Zuckerbergilta pollea arvio kokeilun jälkeen: omalla firmalla parempi tuote kuin Apple Vision Pro

Apple toi uutuustuotteensa, virtuaalilasit tai Applen itsensä mukaan uudenlaisen tilatietokoneen Apple Vision Pron saataville Yhdysvalloissa 2. helmikuuta alkaen.

Sittemmin Applen uutuustuote on herättänyt laajasti kiinnostusta, ja nyt kokeilemisen jälkeen omat mietteensä on kertonut myös Metan perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg, jonka yhtiö on käyttänyt virtuaali- ja lisätyn todellisuuden hankkeisiinsa jo pitkälle yli 40 miljardia dollaria. Meta on ollut Quest-laitteillaan virtuaalitodellisuuslasien selvä markkinajohtaja, mutta Applen mukaantulo tietenkin uhkaa tätä asemaa.

Apple Vision Pro edustaa toistaiseksi teknisen kehityksen kärkeä mitä on kuluttajille suunnatuissa virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden laseissa nähty. Vision Prossa on muun muassa korkean tarkkuuden micro-OLED-näytöt, reilusti suorituskykyä Applen M2- ja R1-piireillä, 12 kameraa, viisi muuta anturia ja kuusi mikrofonia. Käyttöjärjestelmänä on Applen uusi visionOS.

Apple Vision Prota kokeiltuaan Zuckerberg ei kuitenkaan vaikuta kovin vakuuttuneelta. Zuckerberg kommentoi Applen vaihtoehtoa Instagram-tilillään julkaisemassa videossa, joka löytyy alta artikkelin lopusta.

”En vain usko, että Questilla on parempi hinta-laatusuhde, mielestäni Quest on parempi tuote, piste”, Zuckerberg paaluttaa ja toteaa Questin olevan parempi useimpiin käyttötarkoituksiin.

Meta Quest 3.
Meta Quest 3.

Yhdysvalloissa Meta Quest 3:n hinta on alkaen 499 dollaria verrattuna Apple Vision Pron seitsenkertaiseen 3 499 dollarin lähtöhintaan.

Apple Vision Pron näytöt ovat erittäin tarkat – selvästi tarkemmat kuin esimerkiksi Quest 3:ssa – mutta samanaikaisesti käyttömukavuudessa Apple taipuu Questille. Zuckerberg nostaa esiin kuinka Quest 3 on 120 grammaa kevyempi, mikä mahdollistaa paremman mukavuuden pidemmässä käytössä. Lisäksi Zuckerbergin mukaan Vision Pro häviää liikkuvuudessa erillisen, kaapelilla päässä puettavaan laitteeseen yhdistyvän akkuyksikkönsä takia, minkä lisäksi Quest 3:n katselukulma on myös laajempi.

Apple on rakentanut Vision Pron käyttöliittymän katse- ja käsiohjauksen varaan ilman erillisiä ohjaimia, jollaiset kuuluvat Metan kokonaisuuteen. Katseenseurannasta Zuckerberg tykkää ja vihjaa sen palaavan tulevissa Quest-tuotteissa. Aiemmin Meta on tarjonnut katseenseurannan kalliimmassa Quest Prossaan, joka muodostui pahaksi flopiksi.

Muun muassa korkeamman tarkkuuden näyttöjensä ansiosta Zuckerberg myöntää Apple Vision Pron olevan parempi viihdelaite tämänhetkisiin Quest-laseihin verrattuna, mutta Questin tarjoavan paremman sisältövalikoiman. Ainakin toistaiseksi näin onkin, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin.

Applen ja Metan lähestymistavat tuotteisiinsa ovat varsin erilaiset. Selvää jo nyt on, että Apple on luonut ennennäkemättömällä tavalla yleistä kiinnostusta ja innostusta virtuaalilasien kaltaisiin tuotteisiin Apple Vision Prolla. Sen sijaan epäselvää on, miten markkinat jatkossa kehittyvät ja miten ne jakautuvat Applelle, Metalle ja muille.

Toistaiseksi Apple Vision Pro on saatavilla vasta Yhdysvalloissa, mutta Apple on kertonut saatavuuden laajenevan myöhemmin vuoden 2024 aikana.