Lue tärpit: Sopivin televisio urheiludiggarille, pelaajalle ja peruskäyttöön

Taulutelevision vaihtaminen on monelle suomalaiselle ajankohtaista ensi vuonna. Kaikki antenniverkon maksukanavat siirtyvät tuolloin käyttämään uutta DVB-T2 -lähetystekniikkaa. Uuden tekniikan myötä antenniverkkoon saadaan aikaisempaa enemmän teräväpiirtokuvaa. Antenniverkon kaikissa lähetyksissä siirrytään dvb-t2-tekniikkaan vuonna 2020.

Uusi tekniikka edellyttää televisioon virittimen, joka kykenee ottamaan vastaan uudella tekniikalla lähetettyjä ohjelmia. Tästä voi varmistua valitsemalla television, jossa on Antenna Ready HD -merkintä.

Uutta televisiota ei kannata valita enää ilman 4K-tukea. 4K-resoluutiossa pikseleitä on neljä kertaa Full HD:ta enemmän. Osa valmistajista markkinoi vastaavaa tarkkuutta nimellä Ultra HD. 4K-sisältöä löytyy jo esimerkiksi Netflix-suoratoistopalvelusta sekä joiltakin muilta maksukanavilta. 4K-television ostaja hyötyy laitteesta myös toisella tavalla: 4K-resoluutiolla varustetut televisiot skaalata huonompilaatuista kuvaa ylöspäin.

Uutta televisiota harkitsevan kannattaa tarkistaa merkinnän ohella myös laitteen ominaisuudet sen mukaan, millaiseen käyttöön televisio tulee.

Valitsimme sopivan taulutelevision eri tarkoituksiin.

Urheiludiggarin valinta

Urheilua varten kannattaa valita televisio, jossa on vähintään sadan hertsin näyttöpaneeli. Laitteessa on hyvä olla myös liiketoiston parannustoiminto, joka vähentää nykimistä nopeissa liikkeissä kuten jalkapalloa katsottaessa.

SAMSUNG UE55JU7005 55"
Hinta: Noin 1300 euroa

Perustelu: 55-tuumainen näyttö on riittävän iso vaikuttavaan urheiluelämykseen, mutta ei liian iso pieneenkään olohuoneeseen. Samsungin mallissa on 200 hertsin paneeli.

LG 55UF680V 55"
Hinta: Noin 1000 euroa

Perustelu: LG:n televisio on varustettu 100 hertsin paneelilla ja kuvanparannustoiminnoilla.

Pelaajan ja elokuvaharrastajan valinta

Pelaaja arvostaa laadukasta kuvaa, jossa on hyvä kontrasti ja tuki uudelle 4K HDR -teknologialle. HDR-kuvaa tukee muun muassa loppuvuonna myyntiin tuleva Playstation 4 Pro -pelikonsoli. Lisäksi HDR-sisältöä on tarjolla Netflix-suoratoistopalvelussa. 

HDR on lyhenne sanoista High Dynamic Range. HDR-kuva on tavallista kuvaa kirkkaampi. Kuvan mustat kohdat ovat siis mustempia ja valkoiset valkoisempia kuin tavallisessa teräväpiirto- tai 4K-kuvassa. Tämä tekee kuvan kontrastista paremman ja tv-katselukokemus siirtyy lähemmäksi elokuvateatteritasoa. HDR ei lisää pikselien määrää kuvassa, mutta sn sijaan jokainen yksittäinen pikseli on laadukkaampi.

SAMSUNG UE65KS7005U 65"
Hinta: Noin 1950 euroa

HDR-tekniikkaa tukevia televisioita ei ole vielä runsaasti myynnissä. Yksi niistä on Samsungin SUHD-televisio. Näytön koko ei ole liian suuri pieneenkään olohuoneeseen, jos televisiota käytetään pääsääntöisesti full hd- tai 4K-kuvan katsomiseen.

SONY KD55XD9305BAEP 55"
Hinta: Noin 1750 euroa

Sonyn malli tarjoaa hieman pienemmän kuva-alan ja edullisemman hinnan. Myös tämä tv-malli tukee hdr-tekniikkaa.

Tavallisen tv-katsojan valinta

Jos katselu kohdistuu enimmäkseen tavallisiin tv-kanaviin, laitteelta ei vaadita uusimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia. Silti ostajan on syytä varmistua siitä, että televisio on pitkäaikainen hankinta. Tästä syystä kannattaa valita laite, joka kykenee 4K-tarkkuuteen. Nykyiset uudet televisiot tarjoavat myös älykkäitä ominaisuuksia, joista voi olla hyötyä myös peruskäytössä.

LG 49UF640V 49"
Hinta: Noin 800 euroa

LG:n televisio on sopivassa hintaluokassa. Noin 800 eurolla saa 4K-television, joka tukee uutta antenniverkon lähetystekniikkaa ja jossa on myös älykkäitä ominaisuuksia.

PHILIPS 55PUT6401 55"
Hinta: Noin 775 euroa

Samoin kuin LG, Philipsin televisio tukee 4K-tarkkuutta. Televisiossa on taustavalo, joka vähentää silmien rasitusta katsottaessa televisiota pimeässä huoneessa.

Näin testaat, onko nykyinen laitteesi ajan tasalla uuden antennitekniikan kanssa:

Tee näin: Mene kanavalle 99.

Kuva näkyy: Mikäli kanavalla näkyy kuva, ovat laitteesi kunnossa ja näet kanavat myös jatkossa.

Kuva ei näy: Mikäli kanavalla ei näy kuvaa, tee ensin uusi kanavahaku ja testaa uudelleen kanavaa 99. Mikäli kuva ei edelleenkään näy, televisio on vaihdettava uuteen.

Markkinoiden uusimpiin televisioihin ja niiden teknisiin ratkaisuihin pääsee tutustumaan lähemmin viikonloppuna järjestettävillä DigiExpo-messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Eri merkkien huipputelevisioita on nähtävissä Teknavin tuottamalla Tulevaisuus on täällä -osastolla.