Sovellusvinkki: Elinluovutuskortti nyt myös mobiilissa

Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Hyvää voi tehdä ilmoittamalla oman tahtonsa selvästi, allekirjoittamalla elinluovutuskortin. Nyt tuon kortin voi ladata myös mobiilisovelluksena.

Sovelluksen kautta oman tahdon voi kertoa läheisille entistä helpommin lähettämällä WhatsApp-viestin tai sähköpostin tai jakamalla tiedon sosiaaliseen mediaan.

Elinluovutuskortin ovat allekirjoittaneet Maria Veitola, Ossi Väänänen, Kirsi Alm-Siira sekä Karri Koira ja Särre.

Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Elinluovutuskortti on silti edelleen ajankohtainen.

– Tieto on tärkeä jakaa läheisten kanssa, sillä heiltä kysyttäisiin mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä. Kortti kertoo oman tahdon yksiselitteisesti ja varmistaa sen toteutumisen, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.

Munuais- ja maksaliitto alkoi jakaa vuonna 1975 eli 40 vuotta sitten elinluovutustestamenttia. Vuonna 1995 nimi muuttui elinluovutuskortiksi. Syntymäpäivien kunniaksi kortin voi jatkossa ladata myös älypuhelimeen.

– Sovelluksen kautta on helppo innostaa myös kavereita tekemään oma elinluovutuskortti, kun omansa jakaa vaikka Instagramiin, Inomaa jatkaa

Elinluovutus-sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista tai sivultawww.elinluovutuskortti.fi/mobiili. Mobiilikortti on saatavilla jo nyt Android– ja Windows Phone– laitteisiin. iOS-sovellus on tulossa lähiaikoina.