Samsungin huippupuhelimen kamerassa on vähemmän pikseleitä ja parempi kuvanlaatu

Mielenkiintoinen käännekohta älypuhelimien kamerakehityksessä on saavutettu, kun Samsung Galaxy S7 -malleissa takakameran megapikselimäärä on pudonnut edeltäjiin, eli Galaxy S6 -malleihin verrattuna. Samsungin mukaan uutuuksienkuvakennoissa on entistä suuremmat pikselit, kameroissa valovoimaisempi objektiivi, nopeampi valotusaika ja täsmällisempi automaattitarkennus myös hämärässä valaistuksessa. Selvitimme, mistä Galaxy S7:n uudessa kamerassa on kyse.

Samsungin mukaan Galaxy S7 ja S7 edge ovat ensimmäiset älypuhelimet, joissa on Dual Pixel -kuvakenno. Dual Pixel tarkoittaa, että kennon jokaisessa pikselissä on yhden sijaan kaksi valodiodia. Tekniikan kerrotaan mahdollistavan huippunopean vaihetarkennuksen.

Galaxy S7 -mallien kamerat pohjautuvat Sonyn IMX260 -kennoon, kun viimevuotiset S6- ja Note 5 -puhelimet käyttivät joko Sonyn IMX240-kennoa tai Samsungin ISOCELL-kennoa. 1/2,5-tuumaisena uusi kenno on läpimitaltaan hieman aiempaa suurempi, sillä vanha kenno oli kooltaan 1/2,6 tuumaa. Kun megapikselimäärä on samalla pudotettu 16:sta 12:een, on yksittäisten pikseleiden koko kasvanut 1,12 mikrometristä 1,4 mikrometriin. Isompi pikseli voi tallentaa enemmän valoa, mikä tarkoittaa parempaa kuvanlaatua erityisesti hämärässä. Etukameran kenno uusissa Galaxy-malleissa säilyy ennallaan.

Optiikan puolella uutta on kameran iso f/1,7 aukko. Vanhoissa malleissa kameran aukkosuhde oli pienempi f/1,9. Isompi aukko uusissa kameroissa päästää enemmän valoa kennolle, mutta samalla sillä on vaikutuksia myös kameran syväterävyyteen. Isolla aukolla voidaankin usein tyylikkäästi irrottaa kuvattava kohde taustasta. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, minkälaiseen kuvanlaatuun kameroilla käytännössä pystyy, kunhan uudet puhelimet saapuvat myyntiin.

Optiikka- ja kennomuutosten lisäksi Samsung tuo uusia ominaisuuksia myös Galaxy S7 -mallien kamerasovellukseen. Uusia ominaisuuksia ovat esimerkiksi time-lapse -tyyppisiä videoita ottava Hyperlapse-tila sekä Motion photo ja Motion panorama. Motion photo tallentaa kameran laukaisimen painamista edeltävät kolme sekuntia, ja käyttäjä voi valita, minkä hetken haluaa säilyttää valokuvana. Motion panorama taas sisällyttää liikkeen panoraamakuviin.

Etukameran ominaisuuksiin kuuluvat selfieitä kaunistava Spotlight-toiminto, leveitä 120 asteen ”ryhmäselfie”-kuvia ottava Wide selfie -toiminto sekä Selfie flash, joka valaisee selfie-kuvatnäyttöä väläyttämällä.