Hankkiudu eroon laitteistasi tietoturvallisesti: uusi SEIFFI-postipalvelu avautui

Posti on mukana avaamassa tänään uuden SEIFFI-palvelun yhdessä SER-kierrätyksen ja Kuusakosken kanssa. Uuden palvelun avulla voi kierrättää datalaitteet tietoturvallisesti Postin 1400 palvelupisteen kautta.

Asiakas maksaa ensin Seiffi.fi-verkkopalvelussa laitteiden lähetys- ja tietoturvakäsittelymaksun. Palvelu maksaa yhdelle tai kahdelle laitteelle 4,50 euroa, ja 9 euroa kolmelle tai useammalle laitteelle. Tämän jälkeen sähköpostiin saapuu Helposti-koodi, jota käyttämällä lähetyksen voi jättää mihin tahansa Postin palvelupisteeseen, joita on kattavasti koko maassa, yhteensä 1400 kappaletta. Pakettiautomaatilla kierrätettävä laite tai laitteet jätetään koodilla avautuvaan lokerikkoon esimerkiksi muovipussiin pakattuna. Yhden lähetyksen paino voi olla enintään kymmenen kiloa.

Näin Seiffi toimii.
Näin Seiffi toimii.

Seiffin käyttäjä voi seurata laitteensa matkaa saamallaan lähetystunnuksella Postin verkkosivuilla. Seuranta ulottuu palautuspisteeltä aina tietoturvakäsittelyyn saakka. Kun laitteen sisältämät tiedot on tuhottu, käyttäjä saa tästä sähköpostiinsa todistuksen.

”Saamamme palautteen perusteella nimenomaan huoli tietoturvasta on muodostunut kynnykseksi datalaitteiden kierrättämisessä. Halusimme kehittää palvelun, jossa tietoturva huomioidaan parhaalla mahdollisella tavalla, jolloin myös materiaalit saadaan paremmin kiertoon”, sanoo SER-tuottajayhteisöjen palveluyhtiö Elker Oy:n toimitusjohtaja Sakari Hietala.

”Seiffin avulla tietoteknisten laitteiden tietoturvapalvelu tuodaan ensimmäistä kertaa kaikkien ulottuville. Aiemmin vastaavaa palvelua on ollut tarjolla ainoastaan yrityksille”, lisää Olli Alanen tuottajayhteisö ERP Finlandista.

Pakettiautomatilta laitteet jatkavat matkaansa Kuusakoski Oy:n Kivikon turvatilaan. Siellä laitteiden sisältämä data ylikirjataan tietoturvaohjelmistolla. Muistikomponentit, joita ei voida digitaalisesti ylikirjoittaa, tuhotaan Seiffi-palvelussa mekaanisesti murskaimella.

Tietoturvakäsittelystä laite jatkaa matkaansa Kuusakosken Heinolan käsittelylaitokselle. Siellä laitteen materiaalit erotellaan ja toimitetaan uudelleen kiertoon teollisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen sisältämistä materiaaleista yli 99 prosenttia voidaan uudelleen kierrättää.

Suomessa vain noin 30 prosenttia kuluttajien datalaitteista kierrätetään virallisen järjestelmän sisällä. Suuri osa vanhoista kännyköistä, tietokoneista ja muista muistia sisältävistä laitteista lojuu kaapeissa.