Mitä Microsoft tekee? Windows-puhelinten tilanne täysin jumiutunut

Windows-puhelinten maailmassa on tapahtunut jotakin perin merkillistä. AdDuplexin tilastojen mukaan viimeisen kuukauden aikana Windows 10 Mobile -version yleisyys Windows-puhelimissa ei ole kasvanut lainkaan.

Windows 10 Mobile löytyi edelleen vain 14 prosentista Windows-puhelimia 20. syyskuutakin – samoin kuin jo neljä viikkoa aiemmin 22. elokuuta.

Windows Phone 8.1 on 78 prosentissa Windows-puhelimia.

Windows-puhelimissa 10 Mobilen osuus on jämähtänyt paikoilleen.

Windows 10:n viime aikojen hitaan – tai siis olemattoman – yleistymisen puhelimissa voi arvella johtuvan useista tekijöistä. Uusien puhelinten myynti on käytännössä lähes pysähtynyt, päivityksen halunneet innokkaat ovat jo puhelimensa päivittäneet, monille suosituimmille Windows Phone 8.1 -puhelimille päivitystä ei edes ole saatavissa ja todennäköisesti Windows-puhelimista muille alustoille käyttäjiä voi siirtyä jopa enemmän uudemmista Windows 10 -puhelimista samanaikaisesti pitkään puhelimensa pitävien jatkaessa vanhemmilla versioilla varustettujen käyttöä – vaikka AdDuplex jatkossa muuta odottaakin tapahtuvaksi Windows 10:n osuuden kasvamiseksi.

Täyden Windows 10:n osalta tilanne on Microsoftille valoisampi. Windows 10:n vuosipäivitys on yleistynyt kuukaudessa 16,2 prosentista jo 34,5 prosenttiin.

Mobiilissa Windows-puhelinten tilannenäyttää kuitenkin surkealta ja Windows 10:n jääminen murto-osiin kaikista vähäisistäkin käytössä olevista Windows-puhelimista herättää uusia kysymyksiä siitä, kuinka pitkään Microsoftilla riittää minkäänlaista mielenkiintoa alustan ylläpitoon ja tuleviin päivityksiin. Lumia-myynti on päättymässä eikä Surface- tai muistakaan Microsoftin puhelinuutuuksista ole mitään tietoa.

Kuin varmemmaksi vakuudeksi mobiilin Windowsin surkeista näkymistä, vahvisti Voxer tänään nettipuhelusovelluksensa lakkaavan toimimasta Windows Phoneissa 26. syyskuuta. Voxer ei myöskään ole vielä julkaissut Windows 10 Mobile -sovellusta tai kertonut sellaisen tulosta. Vastaavia sovellusuutisia on kuultu aiemminkin. Windows-puhelinten sovellustilanne onkin kääntynyt paranevasta heikentyväksi – eikä sitä ikinä hyväksi ole edes voinut kutsua.