Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uusimmista iPhoneista paljastui uusi huoltorajoitus: muu kuin Apple-huollon suorittama akunvaihto näkyy asetuksissa – eikä silloin tietoa akun kunnosta kerrota

Applen uusimmista iPhone XR, iPhone XS ja iPhone XS Max -malleista on paljastunut uusi rajoitus, josta ei ole aiemmin laajasti kerrottu.

Puhelimet tunnistavat, mikäli akunvaihto ei ole Applen tai sen valtuuttaman huoltoliikkeen suorittama, ja ilmoittavat tästä asetuksissa Akun kunto -näkymässä. Jos akku on ulkopuolisen vaihtama, näkyy puhelimissa akun kunnosta kertomisen sijaan ainoastaan viesti siitä, ettei puhelin pysty varmistamaan akun aitoutta eikä akun kunnosta tämän takia tarjota tietoja.

Ilmoitus koskee toistaiseksi ainoastaan viimeisimpiä iPhone-malleja iPhone XR, iPhone XS ja iPhone XS Max mutta niitä sekä iOS 12 että iOS 13 -käyttöjärjestelmäversioilla. Ilmoitus näkyy siitä huolimatta, jos puhelimeen vaihdettu uusikin akku on Applen alkuperäisakku muun valmistajan akun sijaan. Ainoastaan Applen virallisilla huolloilla on käytössään korjauksen yhteydessä ratkaisu uuden akun aktivoimiseksi niin, ettei viestiä akunvaihdon jälkeen näy.

Apple on aktivoinut jo aiemmin ohjelmistossa mukana olleen toiminnon viime aikoina. Asiasta ovat nyt kertoneet iFixit sekä TheArtOfRepair YouTube-videollaan.

Nyt paljastunut rajoitus on viimeisin toimi, jolla Apple pyrkii rajoittamaan kolmansien osapuolten suorittamia korjauksia. Todennäköisesti se tulee herättämään jälleen myös suurta vastarintaa mutta nähtäväksi jää tuleeko Apple taipumaan muutoksiin asiassa. Mitä todennäköisimmin Apple perustelee uutta toimintoaan muun muassa turvallisuudella – akun vaihdon yhteydessä on aina riski akun räjähtämisestä, minkä lisäksi kolmansien osapuolten asentamat muut kuin Applen alkuperäisakut voivat myös itsessään luoda riskin turvallisuudelle.