Seuraavan iPhonen korjaaminen voi tulla todella kalliiksi

Applen seuraavan, loppuvuodesta tulossa olevan huippu-iPhonen odotetaan näillä näkymin sisältävän sormenjälkitunnistimen osana näyttöä. Tällä voi olla merkittävät vaikutukset valtuuttamattomien huoltoliikkeiden liiketoimintaan – ja asiakkaiden mahdollisuuden saada puhelimensa korjatuksi kohtuuhinnalla.

Huoltoliikkeiden ei ole nykyisin mahdollista vaihtaa erikseen iPhonen Touch ID -sormenjälkitunnistimia, sillä ne on koodattu pariksi yhdessä iPhonen järjestelmäpiirin sisältävän salatun alueen kanssa. Kun jatkossa Touch ID olisikin osa näyttöä, voi tämä tarkoittaa, etteivät huoltoliikkeet voisi vaihtaa enää rikkoutuneita näyttöjäkään.

Särkyneen näyttölasin vaihtaminen uuteen on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin korjaustoimenpide huolloissa.

Tilanne kuulostaa pahalta kymmenille tuhansille huoltoliikkeille ympäri maailmaa – asian esiin nostaneen Motherboardin mukaan pelkästään Yhdysvalloissa tällaisia puhelinten korjausyrityksiä on 15 000 kappaletta.

iPhonen omistajille muutos voisi tarkoittaa näytön korjausten saatavuuden vaikeutumista ja hinnannousua.

On toki mahdollista, että tulevan iPhonen rakenne sallisi esimerkiksi pelkän näyttölasin vaihtamisen ilman näyttökomponentin vaihtoa, mutta tämä ei vaikuta lainkaan todennäköiseltä. Todennäköisesti osat on liimattu tiukasti yhteen, mikä tekee pelkän lasin vaihtamisesta käytännössä mahdotonta.

Lisäksi teoriassa Apple voisi toki myös avata mahdollisuuden eri Touch ID -komponentin vaihtamiseen muuten samana pysyvään laitteeseen, mutta henkeään ei kannata pidättää tämänkään suhteen: Apple käy muun muassa Yhdysvalloissa tiukkaa kamppailua lakien kanssa, jotka edellyttäisivät sitä toimittamaan kaikille halukkaille huolloille korjausohjeita ja varaosia.

Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että tuleva lasikuorinen huippu-iPhone tulee olemaan huoltoliikkeille todella huono uutinen. Ja koska huoltoliikkeiden liiketoiminnasta merkittävä osa on juuri iPhone-korjauksia, voivat monet huoltoliikkeet ajautua tulevaisuudessa taloudellisiin vaikeuksiin – ja iPhone-korjausbisnes siirtyä vain Applen itsensä kautta toimivaksi. Näin tapahtuessa, iPhonen näytön hajotessa sen korjauttaminen olisi nykyistä hankalampaa – ja epäilemättä merkittävästi kalliimpaa.