Testissä Microsoftin Surface Pro 6 – päivityksillä jatkoaikaa vanhentuvalle mallille

Microsoftin uusin Surface Pro -sarjan laite ennätti Suomen markkinoille peräti vasta puolitoista vuotta edellisen sukupolven jälkeen. Surface Pro 6 esiteltiin alkujaan jo lokakuussa 2018, mutta pohjolaan laite saapui vasta nyt. Samalla otettiin uudelleen käyttöön myös mallien numerointi. Siinä missä Surface Pro 4:ää seurasi pelkkä Surface Pro, on uutuus taas virallisesti nimeltään Surface Pro 6. Päivitykset laitteessa eivät ole suuren suuria, mutta olihan kokonaisuus jo aiemminkin varsin erinomainen, joten paineita suurille muutoksille ei kauheammin ollutkaan. Liitäntäosasto alkaa kuitenkin olla auttamatta vanhanaikainen.

Ulkoisesti Surface Pro 6 ei suuremmin eroa edeltäjästään. Ulkoasua hallitsee 12,3-tuumainen näyttö 2736×1824 pikselin tarkkuudella, ja näytön reunuksissa on sopivasti leveyttä vaivattomaan tablettikäyttöön. Takaa löytyy tuttu seisomatuki ja erikseen on hankittavissa näppäimistökuori, joko 155 euron hintaisena muovipintaisena versiona tai 185 euron hintaan Alcantara-pintaisena. Surface-kynä on myös hankittava erikseen, jos sellaista haluaa käyttää, ja neljässä eri värissä tarjolla oleva kynä kustantaa 115 euroa. Kynään ja koteloon on valittavissa muutamiakin eri värejä, mutta nyt myös itse tabletti tarjoaa hieman valinnanvapautta, kun aiemman platinanharmaan lisäksi tarjolla on myös musta versio, jollainen testilaitekin oli.

Musta väri on merkittävin ulkoinen uudistus. Myös aiempi platinanharmaa on edelleen tarjolla.
Musta väri on merkittävin ulkoinen uudistus. Myös aiempi platinanharmaa on edelleen tarjolla.

Microsoftin Surface-laitteet ovat kautta linjan olleet hyvin viimeisteltyjä, ja myös uusin Surface Pro 6 näyttää ja tuntuu hyvältä. Tablettina se ei ole varsinaisesti kovin siro tai kevyt, mutta silti kohtuullisen miellyttävä käyttää sylissä pidellessä. Näppäimistökuoren ja seisomatuen kanssa se toimii kohtuullisen mukavasti läppärinä niin sylissä kuin pöydälläkin. Erillisen kuoren näppäimistö ja ohjauslevy tarjoavat vähintäänkin asiallisen tuntuman, kunhan pitää mielessä, että kyseessä kuitenkin on hyvin ohut ja kevyt näppäimistökuori. Markkinoiden parhaille läppäreille se ei tuntumallaan pärjää, mutta ei ole tarkoituskaan.

 

 

Merkittävimmät uudistukset Surface Pro 6:ssa ovat tapahtuneet sisäpuolella. Suorittimet ovat nyt Intelin 8. sukupolven Core-hyrskyttymiä, neliytimisinä. Kun aiemman mallin tehokkainkin i7-suoritin oli kaksiytiminen, ovat uuden mallin i5- ja i7-suorittimet neliytimisiä. Ero on varmastikin selkeä, jos käytettävät ohjelmat vain osaavat hyödyntää useampaa ydintä. Nettiselailussa tai Office-dokumenttien pyörittelyssä eroa tuskin on huomattavissa.

Grafiikkapuolella uudistus onkin sitten kyseenalainen. Uusissa suorittimissa käytettävä integroitu näytönohjain on mallia Intel UHD Graphics 620, ja merkittävin ero vanhempaan malliin on nimessä, siellä siellä samainen ohjain kantoi nimeä HD Graphics 620. Vanhan Surface Pron i7-huippuversiossa käytössä oli kuitenkin Intel Iris Plus Graphics 640, jolle tämä uudempi malli ei pärjää. Tiedonkäsittelyyn uudemmat Surface Pro -mallit ovat siis tehokkaampia, mutta pelien pyörittämisessä vanhempi huippumalli saattaa olla tehokkaampi. Surface Pro -sarjan vahvuudet ovat kuitenkin aivan muualla kuin totisessa räiskintäpelaamisessa, eli tätä muutosta ei kannata pitää kovinkaan merkittävänä.

Intel Core i5-suoritin uudessa Surface Pro 6:ssa on joko mallia i5-8250U tai i5-8350U. Ensin mainittu toimii 1,6 gigahertsin kellotaajuudella (Turbo Boostilla 3,4 gigahertsiä), jälkimmäinen taas 1,7 gigahertsin kellotaajuudella (Turbo Boostilla jopa 3,6 gigahertsiä). i5-8250U löytyy kuluttajille myytävästä Windows 10 Home -versiosta, kun taas i5-8350U on käytössä Windows 10 Pro -versiossa, jota myyvät Microsoftin yritysmyyntikumppanit ammattikäyttöön.

 

 

Hintapolitiikassa on myös tapahtunut muutoksia. Viidennen sukupolven Surface Pro -malleihin verrattuna kaikkein edullisimmat kokoonpanot ovat jääneet pois. Toisaalta nyt edullisin tarjolla oleva versio i5-suorittimella, 128 gigatavun massamuistilla ja kahdeksan gigatavun RAM-muistilla maksaa 1079 euroa. Aiemmin edullisin i5-versio maksoi 1169 euroa ja sisälsi vain neljä gigatavua RAM-muistia. Tallennustilaa on edelleen valittavissa aina yhteen teratavuun asti ja RAM-muistin voi halutessaan päivittää 16 gigatavuun. Kaikkein kallein kokoonpano i7-suorittimella maksaa nyt 2549 euroa, kun aiemmin vastaavan kokonaisuuden hinta nousi yli 3000 euron. Rahoilleen saa nyt siis enemmän vastinetta, vaikka edullisin budjettiversio putosikin pois mallistosta.

Yksi osa-alue, jolla Surface Pro 6 alkaa auttamatta olla jäljessä, on nykyaikaisen ja tulevaisuuteen tähtäävän liitännän puuttuminen. USB-C:tä tai Thunderbolt 3:a laitteesta ei nimittäin edelleenkään löydy. Ratkaisu oli hieman outo jo edellisessä mallissa 2017, mutta on selvä heikkous nyt, vuonna 2019. Tarjolla on USB 3.0 perinteisellä A-tyypin liitännällä sekä microSD-korttipaikka, kuulokeliitäntä ja Mini DisplayPort. Tiedon- ja kuvansiirtoa sekä samanaikaista latausta tarjoava USB-C olisi vähintäänkin looginen liitäntä tällaiselle laitteelle.

Alcantara-pintainen näppäimistökuori on mukava käyttää ja tuntuu hyvältä, mutta myös maksaa huomattavan paljon.
Alcantara-pintainen näppäimistökuori on mukava käyttää ja tuntuu hyvältä, mutta myös maksaa huomattavan paljon.

Muilta osin Surface Pro 6 ei juuri jätä sijaa moitteille. Akkukesto on varsin hyvällä tasolla, perustyöskentelyssä akku riitti täyden työpäivän ja videotoistoa täydellä latauksella laite jaksoi hieman yli kymmenen tuntia. Windows Hello -kirjautuminen kasvontunnistuksella toimii nopeasti ja vaivattomasti. Surface-kynän tuntuma on hyvä, ja laite tunnistaa käsin kirjoitettua tekstiäkin kohtuullisen hyvin, kunhan kirjoittaja jaksaa tekstata riittävän selkeästi. Nopeita sutaisuja laite ei osaa kovinkaan hyvin arvata.

Kaikkinensa Microsoftin Surface Pro 6 on asiallinen uudistus itsessään jo hyvälle laitesarjalle. Se toimii hyvin sekä tablettina että läppärin korvaajana. Modernimpien liitäntöjen puute kuitenkin korostaa sitä seikkaa, että isomman uudistuksen on tultava ennen pitkää. Viimeisimmän mallin vähäiset uudistukset tarkoittavat, ettei viidennen sukupolven Surface Pron omistajan kannata alkaa laitetta vaihtaa, mutta vanhempien Surface Pro -mallien omistajille päivitys tuo jo selkeitä parannuksia. Ulkoisesti hyvin pitkälti ennallaan säilynyt laite on tuoreemmilla sisuksilla saanut hieman jatkoaikaa, mutta seuraavan sukupolven on syytä tuoda jo isompia uudistuksia. Toivottavasti nopeammin kuin puolentoista vuoden kuluttua.