Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Edullisista Android-puhelimista löytyi haittaohjelmia jo esiasennettuna

Edullisista tuntemattomampien valmistajien Android-puhelimista on jälleen löytynyt haittaohjelma jo esiasennettuna, kertoo muun muassa Bleeping Computer.

Tietoturvayhtiö Dr. Webin tietoturvatutkijoiden mukaan Triada-haittaohjelma on löytynyt valmiina esimerkiksi älypuhelimista Leagoo M5 Plus, Leagoo M8, Nomu S10 ja Nomu S20. Haittaohjelma on asennettu osaksi puhelinten firmware-ohjelmistoa, joten sen poistaminen ei onnistu iilman koko laitteen ohjelmiston uudelleenasentamista.

Triada on alun perin pankkitietojen varastamiseen suunniteltu haittaohjelma, joka ensi kerran havaittiin maaliskuussa 2016. Sitä voidaan käyttää erilaisten tietojen, kuten myös selaushistorian viemiseen ja lisäsovellusten ja -haittaohjelmien asentamiseen puhelimeen. Esiasennettuna joukkoon Android-puhelimia Triada on päätynyt jonkun tahon asentaessa sen puhelimen valmistuksen yhteydessä tai ennen puhelimen myyntiä.

Edullisten Android-puhelinten ongelmat ovat tapetilla nyt myös toisen tapauksen takia. Yhdysvalloissa Amazon.com-verkkokauppa on jälleen lopettanut BLU-puhelinten myynnin. BLU-puhelimista paljastui takaportti viime vuonna, mutta sittemmin ongelmien piti olla jäänyt taakse. Nyt on kuitenkin selvinnyt BLU-puhelimia edelleen toimitetun Adupsin ohjelmistolla.