Sovellusvinkki: Uuden ajan älykäs päiväkirja

Älypuhelimet kulkevat mukanamme nykypäivänä kaikkialle, ja eri some-palveluissa jaamme kuviamme, merkitsemme itsemme eri paikkoihin – joskus muidenkin ihmisten kanssa yhdessä.

Uusi startup-yrityksen Fabric-sovellus pyrkii hyödyntämään näitä älypuhelimen ja some-palveluiden kautta kertyviä tietoja luomalla niistä ja muista lisäyksistä pitkälle automaattisesti rakentuvan henkilökohtaisen päiväkirjan, joka kertoo mitä milloinkin on tullut tehtyä, missä ja kenen kanssa.

Toistaiseksi Fabric on saataville iPhonelle App Storesta. Android-versio tullee aikanaan, mutta tarkempaa tietoa aikataulusta ei ole.

Käyttöönoton yhteydessä Fabric kysyy tiedot Facebook- ja Instagram-tileistä sekä pääsyn iPhonen sijaintitietoihin sekä Kuviin. Näiden tietojen avulla se pystyy kokoamaan heti alusta alkaen historiallisiakin tietoja mukaan osaksi palveluaan. Käyttöönoton jälkeen Fabric luo päivistä tarkempia katsauksia, jotka sisältävät eri vieraillut paikat. Sen kautta voikin helposti tarkastaa esimerkiksi missä kaupungeissa on vieraillut tai missä ravintoloissa syönyt matkoillaan.

Fabric listaa kartalle otetut kuvat ja vieraillut paikat eri kaupungeittainkin.

Useita vastaavan tyyppisiä sovelluksia on nähty aiemminkin. Esimerkiksi Heyday teki kuvista päiväkirjan pohjan, johon lisäksi onnistuu tallentaa helposti merkintöjä käsin. Suomalainen Moves puolestaan seurasi taustalla liikkumista koko ajan ja loi käydyistä paikoista myös päivittäisen aikajanan. Movesin osti jo sen melko alkuvaiheessa Facebook, jossa on myös Fabricin perustajien Arun Vijayvergiyan ja Nikolay Valtchanovin tausta. He ovat toistaiseksi Fabricin ainoat täyspäiväiset työntekijät.

TechCrunchille Arun kertoi häntä inspiroineen tämän ideaan toteuttamiseen kirja, jonka hän sai nähdäkseen isästään tämän koulukavereilta. Kirjaan oli kirjattu tietoja hänen isänsä tekemistä matkoista ja tuntemista ihmisistä – tietoja, joita Arun ei aiemmin tiennyt.

Fabric hyödyntää GPS-paikannusta taustalla, joten sillä voi olla vaikutusta akunkestoon. Sovelluksen kehittäjät vakuuttavat kuitenkin pyrkineensä minimoimaan GPS:n käytöstä aiheutuvan haitan.

Fabricin perustajalla Arunilla on pidemmän aikavälin visio, mitä Fabricista voi kehkeytyä. ”Todella pitkällä aikavälillä me haluamme olla lisätyn muistin ratkaisu”, toteaa Arun, jonka mukaan Fabric yrittää ottaa ensimmäisen askeleen kohti tätä tulevaisuutta.