Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Vain muutaman euron tähden – 99 prosenttia halvoista Apple-latureista vaarallisia

Verkosta tilattu epävirallinen Apple-laturi saattaa vaikuttaa halvalta, mutta voi käydä hyvinkin kalliiksi ja olla jopa hengenvaarallinen. Brittitutkimuksessa testattiin 400 väärennettyä Apple-laturia, joista vain kolmessa oli asianmukaiset suojaukset. 99 prosenttia latureista todettiin potentiaalisesti vaarallisiksi, uutisoi BBC.

Britit alkoivat syynätä verkossa myytäviä Apple-latureita sen jälkeen, kun Apple syksyllä älähti Amazon.comissa myytävistä latureista, joista yli 90 prosenttia osoittautui väärennöksiksi. Underwriters Laboratories testasi 400 verkosta tilattua halpaa laturia, jotka oli hankittu yhteensä kahdeksasta eri maasta, muun muassa Yhdysvalloista, Kiinasta ja Australiasta.

Laturitestit teettäneen Chartered Trading Standards Instituten johtaja Leon Livermoren mukaan latureita kannattaa hankkia vain luotettavilta myyjiltä.

”Se [laatulaturi] saattaa maksaa muutaman punnan enemmän, mutta väärennetyt tai käytetyt tuotteet ovat tuntemattomia ja saattavat maksaa sinulle kotisi tai omasi tai läheisesi hengen”, Livermore sanoo.

Toisessa selvityksessä reilusta 3000:sta käytettynä hankitusta elektronisesta laitteesta 15 prosenttia ei ollut vaatimusten mukaisessa kunnossa. Niissä saattoi olla esimerkiksi väärennettyjä liittimiä tai niistä saattoi puuttua eristyksiä.

Trading Standardsin mukaan uusia latureita käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. Ennen kuin laturiin kytketään ladattavaa laitetta, kannattaa kokeilla laturin sovittamista pistorasiaan. Mikäli laturi ei sovi rasiaan kunnolla, saattaa siinä olla väärän kokoiset pinnit. Lisäksi laturista kannattaa tarkistaa valmistajan merkinnät, kuten logo ja valmistuserä, sekä CE-merkintä, mutta kannattaa muistaa, että merkinnät ovat helposti väärennettävissä. Lisäksi laitteiden mukana tulisi tulla ohjeet, joissa pitäisi olla muun muassa ohjeita turvallista käyttöä sekäasianmukaista hävittämistä varten.