Kohupuhelinvalmistaja Turing tähtää Vertu-luksuspuhelinten apajille

Turing Robotic Industries alkaa olla valmis kertomaan lisää uudesta älypuhelimestaan. Puhelin pääsee esille ensi keskiviikkona uutistoimisto Bloombergin viikottaisessa Gadgets with Gurman -video-ohjelmassa, jossa reportteri Mark Gurman testaa uusia laitteita.

Bloombergin ennakkojutussa Turingin uudesta Appassionato-puhelimesta erittäin selväksi käy nyt puhelimen asemointi Nokian aikanaan perustaman, sittemmin myymän ja juuri ainakin toistaiseksi kaatuneen luksuspuhelinvalmistajan Vertun eräänlaiseksi manttelinperijäksi.

Vertun tavoin Turing aikoo rakentaa puhelimensa ympärille concierge-palvelun, jonka Turingin perustaja ja toimitusjohtaja Syl Chao näkee nyt Bloombergin mukaan päähoukuttimeksi. Puhelimen Sir Alan -virtuaaliavustajan kautta toimiva concierge-palvelu voi varata matkoja, tehdä illallissuunnitelmia tai hankkia konserttilippuja puhelimen käyttäjälle. Tämä kuulostaa aivan kuin uudelta versiolta Vertun vastaavasta concierge-palvelusta. Turing-puhelimen varakas kohderyhmä käy ilmi annetusta esimerkistä: Bloombergin testissä avustaja varasi yksisuuntaisen charter-lennon Boeing 767 -koneella San Franciscosta Honoluluun 385 000 dollarin hintaan. Tulevaisuudessa Sir Alanin on tarkoitus hyödyntää toiminnassaan keinoälyä.

Turing Phone Appassionaton, josta nähtiin myös ensimmäiset live-kuvat ja -video aiemmin tällä viikolla, hinnat tulevat olemaan korkeita. Aiemmin halvemman PX8-version on kerrottu maksavan 1 099 dollaria ja kalliimman GX8:n 1 599 dollaria. Bloombergille Chao on kuitenkin nyt kertonut 1 000 dollarin kaksivuotiseen concierge-palvelun tilaukseen sitoutuvien asiakkaiden saavan puhelimensa ilmaiseksi.

Appassionato nähtiin aiemmin tällä viikolla ensimmäisissä live-kuvissa.
Appassionato nähtiin aiemmin tällä viikolla ensimmäisissä live-kuvissa.

Turing Phone Appassionaton runko tulee olemaan metallipohjaista Liquidmorphium-komposiittimateriaalia, joka yhdistää zirkoniaa, kuparia, alumiinia, nikkeliä ja hopeaa. Bloombergin mukaan puhelimen väri muuttuu valaistuksen mukaan. Teknisesti puhelimen järjestelmäpiiri on viime vuoden mallia, Qualcommin Snapdragon 821. Kamera on puolestaan varustettu Sonyn 12 megapikselin IMX378-kennolla ja näyttö 5,5 tuuman Samsungin valmistama AMOLED-näyttöpaneeli QHD-tarkkuudella.

Turing on aiheuttanut lyhyen historiansa aikana paljon kohua – erityisesti Suomessa. Turingin Appassionatoa edeltäneen ensimmäisen Turing-puhelimen toimitukset epäonnistuivat pahasti. Ennakkotilaajat saivat vain raakileen esiversion laitteesta ja vasta myöhemmin luvattiin toimittaa alkuperäisten lupausten mukainen laite. Sittemmin ensimmäisen puhelimen jatkosuunnitelmat on haudattu ja Turing on siirtynyt kehittämään nyt odotettavaa Appassionato-puhelinta.

Lisäksi myös Bloomberg kertoo, että Turingin pääpaikka olisi Los Angelesissa ja se olisi ”suunnitellut ja rakentanut puhelimen entisessä Nokian tehtaassa Suomessa”. Turing on vuokrannut Nokian entisiä tiloja Salosta, mutta uutta Appassionatoa ei siellä valmisteta eikä myöskään todellisuudessa ole juuri suunniteltu. Itse puhelimen takaa löytyy nyt teksti Designed in Finland. Assembled in China.

Suomessa Turing on ajautunut riitaan konsulttinsa kanssa. Tämä hakee Turingilta saataviaan oikeusteitse, ja oikeus asetti aiemmin Turingin omaisuutta takavarikkoon.

Nykyisin Turingin kumppanina toimii kiinalainen TCL, joka tunnetaan myös lisenssillä valmistetuista Alcatel- ja BlackBerry-puhelimista.

Turing-pomo Chaon tavoite Turingille on 1 miljoonan Appassionato-puhelimen myynti, kertoo Bloomberg. Se toisi Turingille jo miljardiluokan liikevaihdon. Toistaiseksi viimeisimmän tiedon mukaan Appassionaton pitäisi tulla markkinoille jo syyskuussa, mutta tietoon ei ole saatu päivitystä hetkeen.