Uberin toimitusjohtaja jättää tehtävänsä pysyvästi kovan painostuksen jälkeen

Uberin toimitusjohtaja, yhtiössä käytännössä alusta asti mukana ollut Travis Kalanick, jättää yhtiön toimitusjohtajan tehtävät.

Kalanick oli jo aiemmin jäänyt vapaalle toimitusjohtajan tehtävistä. Lopulta sijoittajien kova painostus ajoi Kalanickin eroamaan tehtävistään pysyvästi. Uberia johtaa toistaiseksi sen johtajista koostuva komitea ennen edessä olevaa uuden toimitusjohtajan valintaa.

Kalanickin eroamisesta uutisoi ensimmäisenä New York Times, jonka mukaan aiemmin tiistaina viisi merkittävää Uber-sijoittajaa vaati hänen välitöntä eroaan.

Aivan täysin Kalanick ei Uberia jätä: hän jatkaa yhä yhtiön hallituksen jäsenenä, yhdessä joidenkin sijoittajien, jotka hänet ulos yhtiöstä pakottivat, kanssa.

Kalanickin äiti kuoli traagisessa veneonnettomuudessa toukokuun lopulla. ”Rakastan Uberia enemmän kuin mitään maailmassa ja tänä vaikeana hetkenä henkilökohtaisessa elämässäni olen päättänyt hyväksyä sijoittajien vaatimuksen astua syrjään, jotta Uber voi palata rakentamaan tulevaisuutta sen sijaan, että sitä häiritsisi jälleen yksi taistelu”, totesi Kalanick lausunnossaan.

Uberin viime kuukausia ovat värittäneet toinen toistaan seuranneet skandaalit. Yhtiön kulttuuri on ollut suurennuslasin alla seksuaalisesta häirinnästä ja syrjinnästä kertoneiden väitteiden ja niitä seuranneiden laajojen tutkimusten myötä. Moni Uberin korkea johtajakin on saanut kyseenalaisen toimintansa takia jo lähtöpassit yhtiöstä ennen Kalanickia, jonka synti on ollut katsoa asioita tähän asti läpi sormien.

Lisäksi Uberin tulevaisuutta uhkaa myös itseajavia robottiautoja kehittäneen Otton yritysoston ympärille kehkeytyneet hurjat käänteet. Uber osti entisen Googlen robottiautokehityksen johtajan Anthony Levandowskin Otto-yrityksen 680 miljoonalla dollarilla. Googlen robottiautoprojekti, nykyisin nimeltään Waymo, on haastanut Levandowskin ja Uberin oikeuteen 14 000 asiakirjan varastamisesta ja Googlen teknologian kopioinnista Uberille. Sittemmin Uber erotti jo Levandowskin.

Uber on maailman arvokkain pörssilistaamaton teknologiayritys, jonka arvostus viimeisimmillä rahoituskierroksilla on ollut lähes 70 miljardia dollaria.

Uuteen kukoistukseen Uber pyrkii nyt myös uudella 180 päivän muutosohjelmalla, jonka se aloittaa tekemällä lukuisia Uber-kuskien toivomia muutoksia. Merkittävin näistä on tippien jättämisen mahdollisuuden tulo osaksi palvelua valituissa maissa ja kaupungeissa.