Uutuus Piaggiolta: tämä robotti kulkee perässäsi ja kuljettaa tavarat puolestasi

Muun muassa Vespa-skoottereistaan tunnettuun Piaggioon kuuluva amerikkalainen Piaggio Fast Forward on esitellyt sympaattisen näköisen automaattisen matkalaukun. Piaggio Gita on 26 tuumaa korkea, kahdella isolla pyörällä tasapainoileva robotti, joka voi kuljettaa parinkymmenen kilogramman kuormia näppärästi esimerkiksi kaupungilla omistajaansa seuraten.

Nimi Gita tulee italiasta ja tarkoittaa retkeä. Gita voi seurata käyttäjäänsä, jolloin käyttäjä saa itselleen täyden liikkuvuuden ilman raskaita kantamuksia. Gita voi myös kulkea autonomisesti entuudestaan tuttuja reittejä esimerkiksi varastohommissa.

Laite on suunniteltu niin, että se pääsee kulkemaan kaikissa niissä paikoissa, joissa pyörätuolia käyttävä ihminenkin pääsee liikkumaan, eli Gita voi esimerkiksi nousta ja laskea ramppeja pitkin. Gitan huippunopeus on 35 kilometriä tunnissa, eli sen nopeus riittää tyypillisiin juoksu- tai pyöräilynopeuksiin.

Laite sisältää kameroita ja tunnistimia niin, että sen sijainti on helppo selvittää, ja lukittavan tavaratilan avaaminen ja laitteen käyttäminen edellyttävät sormenjälkeä ja pääsykoodia, eli laitteen voi myös vaikkapa pysäköidä kaupan ulkopuolelle.

Gita on vielä konseptiasteella, mutta Piaggio aikoo testata sitä kampusalueilla ja kaupungeissa eri puolilla Yhdysvaltoja tulevien kuuden kuukauden aikana.