Valmistajien lupaukset läppäreiden akunkestosta eivät pidä – vain Apple saa kiitosta

Akkukesto on eittämättä monille merkittävä kriteeri kannettavan tietokoneen ostossa. Laitevalmistajat voivat mielellään hehkuttaa läppäreidensä akkukestoja, mutta valmistajien itse käyttämät testimenetelmät saattavat saada aikaan tuloksia, joista todellisissa käyttötilanteissa jäädään hyvinkin kauaksi. Tämä käy ilmi Which?-verkkojulkaisun testeistä. Sivusto vertaili viime vuoden aikana testaamiensa 67 läppärimallin luvattuja akkukestoja itse saavuttamiinsa tuloksiin, ja totesi vain Applen läppäreiden yltävän luvattuihin lukemiin.

Eri laitevalmistajilla on hyvinkin vaihtelevia testikäytäntöjä, ja ostajan voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta selvittää, minkälaisella käytöllä valmistajien ilmoittamat lukemat on saavutettu. Which? mittaa testaamiensa läppäreiden akkukeston vähintään kolme kertaa täydestä tyhjäksi asti vaihtelevin keinoin, esimerkiksi videoita katsellen tai internetiä Wi-Fi-yhteydellä aktiivisesti selaten.

Mallioppilas Which?-sivuston testeissä oli Apple, jonka kolme läppärimallia saavuttivat tai jopa ylittivät luvatut lukemat. 13-tuumaiselle MacBook Pro -mallille luvattiin 10 tunnin akkukesto, mutta Which? saavutti sen kanssa 12 tunnin akkukeston.

Muiden valmistajien läppäreillä akkukestot jäivät luvatuista joko kauas tai hyvin kauas. Dell Inspiron 15 5000 -mallille luvattiin seitsemän tunnin akkukesto, mutta Which? pääsi 3 tunnin ja 58 minuutin akkukestoon. Acer E15:n piti yltää kuuteen tuntiin, mutta sen akku hyytyi jo 2 tunnin ja 56 minuutin kohdalla. Lenovo Yoga 510:lle luvattiin viiden tunnin akkukesto, mutta todellinen lukema testissä oli kaksi tuntia ja seitsemän minuuttia, eli reilusti alle puolet luvatusta.

Tarinan opetus on, että jos akkukestolla on läppärivalinnassa merkitystä, ei kannata luottaa valmistajien lupauksiin. Sen sijaan kannattaa lukea riippumattomia testejä, joissa kerrotaan todellisissa käyttötilanteissa saavutettuja akkukestoja.