Unohtiko Samsung tämän One UI 6 -päivityksestä? Voi pilata laitteiden näytöt

Samsungin One UI 6 -päivityksestä on paljastunut mahdollisesti merkittävä riski.

Puhelimen näyttö saattaa kärsiä uuden ohjelmiston vuoksi.

Samsung julkaisi hiljattain Android 14:een perustuvan One UI 6 -ohjelmistonsa ensimmäisille Galaxy-laitteilleen, ja tuoreen aikataulun mukaisesti sen saatavuutta on määrä hiljalleen laajentaa. On kuitenkin mahdollista, että korealaisjätti on joko tietoisesti tai epähuomiossa karsinut One UI 6:sta erään tuiki tärkeän toiminnon: näytön palamisen eston.

Näytön palamisesta puhutaan usein, kun tietty sisältö on esillä paneelilla hyvin kauan. Etenkin OLEd-paneeleilla tämä saattaa johtaa esimerkiksi kuvan rajojen jämähtämiseen ruudulle, jolloin sisältö ei enää päivity kuten sen pitäisi.

Nykyajan älypuhelimissa on mukana ohjelmistollisia ratkaisuja, jotka estävät niin kutsutun näytön palamisen, ja myös One UI 5:ssa vastaava toiminto oli mukana. One UI 6:sta se vaikuttaisi kuitenkin yllättäen puuttuvan.

Reddit-käyttäjä dragonsslash havaitsi kokeiluissaan viitteitä pikselien paikkoja ajoittain sekoittavan toiminnon puuttumisesta uudesta Samsung-ohjelmistosta. Todisteeksi hän julkaisi kaksi kuvakaappausta, yhden One UI 5:stä ja toisen One UI 6:sta.

Vasemmalla One UI 5, oikealla One UI 6. Näyttöä suojaava palamisen estotoiminto vaikuttaa puuttuvan. Kuva: Reddit-käyttäjä dragonsslash.

Esimerkeissä on esillä laskimesta otettu ruutukaappaus, jonka käyttäjä on avannut galleriassa. One UI 5:n kuvassa yläpalkki on esillä ikään kuin kahdesti, mikä on tarkoituskin, kun taas uudella ohjelmistolla asia on toisin. Käytännössä tämä saattaa viitata niin kutsutun palamisen eston puuttumiseen.

Näytön palaminen on etenkin OLED-näyttöjä ajoittain vaivaava ongelma, jota vastaan Samsung on jo vuosia sitten kehittänyt toimivan ohjelmistoratkaisun. Uudesta One UI 6 -ohjelmistosta kyseinen suojakeino näyttäisi kuitenkin puuttuvan.

Samsung ei oel virallisesti kommentoinut tilannetta, joten vahvistusta asialle ei toistaiseksi ole. Selvää kuitenkin on, että tuiki tärkeän suojatoiminnon karsiminen olisi vähintäänkin erikoinen ratkaisu.