Viranomainen määräsi tämän vaarallisen USB-laturin poistettavaksi markkinoilta - aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on määrännyt vaarallisen USB-C-laturin poistettavaksi markkinoilta.

Udda Finland Oy Ltd:n maahantuoma gembird-merkkinen, TA-UQC3-03-mallikoodin latauslaite voi Tukesin mukaan aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran, koska laturin eristys ei täytä vaatimuksia. Latauslaitteen kotelomateriaalin palonkesto ei ole riittävä.

Tukes toteaa, että tuote ei täytä sähköturvallisuuslain (1135/2016) eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin EN 62368 vaatimuksia.

Kyseessä on 18 watin enimmäistehoon yltävä laturi, jota on markkinoitu Qualcomm Quick Charge 3.0 -tuella ja USB Power Delivery -tuella.

Tuotteen aiheuttamaa vaaraa ei ole kuitenkaan katsottu niin vakavaksi, että Tukes suosittelisi lopettamaan laturin käytön tai olisi lähtenyt määräämään palautusmenettelyä. Sen sijaan tapahtuu vain markkinoilta poisto, eli Tukesin yhteydenoton jälkeen yritys on vapaaehtoisesti lopettanut tuotteen myynnin ja on ryhtynyt toimenpiteisiin, joilla jälleenmyyjillä olevat tuotteet saadaan kerättyä takaisin.

Tukesin mukaan latauslaitteen omistajat saavat yritykseltä (Udda Finland Oy Ltd) lisätietoja toimintaohjeista, tuotteen aiheuttamasta vaarasta tai sen vaatimustenvastaisuudesta sekä jälleenmyyntipaikoista.

Suomessa gembird TA-UQC3-03 -laturia on myyty ainakin Kärkkäisellä. Lisäksi se on ollut myynnissä ulkomaisissa, mutta suomenkielisissä verkkokaupoissa, kuten ComputerSalg ja Proshop.

gembirdin TA-UQC3-03 -laturin tietoja. Kuva: Tukes.
gembirdin TA-UQC3-03 -laturin tietoja. Kuva: Tukes.
gembirdin TA-UQC3-03 -laturin myyntipakkaus. Kuva: Tukes.
gembirdin TA-UQC3-03 -laturin myyntipakkaus. Kuva: Tukes.