Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Yle Areenan suorien tv-lähetysten laadussa tapahtui parannus - jalkapallon EM-kisoissa kokeillaan myös 4K-tarkkuutta

Suorien lähetysten kuvanlaatuun Yle Areenassa on tehty parannuksia.

Lisäksi jalkapallon EM-kisojen yhteydessä Yle testaa 4K-tarkkuutta valittujen laitteiden kanssa.

Yle Areenassa tarjottavien suorien tv-lähetysten kuvanlaatua on nyt nostettu entistä paremmalle tasolle. Muutoksessa kuvataajuutta on nostettu 25 ruudusta sekunnissa 50 ruutuun sekunnissa (fps). Samalla myös bittinopeutta on nostettu aikaisemmasta 2,7 megabitistä sekunnissa uuteen 4 megabittiin sekunnissa. Muutoksen myötä nopean liikkeen pitäisi toistua paremmin, mikä on eduksi esimerkiksi urheilulähetyksissä.

Tällä kuvanlaatumuutoksella on vaikutusta ainoastaan tv-kanavien katseluun Areenassa. Ylen mukaan muutoksen myötä tv-lähetysten katsominen suorana Yle Areenasta ei välttämättä jatkossa toimi ennen vuotta 2015 hankituissa äly-tv-malleissa. Ohjelmatallenteet toimivat näissä laitteissa edelleen normaalisti. Ylen mukaan vanhempien laitteiden suorituskyky ei välttämättä pysty toistamaan korkeampaa lähetyslaatua suorana.

Lisäksi Ylen mukaan Yle Areenan äly-tv-sovelluksella on mahdollista seurata Ultra HD -ultrateräväpiirtona eli 4K:na miesten jalkapallon EM-kisojen valikoituja otteluita. 4K-tarkkuudella esitetään Suomen jalkapallomaajoukkueen pelit sekä EM-finaali. Kyseessä on kokeilu, joka toimii osalla laitteista, ja kokeiluvaiheessa 4K-tarkkuus on käytössä vain suomenkielisissä lähetyksissä.

Paremmalla laadulla tarjottavia pelejä voi seurata 4K-tarkkuudella vuoden 2016 jälkeen hankituilla Samsungin tai vuoden 2017 jälkeen hankituilla LG:n UHD-älytelevisioilla. Lisäksi katselu onnistuu myös Android TV -älytelevisioilla (Sonyn ja Philipsin UHD-mallit ja DNA TV) ja Apple TV 4K:n kautta.

Yle varoittaa, että koska kyseessä on kokeilu, on mahdollista, että laitevaatimusten täyttymisestä huolimatta ultrateräväpiirtolähetys ei toimi joissain malleissa. Lisäksi verkkoyhteydeltä vaaditaan parhaan laadun (UHD 4K) toistamiseen kaistaa noin 20-25 Mbit/s. Kokeilulähetyksen kanssa rinnakkain tuotetaan erillinen lähetys myös normaalilaatuisena.

Paremman kuvanlaadun käyttöönoton ja 4K-kokeilun lisäksi Yle on kertonut, että nyt vain Yle Areenassa näytettäviä suoria lähetyksiä voi jatkossa katsella kahdella kielellä (Multi Language Audio (MLA). Käyttäjä voi valita selostuskieleksi joko suomen tai ruotsin. Kielen valinta suoraan Areena-lähetykseen määräytyy älytelevision käyttöliittymän kielen mukaan. Sovelluksessa, mobiiliselaimella tai tietokoneella kielen voi vaihtaa Yle Areenan soittimen asetuksista. Aiemmin Yle Areenassa on ollut erilliset suorat lähetyksensä suomeksi ja ruotsiksi selostettuina. Vastedes lähetyksiä on vain yksi.