Videovinkki: Tuijotatko kännykkää sängyssä? Näistä sovelluksista apua nukahtamiseen

Älypuhelinten liiallisesta käytöstä aiheutuvat haitat ovat puhuttaneet jo pitkään. Erityisesti sinisen valon on tiedetty olevan haitallista ja vaikeuttavan esimerkiksi nukahtamista. Apple onkin esitellyt iOS:ssä jo aikaisemmin Night Shift -toiminnon, joka vähentää sinisen valon määrää illan pidetessä. Nyt vastaava toiminto on saatavilla myös Android-laitteille ja PhoneArena esittelee tuoreella videollaan joukon sinisen valon määrää vähentäviä sovelluksia.

Kuten videolla huomautetaan, eivät sovellukset toimi kaikissa laitteissa, vaan toimivan sovelluksen löytämiseksi voi joutua kokeilemaan useampaakin vaihtoehtoa. Syynä tähän on Android-puhelinten erilaiset tekniset ratkaisut ja näyttötekniikat. Videolla esitelläänkin kuusi eri sovellusta, joista löytyy kokeilunvaraa.

Erityisen hyödyllisiksi sovellukset muodostuvat, jos älypuhelinta tai tablettia on tapana käyttää juuri ennen nukkumaanmenoa. Aika ajoin on myös puhuttu sinisen valon aiheuttamista silmäongelmista, mutta nämä väitteet on kumottu asiantuntijoiden toimesta. Esimerkiksi Ylen viime vuonna julkaisemassa haastattelussa Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Kari Jokela tyrmäsi ajatuksen sinisen valon vaaroista kuluttajaelektroniikasta.

– Hyvin voimakkaalla, silmän sisään tulevalla valolla on verkkokalvovaikutuksia, mutta silloin puhutaan hyvin voimakkaasta valosta, siniset led-valot voi unohtaa siinä yhteydessä kokonaan — niin voimakasta sinistä led-valoa on ihan mahdotonta edes kuvitella.

Parhaaksi esimerkiksi haitallisesta sinisestä valosta Jokela mainitsi auringon pitkään kestävän tuijottamisen:

– Vaikka sen valo näyttää valkoisenkeltaiselta, sieltä tulee voimakasta sinistä valoa. Auringon tuijottaminen suoraan useita kymmeniä sekunteja pidempään on erittäin haitallista.

Night Shift iOS 9.3:ssa.