Ihastuitko Nexus-puhelimeen? Uudesta mallista vuotanut tietoja

Googlelta odotetaan tänä vuonna peräti kahta uutta Nexus-puhelinta, joista huhujen mukaan isompi ja tehokkaampi olisi Huawein valmistama, pienemmän tullessa LG:ltä. LG vastasi vuoden 2013 Nexus-puhelimen, Nexus 5:n, valmistuksesta, ja huhujen mukaan myös uusi malli voisi olla nimeltään Nexus 5. Alkuperäinen Nexus 5 nautti kovaa suosiota, koska laite yhdisti tehokkaan raudan, sulavasti toimivan puhtaan Androidin sekä kohtuullisen hinnan. Niinpä nyt vuotaneita uuden mallin teknisiä tietoja kelpaakin vertailla alkuperäiseen Nexus 5 -malliin.

Android Police -sivuston vuotamat tiedot vastaavat aiempia huhuja, joiden mukaan vuosimallin 2015 Nexus 5 ei sisällä kaikkein tehokkainta rautaa, mutta tarjoaa silti varsin pätevän kokonaisuuden ja ennen kaikkea pyyhkii pöytää alkuperäisellä Nexus 5:llä. Järjestelmäpiiriksi on huhujen mukaan tulossa Snapdragon 808, joka on Qualcommin tämän hetken malleista toiseksi tehokkain. Siinä missä kärkimalli 810:ssä on neljä tehokasta A57-ydintä ja neljä virtapihimpää A53-ydintä, käyttää 808 kahta A57-ydintä ja neljää A53-ydintä. Grafiikkapiirinä 808:ssa on Adreno 418, jonka sanotaan vastaavan teholtaan viimevuotista 420-mallia, joka löytyy esimerkiksi nykyisestä Nexus 6 -puhelimesta.

Keskusmuistia uudessa Nexus 5:ssä huhutaan olevan kolme gigatavua, ja näytön kooksi kerrotaan 5,2 tuumaa. Näytön tarkkuuden kerrotaan olevan Full HD -tasoa, eli 1920 x 1080 pikseliä. Nykyteknologia sallisi helposti tarkemmankin näytön, mutta taustalla saattaa olla ajatus järjestelmäpiirin kuorman vähentämisestä ja muun muassa hieman pienemmästä virrankulutuksesta.

Siinä missä alkuperäinen Nexus 5 sai moitteita ennen kaikkea huonosta akkukestosta, saattaisi uusi malli pärjätä ainakin jonkin verran pidemmälle. Vuoden 2013 Nexus 5:ssä akun kapasiteetti oli 2300 milliampeerituntia, mutta uudessa mallissa akun kapasiteetiksi huhutaan 2700 milliampeerituntia. Latausliitäntä uudessa Nexus 5:ssä tullee käyttämään uutta USB Type-C -liitintä.

Kamerapuolella uuden Nexus 5:n huhutaan käyttävän viiden megapikselin etukameraa ja 12,3 megapikselin takakameraa, eli ei markkinoiden terävintä kärkeä, mutta asiallista keskitasoa, ainakin pikselimäärän osalta.

Tallennustilan osalta pettymyksiä saattaa tulla, sillä huhujen mukaan uusi Nexus 5 tulisi tarjolle kahtena versiona, joko 16:n tai 32 gigatavun tallennustilalla varustettuna. Värivaihtoehtoja sanotaan tulevan tarjolle kolme, eli musta, valkoinen ja sininen.

Uusien Nexus-mallien julkaisuajankohdasta ei ole tarkempaa tietoa, mutta jossain vaiheessa syksyä uusia malleja voidaan odotella. Viime vuonna Nexus-laitteet julkaistiin lokakuun puolivälissä.