Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uberin ex-toimitusjohtaja haastettiin oikeuteen petoksesta - suursijoittajalla kovat piipussa valtataistelussa

Draama kyytipalvelu Uberin ympärillä ei rauhoitu. Nyt varhain Uberiin sijoittanut Benchmark Capital -pääomasijoitusyhtiö on haastanut Uberin toimitusjohtajana pitkään toimineen perustajan Travis Kalanickin oikeuteen petoksesta, sopimusrikkomuksesta sekä luottamusaseman väärinkäytöstä. Asiasta raportoi ensimmäisenä Axios.

Benchmark johti sijoittajaryhmää, joka painosti Kalanickin eroamaan muutama viikko sitten toimitusjohtajan tehtävistä. Tätä olivat alkuvuoden aikana edeltäneet lukuisat skandaalit – merkittävimpinä yhtiössä ilmenneet seksuaalisen ahdistelun ja syrjinnän tapaukset sekä Uberin ostaman Otton perustajan Anthony Levandowskin joutuminen syytetyksi asiakirjojen viemisestä ja teknologian kopioinnista Googlen sisaryhtiö Waymolta. On myös esitetty väitteitä, että Kalanick tiesi Levandowskin toimista ja juoni yhdessä tämän kanssa teknologian siirron Uberille.

Benchmarkin jättämän haasteen mukaan nyt Kalanick on vilpillisesti vahvistanut asemaansa Uberin hallituksessa omien itsekkäiden päämääriensä täyttämiseksi. Kalanickin tavoitteeksi mainitaan Uberin hallituksen miehittäminen uskollisilla liittolaisilla, joiden avulla hän voisi estää aiempien toimiensa tutkimisen ja luoda tien paluulle toimitusjohtajaksi.

Oikeusjutun keskiössä on kesäkuussa 2016 tehty päätös, jota Benchmark tuolloin kannatti, mutta kertoo nyt toimineensa väärien tietojen perusteella. Uberin hallituksen paikkamäärää kasvatettiin kahdeksasta yhteentoista, ja valta kolmen lisäjäsenen nimittämisestä jäi yksin Kalanickille. Toimitusjohtajan paikalta eroamisen jälkeen hän nimitti itsensä yhdelle paikalle, ja kaksi muuta paikkaa ovat yhä täyttämättä.

Benchmarkin mukaan se ei olisi antanut Kalanickille tällaisia valtuuksia, jos se olisi tiennyt ongelmista Uberin johtamisessa ja sääntöjen rikkomisesta. Benchmarkin mukaan olennaisten tietojen pimittäminen kumoaa sen aiemmin antaman tuen äänestykselle hallituspaikkojen lisäämisestä.

Benchmark haluaa kumota päätöksen kolmen hallituspaikan lisäämisestä, mikä käytännössä pudottaisi Kalanickin pois hallituksen jäsenen paikalta riviomistajaksi, jolla ei ole mitään erityistä valtaa Uberin toimintaan. Uber etsii parhaillaan uutta toimitusjohtajaa, mutta hakua on vaikeuttanut Kalanickin asema hallituksessa ja halut palata takaisin yhtiön johtoon.

Kalanick omistaa noin 10 prosenttia Uberista ja Benchmarkin rahastot 13 prosenttia.