Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Xiaomi ja Yhdysvallat sopuun - älypuhelinvalmistaja poistetaan puolustusministeriön mustalta listalta

Xiaomi on päässyt sopimukseen Yhdysvaltojen hallinnon kanssa.

Sopimuksen lopputuloksena Yhdysvallat tulee poistamaan Xiaomin puolustusministeriön niin sanotulta mustalta listalta. Asiasta kertoo Bloomberg.

Donald Trumpin kauden loppumetreillä tammikuussa Yhdysvaltojen puolustusministeriö lisäsi myös kiinalaisen älypuhelin- ja muiden laitteiden valmistajana tunnetun Xiaomin listalle, jonka yrityksillä on sen mukaan kytkös Kiinan armeijaan tai ne ovat sen hallinnoimia.

Jo maaliskuussa liittovaltion oikeusistuin asettui asiassa Xiaomin puolelle ja määräsi puolustusministeriön Xiaomia koskevan päätöksen toimeenpanon väliaikaisesti keskeytettäväksi. Tuolloin oikeus näki, että Xiaomi tulisi todennäkoisesti lopultakin voittamaan kanteen.

Oikeudelle toimitetun tiedoksiannon osapuolet – Yhdysvaltojen hallinto ja Xiaomi – ovat sopineet tavasta, joka ratkaisee oikeuteen viedyn asian ilman tarvetta sen pidemmälle käsittelylle. Osapuolet kertovat neuvottelevansa vielä yksityiskohtaisista ehdoista ja odottavat lähettävänsä yhteisen ehdotuksensa oikeudelle ennen 20. toukokuuta.

Muuten kuin oikeuden asiakirjojen osalta Xiaomi tai Yhdysvallat eivät ole vielä kommentoineet asiaa.

Xiaomin listauksessa oli kyse eri listasta kuin kauppaministeriön kieltolistasta, jolle päätyminen on aiheuttanut Huaweille ongelmia jo keväästä 2019 alkaen. Puolustusministeriön listan merkittävimmät seuraukset liittyvät sijoituskieltoon yhdysvaltalaisille listalle asetettuihin yrityksiin. Tämä olisi tarkoittanut tarvetta myös yhdysvaltalaisille sijoittajille luopua omistuksistaan Xiaomissa, jonka osakkeet on listattu Hongkongin pörssissä.

Xiaomi haastoi aiemmin puolusministeriön päätöksen ja vei asian oikeuteen. Xiaomi on pitänyt puolusministeriön päätöstä sen suhteen mielivaltaisena ja täysin perusteettomana.

Xiaomi on tätä nykyä maailmanlaajuisesti kolmanneksi suurin älypuhelinbrändi Samsungin ja Applen perässä. Xiaomin ohella muut puolustusministeriön listalle lisätyt yritykset ovat olleet ennemminkin teollisuus- ilmailu- tai kemian alan yhtiöitä, joten Xiaomin lisäämistä sille pidettiin alun alkaenkin yllättävänä. Myös Huawei on kuitenkin tälläkin listalla, mutta siitä poiketen Xiaomi ei ole mukana verkkolaitteiden markkinoilla, vaan on keskittynyt kuluttajatuotteisiin, kuten älypuhelinten lisäksi televisioihin, kannettaviin tietokoneisiin sekä erilaisiin puettaviin ja älykodin laitteisiin.

Puolustusministeriön mukaan listan tarkoituksena on toimia vastatoimena Kiinan armeijan  kehitysstrategialle, jossa näennäisesti yksityisesti toimivat yhtiöt tukevat armeijan modernisointia tarjoten sille kehittyneitä teknologioita ja osaamista.

Trumpin kaudella Yhdysvallat toimi laajasti kiinalaisia teknologiayhtiöitä vastaan. Kiinalaisten ByteDancen omistamaa TikTokia ja Tencentin omistamaa WeChatia kohtaan esitetyt vaatimukset ovat sittemmin joutuneet myös oikeuksien keskeyttämiksi, ja niiden osalta tulevaisuus on vielä avoinna. Bidenin hallinto pidensi huhtikuussa tarkasteluaikaa TikTokin osalta 11. kesäkuuta asti. Trumpin aikana Yhdysvallat edellytti TikTokin Yhdysvaltojen toiminnan siirtämistä uuteen omistukseen, mutta raportoidusti näistä suunnitelmista ollaan luopumassa.