Uusin Android 0,3 prosentissa laitteita, uusin iOS jo 60 prosentissa

Uusinkin Android-versio, 7.0 Nougat, on yleistynyt hitaasti sen jälkeen kun se ensimmäisille laitteille 22. elokuuta julkaistiin.

Nyt marraskuun alussa viikon ajalla Nougat on ilmestynyt ensi kertaa Androidin kuukausittaisiin versiotilastoihin: sen osuus ylsi 0,3 prosenttiin kaikista Android-laitteista, jotka olivat yhteydessä Google-palveluihin ajanjakson aikana.

Android Nougatin hitaan yleistymisen syy on selkeä: sitä ei vielä ole tarjolla kovin monille laitteille. Päivityksenä sen ovat saaneet vasta Nexukset ja Moto G4 -puhelimet. Lisäksi uutena Nougat löytyy myynnissä vasta lähinnä Googlen omista, rajatusti myytävistä Pixel-puhelimista sekä LG:n V20:sta.

Android-päivitysten julkaisu kestää, koska valmistajien pitää säätää ne omiin laitteisiinsa sopiviksi sekä testata vielä tämän jälkeen kattavasti ongelmien vättämiseksi.

Eri Android-versioiden yleisyys 1.-7. marraskuuta. Mukana Googlen palveluja käyttäneet laitteet.

Suosituin Android-versio on yhä 4.4 KitKat 25,2 prosentin osuudella. KitKat julkaistiin jo syksyllä 2013 eli kolme vuotta sitten.

Apple vertaili iOS:n ja Androidin eri versioiden yleisyyttä tilaisuudessaan.

Applen ja sen iOS:n osalta tilanne on tyystin eri. Nyt syyskuussa julkaistu iOS 10 on jo ylivoimaisesti käytetyin iOS-versio. Applen oman 25. lokakuuta päivätyn tiedon mukaan iOS 10 löytyi jo tuolloin 60 prosentista iOS-laitteita, joilla käytiin App Store -sovelluskaupassa

iOS:n uusien versioiden nopeampi yleistyminen tarkoittaa, että esimerkiksi sovelluskehittäjät voivat jo tulevan vuoden aikana alkaa pudottaa tukeaaiemmille versioille iOS 10:n yleistyttyä merkittävästi. Samoin laaja käyttäjäjoukko pääsee hyödyntämään myös sovelluksissa sen tuomia uusia mahdollisuuksia.

Myös Android Nougat alkanee pikku hiljaa yleistyä vielä loppuvuoden aikana. Se tuleeuseampiin uusiin puhelimiinjo esiasennettuna, minkä lisäksi laajasti käytettyjen suosikkipuhelinten päivitykset ovat vasta tulossa. Esimerkiksi Samsung on vasta aloittamassa Galaxy S7 -puhelinten Nougat-päivitysten julkista beetatestausta.