Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Virtuaaliavustajista kova juttu älypuhelimissa tänä vuonna – Apple esittelemässä aiempaa fiksumman Sirin?

 

 

Virtuaaliavustajat alkavat olla päivän kova sana älypuhelimissa.Amazonin Alexa ja Googlen Assistant ovat tulossa useampien valmistajien laitteisiin, Samsungilta odotetaan Bixbyä ja Applen kerrotaan esittelevän tänä vuonna aiempaa fiksumman Sirin, uutisoi DigiTimes.

Suomenkielisiä käyttäjiä puheella ohjattavat virtuaaliavustajat ainakin toistaiseksi ilahduttavat kovin vähän, mutta isommilla markkinoilla ne ovat tämän hetken kuumin juttu. Eri virtuaaliavustajat alkavat tulla jo ihmisten koteihin ja autoihin erilaisten järjestelmien avulla, mutta myös älypuhelimiin ne tekevät tuloaan kovaa vauhtia.

Huawein tuore Mate 9 käyttää ainakin Yhdysvalloissa Amazonin Alexaa, jota DigiTimesin lähteet povaavat myös LG:n tulevaan huippumalliin, G6:een. Pixel-puhelimissa jo käytössä oleva Google Assistant tulee todennäköisesti esiintymään myös joidenkin muiden valmistajien Android-puhelimissa, ja Samsungin tulevan Galaxy S8 -puhelimen odotetaan tuovan tullessaan Bixbyn. Samsung osti syksyllä Viv Labsin, jonka taustalla on Applelle nykyään kuuluvan Sirin alkuperäisiä kehittäjiä. Myös Nokian on huhuttu mahdollisesti kehittävän omaa virtuaaliavustajaansa.

DigiTimesin lähteiden mukaan myös Apple todennäköisesti esittelee aiempaa fiksumman Sirin. Siri voi tätä nykyä jo jonkin verran ohjata kolmannen osapuolen sovelluksia, mutta on toiminnoiltaan ja ymmärrykseltään hyvin yksinkertainen ja rajattu, eikä osaa vastata samalla tavalla polveileviin kysymyksiin kuin Google Assistant.

Nykyistä fiksumman Sirin kehittämisestä raportoitiin jo viime syksynä. Tuolloin sisäpiirin lähteet juorusivat "Näkymätön käsi" -koodimellä tehtävästä projektista, jossa Apple toivoo antavansa käyttäjille täyden mahdollisuuden hallita laitteitaan Sirillä kolmen vuoden sisällä.

Mahdolliset tänä vuonna nähtävät Sirin parannukset luultavasti sidottaisiin iOS 11 -käyttöjärjestelmään, jonka ensiesittely tapahtuu kesäkuussa Applen WWDC-konferenssissa. Aiempaa fiksumpi Siri saattaisi myös liittyä Applen huhuttuun kilpailijaan Amazon Echolle ja Google Homelle, eli puheohjauksella varustettuun kodin älykaiuttimeen, arvelee AppleInsider.