännän kanssa. Kahta nano-SIM-korttia ja microSD-muistikorttia samanaikaisesti tukeva korttitelakka sijaitsee vasemmalla laidalla.

Oikealla laidalla ovat äänenvoimakkuudensäädin ja virtapainike.
Oikealla laidalla ovat äänenvoimakkuudensäädin ja virtapainike.
Alhaalla on USB-C-liitäntä, kuulokeliitäntä ja kaiutin.
Alhaalla on USB-C-liitäntä, kuulokeliitäntä ja kaiutin.

Puhelimen takaosaa koristavat Samsung-logon lisäksi kolmoistakakamera ja LED-kuvausvalo. Ikävä kyllä Galaxy A50 ei ole vesitiivis, mikä vielä pari vuotta sitten oli tunnusomaista Galaxy A -sarjalaisille.

Samsungin älypuhelimilta odotetaan näytöistä puhuttaessa aina paljon. Myös Galaxy A50:n parhaita puolia on sen erinomainen 6,4-tuuman kuvaruutu hieman tavanomaisesta poikkeavalla 19,5:9-kuvasuhteella. Super AMOLED -näytön tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä, mikä tarkoittaa hyvää 403 pikselin tiheyttä, joka varmasti riittää käyttäjälle kuin käyttäjälle. Näytössä on etukameraa varten pieni U-lovi, jonka saa asetuksista halutessaan piilotettua mustalla näytön yläreunan tilapalkilla.

Näyttö on Galaxy A50:n valttikortti.
Näyttö on Galaxy A50:n valttikortti.

Näyttö toistaa värit erittäin luonnollisina ja värintoistoa voi totutusti mukauttaa asetuksista vastaamaan omia mieltymyksiä. Enimmäiskirkkaus riittää kesäisenäkin päivänä, ja vastaavasti todella alhainen vähimmäiskirkkaus mahdollistaa mukavan käytön myös pimeässä. Mikäli Galaxy A50:n valttikortiksi pitäisi nostaa yksi ominaisuus, olisi se ehdottomasti laadukas näyttö.

Kirsikkana kakun päällä näyttö tukee myös Always On -toimintoa, joka esittää ilmoitukset ja kellonajan jatkuvasti näytöllä. Toiminto ei ole yhtä laajalti mukautettavissa kuin Samsungin huippumalleilla, mutta näppärä se on kaikesta huolimatta.

Uusi järjestelmäpiiri vakuuttaa – kamerakaan ei tällä kertaa petä

Galaxy A50:ssä on takana kolme kameraa.
Galaxy A50:ssä on takana kolme kameraa.

Samsung Galaxy A50 on ensimmäisiä älypuhelimia korealaisjätin omalla kahdeksanytimisellä Exynos 9610 -järjestelmäpiirillä. Yhdeksiköllä alkavasta nimestään huolimatta piiri on keskiluokkaa ja sijoittuu tehovertailuissa jotakuinkin Qualcommin Snapdragon 710:n tai Exynos 7 -sarjan tietämille, mikä tarkoittaa, että jokapäiväinen käyttö on sujuvaa kaiken toimiessa vikkelästi.

Suomen markkinoille Galaxy A50 on saapunut 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla, minkä lisäksi maailmalla on saatavilla myös 6 gigatavun RAM-muistin tarjoava variantti.

Exynos 9610 osoittautuu vakuuttavaksi keskiluokan järjestelmäpiiriksi, jonka avulla useimmat sovellukset toistuvat ongelmitta. Ilahduttavasti Galaxy A50 ei liioin kuumene käytön aikana merkittävästi. Käytön sujuvuutta edistää myös Galaxy S10 -huippumallien myötä debyyttinsä tehnyt One UI -käyttöliittymä, joka on ilahduttavasti löytänyt tiensä nopeasti myös keskiluokan Galaxy A -mallistoon. Mukana on myös tuorein Android, Android 9 Pie.

Kuvakaappauksia One UI -käyttöliittymästä. Oikealla yhden käden käyttötila.
Kuvakaappauksia One UI -käyttöliittymästä. Oikealla yhden käden käyttötila.

One UI on selkeä parannus aiempaan Samsung Experience -käyttöliittymään, joka oli raskaampi ja jotenkin vanhahtava. One UI on oletuksena melko kirkas ja iloinen, mutta esimerkiksi sovelluskuvakkeiden tyyliä voi helposti vaihtaa asetuksista. Tuore käyttöliittymä sisältää Androidin vakiosovellusten lisäksi muutamia Samsungin omia ohjelmia, minkä lisäksi on panostettu muun muassa yhden käden käyttöön.

Yhden käden käyttöä on helpotettu muun muassa siirtämällä kaikki tarvittavat kuvakkeet näytön alalaitaan – myös esimerkiksi Samsungin verkkoselaimen hakupalkki on alareunassa lähellä peukaloa. Moniajo, sovellusvalikko ja muut näkymät toiminnot ovat aktivoitavissa peukalon eleillä, ja myös ylälaidan ilmoitusvalikon saa pyyhkäistyä auki näytön alalaidasta. Ilmoitukset ja muut kuvakkeet jäävät yhä näytön ylälaitaan, mutta yhden käden käyttökokemus on kuitenkin puhdasta Androidia paremmalla tolalla.

Galaxy A50:n takakuorta koristaa kolmoistakakamera, edessä kameroita on yksi:

  • Takana 25 megapikselin pääkamera (f/1,7-aukko, 26 millimetrin polttoväli, PDAF-tarkennus), 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (f/2,2-aukko, 120 astetta, 13 millimetrin polttoväli) ja 5 megapikselin kamera syvyyden arviointiin
  • Edessä 25 megapikselin kamera (f/2.0-aukko, 25 millimetrin polttoväli)

Galaxy A50 pärjää kamerarintamalla kohtalaisesti. Sen kolmesta kamerasta vain 25 megapikselin pääkameraa ja 8 megapikselin ultralaajakulmakameraa käytetään valokuvien vangitsemiseen, kun taas 5 megapikselin kolmas kamera on mukana etäisyyksiä arvioimassa. Näin ollen taustasumennus, boke-efekti, toimii pääosin mallikkaasti ja tuloksena on hienoja henkilöpotretteja.

Kameran käyttöliittymä on tuttu ja yksinkertainen. Manuaalitila on hieman rajattu, mutta mukana on älykäs Bixby Vision.
Kameran käyttöliittymä on tuttu ja yksinkertainen. Manuaalitila on hieman rajattu, mutta mukana on älykäs Bixby Vision.

Galaxy A50:n kamera on hieman kaksijakoinen tapaus. Pääkameralla otetuissa valokuvissa on tasokas kontrasti ja luonnolliset värit, eikä dynamiikkakaan petä odotuksia, mutta toisaalta yksityiskohdat sumenevat nopeasti, jos luonnonvaloa ei ole saatavilla runsaasti. Automaattisesti tai manuaalisesti käytettävissä oleva HDR-tila parantaa kuvien laatua oikeastaan olosuhteista riippumatta, joten sen käyttöä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Ultralaajakulmakamera tallentaa 120 asteen näkymän, mutta kuvissa on toisinaan runsaasti vääristymiä, sillä Galaxy A50:n kamera ei sisällä algoritmia, joka aktiivisesti suoristaisi näkymää. Myös ultralaajakulmakuvat ovat kuitenkin värintoistoltaan hyvällä tasolla, vaikka tarkkuus hieman kärsiikin.

Pääkameran valokuva.
Pääkameran valokuva.
Sama tilanne ultralaajakulmakameralla. Mittasuhteet vääristyvät valokuvissa hieman.
Sama tilanne ultralaajakulmakameralla. Mittasuhteet vääristyvät valokuvissa hieman.

Galaxy A50:llä voi napsia valokuvia myös 25 megapikselin tarkkuudella, mutta oletuksena kuvaaminen tapahtuu 12 megapikselin voimin. Halutessaan 25 megapikselin vaihtoehdolla valokuviin saa hieman enemmän yksityiskohtia, mutta toisaalta esimerkiksi HDR-tila ei tällöin ole käytettävissä.

Parasta antia sekä taka- että etukameralla ovat kuitenkin muotokuvat. Taustan sumennus toimii mainiosti, ja kamerat tarkentavat luotettavasti kasvoihin. Tässä hintaluokassa muotokuvat ja omakuvat ovat kärkikahinoissa. Myös videot 1080p-tarkkuudella ovat laadukkaita, mutta 4K-kuvaus ei onnistu ilman kolmannen osapuolen sovelluksia.

Kokonaisuutena Galaxy A50:n kamera on etenkin päivänvalossa parhaimmillaan jopa mainio, mutta sen suoritustaso ailahtelee olosuhteiden mukaan melko paljon. Kamera ei ole tässä tapauksessa suoranainen myyntivaltti, mutta ei se millään muotoa huonokaan ole. Alun perin 379 euron hintaisen puhelimen kohdalla odotuksetkin vain ovat jo suhteellisen korkealla.

Onko Samsung Galaxy A50 kannattava sijoitus?

Keskihintainen Samsung Galaxy A50 on tasapainoinen paketti.
Keskihintainen Samsung Galaxy A50 on tasapainoinen paketti.

Samsung Galaxy A50 on tasapainoinen älypuhelin. Näyttöä lukuun ottamatta se ei varsinaisesti säväytä millään osa-alueella, mutta toisaalta merkittäviä puutteitakaan ei ole. Galaxy A50:n ostaja saa jokaisella osa-alueella toimivan ja luotettavan käyttökokemuksen, mitä voitaneen pitää keskihintaluokan älypuhelimen tavoitteenakin.

Aiempien vuosien Galaxy A -sarjalaisiin verrattuna Galaxy A50:stä puuttuu vesi- ja pölytiiviys, minkä lisäksi kamera, vaikka se useimmissa tilanteissa riittävä onkin, häviää monelle kilpailijalle hämäräkuvauksessa. Uuden Exynos 9610 -järjestelmäpiirinsä ja raikkaan One UI -käyttöliittymänsä ansiosta Galaxy A50 on silti houkutteleva.

Suositushinta 379 euroa on kenties hieman turhan korkea, mutta jo yleistynyt alle 300 euron hintalappu tekee Galaxy A50:stä mielenkiintoisemman vaihtoehdon. Mahdollisia haastajia Galaxy A50:lle ovat muun muassa samaa hintaluokkaa edustavat ja jo myös arvostelemamme Honor 20 Lite sekä Motorola Moto G7 Plus. Galaxy A50 erottuu kolmikosta edukseen erinomaisen näyttönsä ansiosta mutta vaihtoehdoilla on myös omia vahvuuksiaan.

Samsungin omasta mallistosta Galaxy A50:lle haasteen heittää ainakin Galaxy A40, jonka vahvuudet ovat samankaltaiset, mutta puhelin on 5,9-tuumaisine näyttöineen huomattavasti kompaktimpi, vaikka ero ei paperilla näytön koossa niin suurelta kuulostakaan. Akkukesto on Galaxy A50:llä parempi, mutta noin 250 euron Galaxy A40 on edullisempi.

Samsung Galaxy A50 tarjoaa paikoitellen huippupuhelimen tuntua moderneine sormenjälkilukijoineen ja tyylikkäine rakenteineen, eikä käyttökokemuksessa ole suurempaa moitittavaa. Galaxy A50:ä onkin verrattain helppo suositella nyt, kun sen hinta on pudonnut 300 euron tietämille. Ostopäätöstä kannattaa kuitenkin punnita tarkkaan, sillä kilpailevia malleja on markkinoilla runsaasti.

Arvostelun lopuksi vielä muutama esimerkkikuva Galay A50:n kameralla ja automaattiasetuksilla.

Ultralaajakulmakamera on paikoitellen kätevä, vaikka kuvan reunat hieman vääristyvätkin.
Ultralaajakulmakamera on paikoitellen kätevä, vaikka kuvan reunat hieman vääristyvätkin.