Uusi USB Audio tulee – kuulokeliitännän loppu älypuhelimissa?

USB:n kehitystyötä koordinoiva USB Implementers Forum eli USB-IF on kertonut tällä viikolla uudesta USB Audio Device Class 3.0 -määrittelystä, jonka tavoitteena on tuoda USB Audio tarjolle USB Type-C -liitännän kautta ja saavuttaa näin asema pääasiallisena ratkaisuna digitaaliseen äänentoistoon niin kuulokkeissa, mobiililaitteissa, telakoissa, pelilaitteissa kuin myösvirtuaalitodellisuuden laitteissa.

USB Audion tulo voi merkitä lisävauhtia perinteisen kuulokeliitännän katoamiselle älypuhelimista. Jo nyt Applen uudesta iPhone 7:stä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä putosi pois.

Uuden määrittelyn myötä USB-liitäntää voidaan käyttää tehokkaammin tiedonsiirron ja lataamisen ohella myös äänentoiston näkökulmasta.USB Audio Device Class 3.0 tekee digitaalisen audion tukemisesta helpompaa ja mahdollistaa aiempaan nähden virrankulutuksen vähentämisen. Lisäksi se tukee uusia toimintoja, kuten kuumien sanojen (hotword) tunnistusta mahdollistaen toiston ohjaamisen puhumalla aiempaa yksinkertaisemmin.

Lisäksi on määriteltyvähimmäistaso USB:n näkökulmasta yhteensopivuusvaatimuksille analogisten ja digitaalisen ratkaisujen välillä.

USB-C-liitännän kautta toteutettu USB Audio mahdollistaa USB-IF:n mukaan laitevalmistajille 3,5 millimetrin analogisen, perinteisen kuulokeliitännän jättämisen pois laitteista mahdollistaen näin jopa millimetrin verran ohuemmanlaitteen. Lisäksi liitäntöjen määrän vähentämisen povataan avaavan tilan innovaatioille lukemattomin tavoin sekä tekevän vedenkestävien laitteiden suunnittelusta helpompaa.

Applen uudessa iPhone 7:ssä kuulokeliitännästä luopuminen toi lisätilaa muille komponenteille ja oli osaltaan myös mahdollistamassa vedenkestävyyttä. Apple ei kuitenkaan ole ainoa eikä edes ensimmäinen puhelimistaan jo vanhan kuulokeliitännän pois jättänyt. Esimerkiksi myöskään Motorolan uusista Moto Z -puhelimista sekä kiinalaisen LeEcon uusimmista huippupuhelimista ei enää perinteistä kuulokeliitäntää löydy. Lisää on luvassa: muun muassa HTC:n tulevasta, yhdysvaltalaisoperaattorille räätälöidystä Bolt-puhelimesta ei myöskään pitäisi enää 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää löytyä.

Apple kuitenkin käyttää edelleen iPhonessa omaa Lightning-liitäntäänsä, ei USB:tä.

USB Audio pyrkii standardiratkaisuksi jatkossa myös äänentoiston tarpeisiin. Tavoitteena on standardin myötä tarjota hyvä käyttökokemus, laaja laitteiden yhteensopivuus sekä helppo käytettävyys.

”USB on yksinkertaisin ja yleisin liitäntä tarjolla tänään, tehden USB Type-C:stä loogisen valinnan digitaalisen audion tulevaisuudelle”, kommentoi USB-IF:n johtaja Jeff Ravencraft.”