Arvostelussa Nokia 8110 4G: Banaanipuhelimen paluu vie Nokia-peruspuhelimet uudelle tasolle

Uusi Nokia 3310 villitsi viime vuonna, ja tämän vuoden helmikuun lopulla Nokia-puhelinyhtiö HMD Global julkisti Barcelonassa mobiilimessujen yhteydessä uuden modernin version toisesta 90-luvun klassikosta eli banaanipuhelimesta.

Uutta Nokia 8110 4G:tä on saatu sen julkistuksen jälkeen odotella myyntiin tovi jos toinenkin, mutta puhelimen toimitukset Suomessa käynnistyvät vihdoin 16. heinäkuuta. Ennakkomyynti on käynnissä jo muun muassa Elisalla.

Suositushinta uutuudelle on 79 euroa. Se on parikymppiä enemmän kuin uuden 3310:n sen myyntiin tullessa, mutta samalla uusi Nokia 8110 4G on myös huomattavasti teknisesti kehittyneempi peruspuhelin.

Nokia 8110 4G:n tekniset tiedot

  • Polykarbonaattirunko
  • Smart Feature KaiOS -käyttöjärjestelmä
  • 2,45 tuuman kaareva näyttö 320 x 240 pikselillä
  • 2 megapikselin takakamera LED-kuvausvalolla
  • Qualcommin Snapdragon 205 -järjestelmäpiiri (2x ARM Cortex-A7 @ 1,1 GHz)
  • 512 megatavua RAM-käyttömuistia
  • 4 gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 64 Gt)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.1 -yhteydet
  • GPS-paikannus
  • Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
  • FM-radio
  • 1 500 milliampeeritunnin vaihdettavissa oleva akku
  • Mitat 133,45 x 49,3 x 14,9 millimetriä
  • Paino 117 grammaa

Banaanin muotoa

Varsinkin keltaisen värisenä, kuten testipuhelimemme, erottuu Nokia 8110 4G helposti kaikista muista puhelimista. Luonnollisesti banaanipuhelimeen sopivan keltaisen lisäksi 8110 4G on saatavilla myös hillitympänä mustana värivaihtoehtona.

Liukukansi ei banaanipuhelimessa ole vain hauska ulkonäkökikka, vaan sillä on myös toiminnallinen tarkoituksensa. Kannen sulkemisella ja avaamisella toimii puhelimen lukitus kuin myös saapuvaan puheluun vastaaminen sekä puhelun päättäminen. 8110 4G:n oikealta kyljeltä löytyy myös lukituspainikkeena toimiva virtapainike. Lukituspainikkeelle ei ole juuri tarvetta – vaikka tarkoitus olisikin vain esimerkiksi nopeasti tarkistaa kellonaika näytöltä niin ainakin itse koin helpommaksi vain liu’uttaa kantta hieman auki, jolloin näyttö herää myös välittömästi. Erillisen lukituspainikkeen sijaan 8110 4G:hen olisi kaivannut äänenvoimakkuuspainikkeita, jotka siitä puuttuvat.

8110 4G on selvästi kaareva. Puhelimen oikealla kyljellä on virta/lukituspainike.
8110 4G on selvästi kaareva. Puhelimen oikealla kyljellä on virta/lukituspainike.

Kokonaisvaikutelmaltaan Nokia 8110 4G on kädessä varsin muovisen tuntuinen, ei kuitenkaan varsinaisesti heppoinen, vaikka lähtökohtaisesti kaikki liikkuvat osat, kuten liukukansi, tietenkin heikentävätkin puhelimen kestävyyttä. Liikkuvaa kantta lukuun ottamatta rakenne tuntuu erittäin jämäkältä ja vankalta.

Viime vuoden uudesta Nokia 3310:stä tuttu Snake-matopeli löytyy tietenkin myös Nokia 8110 4G:stä.
Viime vuoden uudesta Nokia 3310:stä tuttu Snake-matopeli löytyy tietenkin myös Nokia 8110 4G:stä.

Nokia 8110 4G:n näyttö on kooltaan 2,45 tuumaa. Näyttö on sijoitettu kaarevan muovipinnan alle. Näytön laatu on peruspuhelimeen ihan passeli. 8110 4G:n käytössä vaikeuksia aiheuttaa, ja totuttaumista vaatii, kuitenkin näppäimistö. Suuntaohjain saisi olla hieman enemmän koholla muista vieressä olevista painikkeista, jolloin virhepainalluksia aiheutuisi todennäköisesti vähemmän. Myös numeronäppäimet ovat kiinni toisissaan, mikä vaikeuttaa kirjoittamista. Älypuhelinten kosketusnäyttönäppäimistöihin tottumisen myötä tekstinsyöttö tänä päivänä perinteisellä puhelinnäppäimistöllä tuntuu ylipäänsä hankalalta eikä vaikea näppäimistö tilannetta paranna.

Kooltaan 8110 4G ei ole kovin kompakti, joten jos hakusessa pienikokoinen puhelin, katseet kannata suunnata muihin vaihtoehtoihin. Käteen 8110 4G istuu kuitenkin hyvin ja puhelimena sen käyttö on mukavaa. Kuulokeääni on miellyttävä ja äänenvoimakkuus riittävä.

 

 

Älykäs peruspuhelin

Nokia 8110 4G on ensimmäinen Nokia-puhelin KaiOS-käyttöjärjestelmällä, jota kuvailla alustaksi tavallista älykkäämpien peruspuhelinten alustaksi. KaiOS:n historia juontuu Mozillan lopetetusta Firefox OS -projektista.

8110 4G on myös ensimmäinen Nokia-peruspuhelin 4G-verkkoyhteydellä Kiinan markkinoiden ulkopuolella, ja tukee myös Wi-Fi-yhteyksiä sekä mobiiliyhteyden Wi-Fi-jakoa muiden laitteiden käyttöön. Jopa GPS-paikannus kuuluu ominaisuuksiin. Lyhyessä kokeilussa mobiiliyhteyden jako Wi-Fi-yhteydeksi toimi ongelmitta.

Teknisenä perustana 8110 4G:ssä on kaksiytiminen Qualcomm Snapdragon 205 -järjestelmäpiiri, 512 megatavua RAM-käyttömuistia sekä 4 gigatavua sisäistä tallennusmuistia. Käyttöön otettaessa puhelimessa oli vapaana muistia oli noin 2,2 gigatavua. Lisäksi tarjolla on microSD-muistikorttipaikka, joka tukee maksimissaan 64 gigatavun kortteja.

SIM-korttipaikkoja Nokia 8110 4G:ssä on kaksi, joista toinen on nano- ja toinen micro-kokoa.

Esiasennettuna 8110 4G:stä löytyvät Googlen palveluista Google-haku, Google Assistant, Google Maps sekä YouTube. Näistä haku, Google Maps ja YouTube ovat lähinnä mobiiliverkkosivuja, jotka toimivat kohtuullisesti. Maps-kartoissa paikannus toimii tarkasti, ja sovellus listaa reittiohjeet muttei kuitenkaan tarjoa navigointia. Google Assistant toimi muutamassa hakutyyppisessä kokeilukyselyssä englanniksi (kertolasku, valuuttamuunnos, sää) varsin näppärästi ja nopeasti – suomeahan Assistant ei tue vielä lainkaan. Assistant vastaa ensin äänellä ja avaa sen jälkeen hakutulossivun.

KaiOS:n ”sovellukset” perustuvat laajemminkin verkkosivutekniikoille, kuten HTML5, CSS ja JavaScript. Tämä näkyy myös siinä, että sovellusten asennus kaupasta käy todella nopeasti, sillä kyse on lähinnä vain pelkän kuvakkeen lisäämisestä valikkoon.

Vasemmalta oikealle: 8110 4G:n sovellusvalikko, sovelluskaupan pelivalikoima, Google Maps ja Google Assistant.
Vasemmalta oikealle: 8110 4G:n sovellusvalikko, sovelluskaupan pelivalikoima, Google Maps ja Google Assistant.

Sovelluskaupan valikoima ei 8110 4G:lle ole ainakaan toistaiseksi kovin laaja, sillä tarjolla olevat pelit ja sovellukset on mahdollista luetella. Pelejä ovat Birdy, 2048, Ice Breaker, Guardians, Plan.ET ja Gems. Apuohjelmien alta löytyy Weather-sääsovellus ja yhteisöpalveluna tarjolla on Twitter.

KaiOS:lle on tulossa myös WhatsApp-sovellus, joka onkin erittäin merkittävä lisä sovellusvalikoimaan sillä tällä hetkellä tekstiviestit pitkälti korvanneen viestipalvelun käyttö ei 8110 4G:llä onnistu.

Myöskään Facebookia tai Facebook Messengeriä tai ei sovelluskaupan kautta löydy, mutta 8110 4G:n Selaimessa on valmis kirjanmerkki Facebookiin. Facebookin käyttö ja Messenger-viestien tarkistus siis onnistuu haluttaessa, mutta millään tavalla miellyttäväksi Facebook-käyttökokemusta ei voi kyllä kehua.

Nokia 8110 4G:n KaiOS-käyttöjärjestelmä sisältää myös ilmoitus- ja pikavalintanäkymät. Niihin pääsee ainoastaan kotinäkymästä.
Nokia 8110 4G:n KaiOS-käyttöjärjestelmä sisältää myös ilmoitus- ja pikavalintanäkymät. Niihin pääsee ainoastaan kotinäkymästä.

Sähköpostisovelluksen 8110 4G sisältää. Kokeilimme toimintaa Gmailin kanssa. Sähköpostien lataamisen saa asetettua tapahtumaan joko manuaalisesti tai valitulla aikavälillä, tiheimmillään 5 minuutin välein. Saapuvista sähköposteista tulee myös ilmoitus. Monimutkaisempien, kuvia ja ulkoasua sisältävien sähköpostien lukeminen 8110 4G:n pienellä näytöllä on hieman tuskaista, mutta ajan tasalla saapuvista viesteistä 8110 4G:llä on kuitenkin helppo pysyä. Itse kaipasin lähinnä yksinkertaisempaa kahden painalluksen tapaa arkistoida saapuneita viestejä. Nykyisellään se vaatii sovelluksessa hurjat 15 painallusta.

KaiOS-käyttöjärjestelmään liittyy myös oma KaiOS-tilinsä, jonka toiminnallisuus rajoittuu toistaiseksi puhelimen etälukituksen ja -tyhjennyksen mahdollisuuteen esimerkiksi varkaustapauksissa.

Kokonaisuutena KaiOS-käyttöjärjestelmä toimii 8110 4G:ssä pääosin hyvin. Perustoiminnot sujuvat mutkattomasti, mutta verkkopalveluissa esiintyy ajottain hieman takeltelua. KaiOS:ään siirtyminen on pitkä loikka eteenpäin Nokia-peruspuhelimille ja seuraavaksi se olisi kiva nähdä myös tavallisemmissa, edullisemmissa peruspuhelinmalleissa.

Akunkesto on peruspuhelinten luonnollisia vahvuuksia, ja vaikkei 8110 4G tässä suhteessa huipputasoa olekaan, kestää akku peruskäytössä kuitenkin helposti 2-3 päivää.

8110 4G:n liitännät löytyvät puhelimen yläpäästä. Siellä sijaisevat sekä Micro-USB-latausliitäntä että 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
8110 4G:n liitännät löytyvät puhelimen yläpäästä. Siellä sijaisevat sekä Micro-USB-latausliitäntä että 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Kamera on varustettu LED-kuvausvalolla.
Kamera on varustettu LED-kuvausvalolla.

Kamera 8110 4G:ssä on tarkkuudeltaan 2 megapikseliä. Kuvanlaatu ei ole tietenkään mahdottoman hyvä, mutta 8110 4G:n pieneltä, epätarkalta näytöltä katseltuna kuvat näyttävät huonommilta kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Kirkkaissa olosuhteissa 8110 4G:n kameralla saa ihan kohtuullisesti tallennettua muistoja tilanteista. Alla pari esimerkkikuvaa.

 

 

 

Yhteenveto: Omanlaisensa vaihtoehto – peruspuhelimena kallis, äly ei pärjää älypuhelimille

8110 4G on pirteä lisä peruspuhelinten markkinoille, ja samalla mainio toinen malli Nokia-puhelinyhtiö HMD Globalin Nokia Originals -mallistoon.

Verrattuna aiempiin Nokia-peruspuhelimiin, on Nokia 8110 4G myös tekninen edistysaskel ja mahdollistaa jo hieman paremmin joidenkin nykypäivänä tärkeiden verkkopalvelujen käytön. Tärkeistä sovelluksista vielä kaivataan erityisesti WhatsAppia, joka on kuitenkin puhelimesta löytyvälle KaiOS-käyttöjärjestelmälle ilahduttavasti tulossa.

8110 4G:ssä voi olla jo järkeä kakkospuhelimeksi, jolla kuitenkin tarpeen vaatiessa onnistuu jo muutamien tärkeimpien verkkopalvelujenkin rajattu käyttö.

Yksi mahdollinen ajatus voi olla esimerkiksi 8110 4G:n valinta puhelimeksi lomareissulle mukaan pakattavan tabletin tai kannettavan tietokoneen lisäksi.

Ainoaksi puhelimeksi Nokia 8110 4G:tä ei kannata valita, jos verkkopalvelujen ja sovellusten käyttö yhtään kiinnostaa. Mikä tahansa älypuhelin on jo näissä niin paljon parempi. Jos puolestaan palvelut eivät kiinnosta, ja haluaa puhelimen vain puhelimeksi, on Nokia 8110 4G yksi erilainen – joskin muihin peruspuhelimiin verrattuna kallis – vaihtoehto.