Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uuden MacBook Pron akunkesto liian vaihtelevaksi – suositus arvostetulta taholta jäi saamatta

Applen uudet MacBook Pro -tietokoneet ovat ensimmäiset MacBookit, jotka eivät saa suositusta arvostetulta yhdysvaltalaiselta Consumer Reports -testausjulkaisulta.

Consumer Reports havaitsi omissa akkutesteissään MacBook Pro -koneiden akunkeston liian vaihtelevaksi. Consumer Reports testasi kaikkia kolmea MacBook Pro -mallia ja niiden kaikkien akunkesto vaihteli yhdestä kokeilusta toiseen.

Esimerkiksi 13 tuuman näytöllä, ja Touch Barilla, varustettu MacBook Pro sai samassa testissä kolmella eri yrityksellä 16 tunnin, 12,75 tunnin ja vain 3,75 tunnin lukemat. Samalla tavoin ilman Touch Baria varustetun version akunkesto vaihteli 19,5 tunnista vain 4,5 tuntiin ja 15 tuuman MacBook Pron 18,5 tunnista 8 tuntiin.

Consumer Reports ei löytänyt selittävää tekijää vaihtelulle, mutta on toimittanut lokitiedostot koneista Applelle, joka nyt selvittää ongelmia.

Yleensä Consumer Reportsin mukaan akunkesto vaihtelee eri testikerroilla alle 5 prosentin verran. Koska nyt MacBook Pron tapauksessa akunkesto heitteli miten sattui, käytti Consumer Reports uutuuksia pisteyttäessään testauksessa nähtyjä lyhyimpiä toiminta-aikoja, mikä johti huonoihin arvosanoihin – ja suosituksen jäämiseen MacBook Pro -uutuuksien ulottumattomiin, vaikka MacBook Pron näyttö ja suorituskyky Consumer Reportsilta kiitosta puolestaan saavatkin.

Mielenkiintoisesti Consumer Reports testasi jokaisen kolmesta MacBook Prosta kahdesti myös Googlen Chrome-selaimella ja näissä kuudessa testissä akunkesto oli kuudesti yhtäläisellä hyvällä tasolla. Arvosanat perustuvat kuitenkin vaihteleviin mittauksiin oletusselaimella eli Applen Safarilla.

Consumer Reports kertoo, että akunkestotestissään se lataa 10 verkkosivua toistuvasti. Verkkosivut on tallennettu palvelimelle sen testilaboratoriossa ja ne ladataan erityisesti testaamiseen tarkoitetun Wi-Fi-verkon yli. Näyttö on jokaisesta koneesta määritelty 100 nitin kirkkaudelle.

MacBook Pro -käyttäjät ovat jo alun alkaenkin valittaneet koneiden akunkeston jäävän selvästi Applen lupausten alle. Apple on kertonut, että 75 prosentin näytön kirkkaudella verkkoselailussa ja iTunes-elokuvatoistossa uusien koneiden toiminta-ajan pitäisi yltää 10 tuntiin täydellä latauksella. Useat käyttäjät ovat kertoneet todellisessa käytössään jäävänsä vain 3-4 tunnin lukemiin.

Tuoreimmassa macOS-käyttöjärjestelmän versiossa Apple poisti näkyviltä jäljellä olevan toiminta-ajan arvion reaktiona käyttäjien valituksiin.

Applen uuteen MacBook Prohon piti tulla alun perin nykyistä suuremman kapasiteetin akut, mutta Apple joutui perääntymään suunnitelmistaan käyttää erityisesti MacBook Pron sisälle muodoiltaan räätälöityjä akkuja niiden reputettua yhdessä tuotekehitysvaiheen testissä. Näin MacBook Pron sisälle päätyi suorakulmion muotoisia perusakkuja, joita mahtuu koneen sisälle samaan tilaan pienemmän kapasiteetin edestä.